Witam braci piwowarów !!!
W lutym bieżacego roku postanowiłem spróbować warzyć piwo w domu. Początki były obiecujące. Zakupiłem fermentator, balingometr i zaczełem od brew-kitów.
Mile mnie zaskoczyło, że już za pierwszym razem moje piwo wyszło całkiem przyzwoite i było chwalonę przez znajomych.
Jako, że apetyt rośnie w miarę jedzenia, a raczej picia nabrałem chęci aby spróbować uwarzyć coś z własnym zacieraniem. Nie bardzo wiedziałem co i jak powinno wyglądać trochę czytałem w mojej książce pt. "Wino i piwo domowe moim hobby". Wtedy właśnie trafiłem na forum internetowe browar.biz. Kilka dni spędziłem na studiowaniu różnych działów: a to o sprzęcie, a to o metodach. Muszę przyznać że ta lektura tylko dodała mi pewności że trzeba próbować zacierać samemu.
Aktualnie rozglądam się za niezbędnym sprzętem, a mianowicie:
- garnkiem elektrycznym, do którego zamierzam dorobić mechanizm mieszadła i
precyzyjnej kontoli temperatury, http://www.allegro.pl/item637075201_..._50c_150c.html
- systemem filtrującym - prawdopodobnie zrobię z oplotu wężyka sanitarnego
- system chłodzenia brzeczki - chodzi mi po głowie standardowa wężownica zanurzeniowa,
zamierzam jednak opracować zamknięty obieg chłodzący z wymiennikiem ciepła
- chłodziarka do fermentacji dolnej - mam już upatrzoną zepsuta zamrażarkę typu "Mors"
do której chcę zaprojektować system kontroli i utrzymywania temperatury.
Mam nadzieję, że nie zabraknie mi zapału. Chciałbym zacząć jednak od fermentacji górnej gdyż z tą mam już doświadczenie. I tu moja prośba może ktoś z was miałby przepis na niezbyt skomplikowane piwo górnej fermentacji, które byłoby dobre na początek. Jeżeli będą jakieś propozycję to będę wdzięczny.
W miarę realizacji moich zamierzeń postaram się umieszczć kolejne wpisy.
Pozdrowienia dla wszyskich piwowarów.
W lutym bieżacego roku postanowiłem spróbować warzyć piwo w domu. Początki były obiecujące. Zakupiłem fermentator, balingometr i zaczełem od brew-kitów.
Mile mnie zaskoczyło, że już za pierwszym razem moje piwo wyszło całkiem przyzwoite i było chwalonę przez znajomych.
Jako, że apetyt rośnie w miarę jedzenia, a raczej picia nabrałem chęci aby spróbować uwarzyć coś z własnym zacieraniem. Nie bardzo wiedziałem co i jak powinno wyglądać trochę czytałem w mojej książce pt. "Wino i piwo domowe moim hobby". Wtedy właśnie trafiłem na forum internetowe browar.biz. Kilka dni spędziłem na studiowaniu różnych działów: a to o sprzęcie, a to o metodach. Muszę przyznać że ta lektura tylko dodała mi pewności że trzeba próbować zacierać samemu.
Aktualnie rozglądam się za niezbędnym sprzętem, a mianowicie:
- garnkiem elektrycznym, do którego zamierzam dorobić mechanizm mieszadła i
precyzyjnej kontoli temperatury, http://www.allegro.pl/item637075201_..._50c_150c.html
- systemem filtrującym - prawdopodobnie zrobię z oplotu wężyka sanitarnego
- system chłodzenia brzeczki - chodzi mi po głowie standardowa wężownica zanurzeniowa,
zamierzam jednak opracować zamknięty obieg chłodzący z wymiennikiem ciepła
- chłodziarka do fermentacji dolnej - mam już upatrzoną zepsuta zamrażarkę typu "Mors"
do której chcę zaprojektować system kontroli i utrzymywania temperatury.
Mam nadzieję, że nie zabraknie mi zapału. Chciałbym zacząć jednak od fermentacji górnej gdyż z tą mam już doświadczenie. I tu moja prośba może ktoś z was miałby przepis na niezbyt skomplikowane piwo górnej fermentacji, które byłoby dobre na początek. Jeżeli będą jakieś propozycję to będę wdzięczny.
W miarę realizacji moich zamierzeń postaram się umieszczć kolejne wpisy.
Pozdrowienia dla wszyskich piwowarów.