Dębicki browar domowy SYMEON

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ximal
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2009.02
    • 65

    Dębicki browar domowy SYMEON

    W końcu nadszedł ten moment po kilku miesiącach studiowania forum i kupowania sprzętu.
    Sobota rano Szymciu zrobił pobudkę o 6:00 sprzątanie małe
    To Beer or not to Beer that is a KoelschBeer
  • ximal
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2009.02
    • 65

    #2
    W końcu nadszedł ten moment po kilku miesiącach studiowania forum i kupowania sprzętu.
    Sobota rano Szymciu zrobił pobudkę o 6:00 sprzątanie małe zakupy i kole południa zaczęło się długo wyczekiwane warzenie.
    Zestaw z BA Koelsch wersja śrutowana.
    Według mnie nie ma co się bać zacierania żądna filozofia tylko trochę chęci wystarczy.
    Wysładzanie zajęło mi jakieś 55 minut w przerwami na podgrzanie wody do wysładzania oraz schłodzeniem próbki, przy 20l wysłodziny miały jeszcze 5 blg więc wysładzałem do 26l.
    Podczas chmielenia można zrobić 1000 innych spraw. Po chmieleniu chłodzenie w wannie jakieś 1,5 godz. Rechydrację drożdży zrobiłem w brzeczce o temp. 25 stopni, byłem w szoku bo drożdże dały oznaki życia już po 5 minutach a po poł godzinki powędrowały fo fermentatora. Wyszło mi około 21 litrów o 13blg więc chyba całkiem całkiem. Około 21 piwko powędrowało do piwnicy do temp 16 stopni. O 7 rano w niedziele pogoniłem do piwnicy zobaczyć do piwa i wbiłem się w szok bo piana był już na jakieś 3 cm. Dzisiaj rano z piwnicy unosi się piękny zapach. Dorzucam kilka fotek oraz projekt etykiet.
    Jeszcze jedna bardzo ważna sprawa. Wielkie podziękowania dla dla ANTEKS-a za możliwość spróbowania domowego piwka zanim sam uwarzyłem oraz za kapslownice, dzięki tobie moje pierwsze piwko zostało uwarzone parę miesięcy wcześniej, dwa tygodnie temu rozkoszowałem się twoim Miodowym warzonym w grudniu porostu rozkosz na podniebieniu.
    Pozdrawiam Wszystkie Piwowarki i Piwowarów i życzę tylko udanych Piwek.
    Attached Files
    To Beer or not to Beer that is a KoelschBeer

    Comment

    • mwa
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2003.01
      • 5071

      #3
      Gratuluję.
      Widzę, że wszytko idzie jak po maśle. Chleb, piwo, później wędliny .

      Pozdrawiam.
      Pozdrawiam Cię !!!!

      Comment

      • ximal
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2009.02
        • 65

        #4
        Pyszne wędliny robi wujek mojej żony.
        To Beer or not to Beer that is a KoelschBeer

        Comment

        • mapajak
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.12
          • 1187

          #5
          Gratulacje!
          Browary w Dębicy rosną jak grzyby po deszczu. To już trzeci!
          Jak tak dalej pójdzie, niedługo będziemy drugą siłą po Wrocławiu
          Gdybyś potrzebował parę deko jakiegoś słodu, chmielu lub gęstwę drożdżową albo ześrutować słód lub coś się poradzić to zapraszam.

          Comment

          • ximal
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2009.02
            • 65

            #6
            Na pewno skorzystam i zapraszam na degustacje Koelscha jak dojrzeje , dam ci znać druga warkę będę robił za jakiś miesiąc po urlopie.
            Pozdrawiam
            To Beer or not to Beer that is a KoelschBeer

            Comment

            • wg2
              Porucznik Browarny Tester
              • 2004.07
              • 264

              #7
              Tarnów pozdrawia i wita.
              GAWEŁ

              Comment

              • ART
                mAD'MINd
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2001.02
                • 23929

                #8
                No Ximal, masz nie lada wsparcie pod nosem
                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                Comment

                • ximal
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2009.02
                  • 65

                  #9
                  Z braku czasu w późniejszym terminie w niedzielę 5-06-2009 moja pierwsza warka powędrowała do butelek po tygodniu cichej. Blg 3 z 13 więc wystarczy alk z wyliczeń powinno być 5,1 (chyba dużo)albo źle liczę blg początkowe -blg końcowe / 1,938. Fermentacja burzliwa trwała jakieś 3 dni później piana siadła. W smaku młode piwko fajnie delikatne jak to stwierdziła moja Żona " w sklepie bywają gorsze".
                  To Beer or not to Beer that is a KoelschBeer

                  Comment

                  • ximal
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2009.02
                    • 65

                    #10
                    W piątek 3-lipiec powstała moja druga warka IRA z zestawu BA. Cały proces zacierania poszedł o wiele sprawniej jak przy pierwszej warce, a już planuje trzecią. Na nr 3 wybrałem Pale Ale wzorowane na zestawie z BA tylko trochę zwiększyłem ilości :
                    Pale Ale Weyermann 5 kg
                    Carahell 0,25 kg
                    Marynka jakieś 30g
                    Lubelski tez jakieś 30g (lubie lekko chmielone)
                    Zacieranie 67C 60 min i 15min w 76C. Jak dobrze knuje to powinno wyjść jakieś 25l 12blg.
                    Proszę o ewentualne korekty i sugestie.
                    Wasze
                    To Beer or not to Beer that is a KoelschBeer

                    Comment

                    • ximal
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2009.02
                      • 65

                      #11
                      Mała korekta planowanej warki nr3
                      Pale Ale Weyermann 5 kg
                      Carahell 0,25 kg
                      zamiast 30g marynki 15g Nugget 16%a-k 50min
                      zamiast Lubelski 30g Styrian Golding 6%a-k 20min
                      Drożdże us-05
                      Zacieranie 67C 60 min i 15min w 72C i mash out 76C.
                      Te chmiele chyba bardziej będą pasować do stylu.
                      To Beer or not to Beer that is a KoelschBeer

                      Comment

                      • ximal
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2009.02
                        • 65

                        #12
                        29 sierpnia 2009 powstała moja trzecia warka "Sobotnie Ale".
                        Skład:
                        Pale Ale Weyermann 4 kg
                        Carahell Weyermann 1 kg
                        15g Nugget 14,6%a-k 60min
                        15g Styrian Golding 3,6%a-k 20min
                        15g Styrian Golding 3,6%a-k 0min
                        Drożdże us-05
                        Zacieranie 68C 60 min i 15min w 72C i mash out 76C
                        Wysładzanie jakieś 35 minut ze schłodzeniem próbek, wyszło 24l 12blg.
                        Drożdże nastawione z zagotowanej brzeczki pobranej podczas wysładzania i zadane w 25 stopniach. Zanim brzeczka się nachmieliła i wystygła drożdże pięknie już sobie pracowały. Po 6 godzinach od zadania drożdży była już piękna piana.
                        To Beer or not to Beer that is a KoelschBeer

                        Comment

                        • ximal
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2009.02
                          • 65

                          #13
                          Witam
                          Ponad rok czasu nie było mnie na forum, zmiana pracy brak czasu i tylko 5 warek za ten czas.
                          Był ALT w listopadzie 2009, pszeniczka syczeń 2010, ALE marzec 2010, później przerwa do października i pracowita sobota i niedziela. W sobotę uwarzyłem ALe i Stouta a w niedzielę IRA, teraz kiedy to pisze właśnie chmieli się Żytnie i planuję uwarzenie Witbiera. Mam nadzieję że w końcu się trochę rozkręcę i będzie czas na warzenie piwka co miesiąc bo bardzo wkurzający jest brak w piwnicy i kupowanie koncerniaków w sklepie. Robiąc Stouta miałem obawy, że nie będzie mi smakował ale chyba na stałe zagości wśród piw które mam zamiar uwarzyć.
                          Dzisiejsze wysładzanie było masakryczne, jak bym nie mieszał co chwilę młóta to by nic nie leciało, przez to po raz pierwszy bo nawet pszeniczka którą robiłem była bardziej klarowna. Pytanie do was czy Żytnie zawsze tak zapycha filtrator i nie ma innej opcji na filtrację jak mieszanie młóta? Mam nadzieje że nie straci przez to na smaku.
                          To Beer or not to Beer that is a KoelschBeer

                          Comment

                          • Robert13
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2010.04
                            • 899

                            #14
                            Przypomniałem sobie, że żytniego jeszcze nie robiłem...

                            Jeśli chodzi o smak, to z (dry) stoutem było u mnie podobnie, ale po pierwszym wypitym piwie obawy bezpowrotnie mijają. Piwa z Wysp wychodzą u mnie na prowadzenie, kiedyś były tam piwa belgijskie. Walka trwa.

                            Comment

                            Przetwarzanie...
                            X