Browar Domowy VADIM

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • cyoorka
    Porucznik Browarny Tester
    • 2007.03
    • 338

    #16
    Warka 4

    Na pewno masz rację, ale już nie chciałem zamawiać samego słodu, o którym piszesz.
    O 5 rano coś mnie obudziło i nie dało dalej spać, więc zadałem brzeczke gęstwą. Temperatura brzeczki wynosiła 28*. Aerometr wskazał 13,5 bulgota. Wydajność, jeśli dobrze liczę, 70%. Fermentacja jeszcze nie ruszyła.

    Comment

    • cyoorka
      Porucznik Browarny Tester
      • 2007.03
      • 338

      #17
      Fermentacja idzie pełną parą. Fermentor przeniosłem do piwnicy.
      Może któryś z kolegów Medalików dysponuje słodem, o którym pisał mark33. Chętnie odkupię i dodam do piwa w trakcie fermentacji.

      Comment

      • fidoangel
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛
        • 2005.07
        • 3490

        #18
        Upraż w piekarniku jakieś ziarno na prawie węgiel i masz co chciałeś. Resztę wiesz.
        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

        Comment

        • ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 23976

          #19
          w razie czego zapraszam ponownie do Opola
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

          Comment

          • cyoorka
            Porucznik Browarny Tester
            • 2007.03
            • 338

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
            Upraż w piekarniku jakieś ziarno na prawie węgiel i masz co chciałeś. Resztę wiesz.
            Nie mam aktualnie żadnego ziarna.

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
            w razie czego zapraszam ponownie do Opola
            Trochę za droga impreza, jeśli chodzi tylko o poprawienie koloru piwa.

            Poczekam na odpowiedź kolegów z Częstochowy, a jak nikt nie wspomoże to tragedii nie będzie.

            Comment

            • mark33
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.04
              • 3283

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cyoorka Wyświetlenie odpowiedzi
              Nie mam aktualnie żadnego ziarna.


              Trochę za droga impreza, jeśli chodzi tylko o poprawienie koloru piwa.

              Poczekam na odpowiedź kolegów z Częstochowy, a jak nikt nie wspomoże to tragedii nie będzie.
              Weź słodu pilzneńskiego i do pieca z nim.

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #22
                No przecież napisał, że nie ma żadnego ziarna

                Jak się nikt nie zgłosi, to tak jak napisałeś - tragedii nie będzie, a wręcz może odkryjesz, że zrobiłeś piwko, które Ci odpowiada i jeszcze je powtórzysz
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cyoorka Wyświetlenie odpowiedzi
                  Nie mam aktualnie żadnego ziarna...
                  Możesz kupić w sklepie dla ptaków, albo ogrodniczym. A na upartego jak zwęglisz trochę mąki albo cukru, też zrobisz odpowiedni kolor. Wcale nie trzeba od razu jechać do Bambergu.

                  Comment

                  • fidoangel
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🥛🥛🥛
                    • 2005.07
                    • 3490

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                    Możesz kupić w sklepie dla ptaków, albo ogrodniczym. A na upartego jak zwęglisz trochę mąki albo cukru, też zrobisz odpowiedni kolor. Wcale nie trzeba od razu jechać do Bambergu.
                    Do tego kasza manna, kasza jęczmienna, płatki jęczmienne, płatki owsiane...
                    No ręki opadywują i nogi...
                    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                    Comment

                    • cyoorka
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2007.03
                      • 338

                      #25
                      Warka 4.

                      Dzisiaj przelane na cichacza. Odfermentowało do 2 BLG. Próbkę oczywiście spożyłem, smaczne piwko się zapowiada.

                      Comment

                      • cyoorka
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2007.03
                        • 338

                        #26
                        Warka 4

                        Zabutelkowana z dodatkiem 20 łyżeczek cukru. Wyszły ostatecznie 42 butelki 0,5 litra.
                        Etykietka:
                        Attached Files

                        Comment

                        • cyoorka
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2007.03
                          • 338

                          #27
                          Warka 5. - IRA

                          Wczoraj po letniej przerwie uwarzyłem Irish Red Ale z zestawu CP. Nie obyło się bez problemów, gdyż ta warka była testem dla nowokupionego kociołka elektrycznego. Zobaczymy co z tego będzie.

                          Comment

                          • cyoorka
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2007.03
                            • 338

                            #28
                            Warka 5. IRA

                            W poprzednim poście nie napisałem, że BLG początkowe wynosiło 13, a drożdże to S-04. Po burzliwej zostało 5 BLG. Temperatura 16,5 stopnia. W smaku wyśmienite. Bardzo mętne, kolor mocnej herbaty. Jutro przeleję na 2 tygodnie cichej. Odzyskaną gęstwę użyję do kolejnej warki - Schwarzbier górnej fermentacji. Czy będzie można nazwać to piwo porterem angielskim?
                            Ostatnia zmiana dokonana przez cyoorka; 2009-11-17, 13:36.

                            Comment

                            • Seta
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.10
                              • 6964

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cyoorka Wyświetlenie odpowiedzi
                              Schwarzbier górnej fermentacji. Czy będzie można nazwać to piwo porterem angielskim?
                              Zależy od tego ile/jakich składników użyjesz, jak zatrzesz itp.

                              Comment

                              • cyoorka
                                Porucznik Browarny Tester
                                • 2007.03
                                • 338

                                #30
                                Warka 5.

                                Zabutelkowana z dodatkiem 150g cukru. Etykieta w załączniku.

                                Browar dorobił się strony internetowej. Zapraszam na http://www.browarvadim.pl.

                                Surowce na następną warkę:
                                Słód pilzneński 2 kg
                                Słód monachijski 2 kg
                                Słód barwiący 0,3 kg
                                Chmiel Lubelski, granulat, 50 g
                                Jak zacierać i chmielić, aby uzyskać coś na kształt porteru w stylu angielskim?
                                Attached Files

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X