Browar Domowy VADIM

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • cyoorka
    Porucznik Browarny Tester
    • 2007.03
    • 338

    #31
    Warka 6.

    W środę nawarzyłem piwa. Oto jak do tego doszło:

    2 kg pilzneński
    2 kg monachijski
    0,3 kg barwiący
    50 g Lubelski

    Zacierałem w lodówce turystycznej 60 minut w temperaturze 68-65 st.

    Całość chmielu 60 minut.

    Do fermentacji gęstwa Safale S-04 z poprzedniej warki.

    Wyszło +- 22 litry 12 BLG. Drożdże ładnie pracują.

    Comment

    • cyoorka
      Porucznik Browarny Tester
      • 2007.03
      • 338

      #32
      Warka 6.

      Przelane na cichą. Zeszło do 4 BLG. Na burzliwej było 14 dni w temperaturze 13 st. Trochę za zimno jak na górniaka, ale co tam.

      Comment

      • cyoorka
        Porucznik Browarny Tester
        • 2007.03
        • 338

        #33
        Warka 6.

        Witam. Rozlałem piwo do 43 butelek 0,5 litra. Do refermentacji dałem 12 łyżeczek cukru. Ostateczne BLG - 3,5. Etykieta

        Comment

        • cyoorka
          Porucznik Browarny Tester
          • 2007.03
          • 338

          #34
          Warka 7.

          Witam. Dziś odbyło się kolejne warzenie.

          Warka 7. Parzymieskie Jasne 10°Blg
          Słód pilzneński Castle Malting 3 kg
          Słód Cara 20 Castle Malting 0,25 kg

          Zacieranie: 60 minut 67°C (próba jodowa negatywna już po 45 minutach)

          East Kent Goldings granulat 30g 60 minut
          EKG granulat 20g 30 minut
          Lubelski szyszki 20g 5 minut

          Drożdże: Brewferm Lager

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #35
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cyoorka Wyświetlenie odpowiedzi
            Przelane na cichą. Zeszło do 4 BLG. Na burzliwej było 14 dni w temperaturze 13 st. Trochę za zimno jak na górniaka, ale co tam.
            No patrz, nie wiedziałam, że Safale S 04 dają radę w takiej temperaturze

            Napisz coś o wrażeniach smakowych Twoich warek
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • lisiewski
              Porucznik Browarny Tester
              • 2009.12
              • 459

              #36
              Odwiedziłem: http://www.browarvadim.pl/ Świetnym pomysłem było stworzenie specjalnej strony internetowej dla swojego browaru. Projektujesz bardzo estetyczne etykiety. To z pewnością wynik talentu i doświadczenia, ale może zdradzisz jakiego narzędzia używasz do ich tworzenia?

              Comment

              • cyoorka
                Porucznik Browarny Tester
                • 2007.03
                • 338

                #37
                Witam.
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lisiewski Wyświetlenie odpowiedzi
                Odwiedziłem: http://www.browarvadim.pl/ Świetnym pomysłem było stworzenie specjalnej strony internetowej dla swojego browaru. Projektujesz bardzo estetyczne etykiety. To z pewnością wynik talentu i doświadczenia, ale może zdradzisz jakiego narzędzia używasz do ich tworzenia?
                Dzięki za miłe słowa. Etykiety są tworzone programem do grafiki wektorowej popularnej firmy na C.

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                Napisz coś o wrażeniach smakowych Twoich warek
                Krótko wrażenia mam takie:
                3. Grodziskie - bardzo mi smakowało, orzeźwiające, lekkie piwko, Adminowie dostali po butelce, także można ich spytać o bardziej fachową ocenę, w najbliższym czasie powtarzam tą warkę lecz na słodach innej firmy.
                4. Własna receptura - pierwsza próba samodzielnego skomponowania piwa, przesadziłem z chmielem, przez to piwo bardzo cierpkie, momentami wykrzywiało pysk, aczkolwiek kilka osób chwaliło.
                5. IRA - smaczne, trochę gorzkawe, trochę słodkawe, lepiej nie potrafię opisać.
                6. Schwarzbier na S-04 - wczoraj otworzyłem pierwsze butelki, lekko palone, bardzo fajne piwo, chyba najlepsze jakie popełniłem, mimo drożdży górnych smakuje jak lager.
                Podsumowując żadnego piwa nie wylałem, piję je ze smakiem i co najważniejsze nie kupuję już w piwa w sklepie.

                Być może uda mi się odwiedzić warsztaty i wtedy zaprezentuje swoje piwa, ale to nic pewnego niestety.

                Pozdrawiam.

                Comment

                • cyoorka
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2007.03
                  • 338

                  #38
                  Warka 7.

                  Witam. Piwo przelane na cichą po 14 dniach burzliwej przy 2 BLG. Temperatura pierwszej fermentacji (chyba to się stanie moim znakiem rozpoznawczym ) trochę wysoka jak dla lagera - 15 stopni. Nic się nie poradzi na psikusy pogody.

                  Comment

                  • cyoorka
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2007.03
                    • 338

                    #39
                    Warka 7.

                    Rozlana z dodatkiem 85 g cukru do 38 butelek 0,5 litra.

                    Comment

                    • cyoorka
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2007.03
                      • 338

                      #40
                      Warka 8.

                      Warka 8 - Weizen

                      2 kg - słód pilzneński Castle Malting
                      2 kg - słód pszeniczny Castle Malting

                      70 ° C - 90'
                      76 ° C - 15'

                      Lubelski szyszki 3,5 % AA - 20 g - 70'

                      Safbrew WB-06

                      12,5 ° Blg
                      22,0 l

                      Comment

                      • cyoorka
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2007.03
                        • 338

                        #41
                        Warka 8

                        Dziś rozlałem do butelek. Wyszło 39 sztuk 0,5 litra. Zeszło w 9 dni do 4 BLG. Do refermentacji dałem 125 g cukru.

                        Podczas kapslowania zniszczyłem swoją kapslownice samoróbę ze statywu wiertarki. Musiałem krzywo położyć kapsel na butelce i się ramię ułamało pod naciskiem. Dokończyłem młotkową. Masakra. O dziwo potłukłem tylko jedna butelkę.

                        Comment

                        • cyoorka
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2007.03
                          • 338

                          #42
                          Warka 9.

                          Rauchen Weizen (28/05/2010)

                          1,75 kg - słód pszeniczny Castle Malting
                          1,00 kg - słód pilzneński Weyermann
                          0,85 kg - słód wędzony Castle Malting

                          64°C - 15'
                          67°C - 45'

                          Lubelski szyszki 3,5 % 20g 60'

                          11,0°Blg 21 L

                          Safbrew WB-06 gęstwa 50 ml

                          Comment

                          • cyoorka
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2007.03
                            • 338

                            #43
                            Warka 9.

                            Piwo rozlane do 41 butelek z dodatkiem 130g cukru.

                            Comment

                            • cyoorka
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2007.03
                              • 338

                              #44
                              Warka 10.

                              Grodziskie 8 BLG

                              1,25 kg słód pszeniczny Castle Malting
                              1,15 kg słód wędzony Castle Malting

                              67 ° C - 30'
                              73 ° C - 30'

                              Lubelski szyszki - 3,5 % - 40g - 60'

                              Brewferm Top

                              Uzyskałem 22 litry 8 BLG.

                              Comment

                              • cyoorka
                                Porucznik Browarny Tester
                                • 2007.03
                                • 338

                                #45
                                Warka 10.

                                Przelana na cichą. Słabo odfermentowała, do 4 BLG.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X