Browar Domowy VADIM

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • cyoorka
    Porucznik Browarny Tester
    • 2007.03
    • 338

    #46
    Warka 10.

    Grodzisz rozlany z dodatkiem 160 gram cukru do 42 butelek. Końcowa gęstość 3°Blg.

    Comment

    • cyoorka
      Porucznik Browarny Tester
      • 2007.03
      • 338

      #47
      Warka 11.

      Dziś wznowiłem działalność browaru po przerwie wakacyjnej. Na pierwszy ogień w tym sezonie uwarzyłem Brown Ale.

      3,0 kg - pale ale
      0,4 kg - Carared
      0,2 kg - Caramunich II
      0,1 kg - pszeniczny czekoladowy

      65 st. - 75 min.
      72 st. - 25 min.

      20 g - Marynka - 60 min.
      20 g - Lubelski - 15 min.

      Safale S-04

      21 litrów 12 BLG

      Comment

      • Seta
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.10
        • 6964

        #48
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cyoorka Wyświetlenie odpowiedzi
        3,0 kg - pale ale
        0,4 kg - Carared
        0,2 kg - Caramunich II
        0,1 kg - pszeniczny czekoladowy
        (...)
        21 litrów 12 BLG
        Pewnyś? Niesamowita wydajność Ci wyszła!

        Comment

        • cyoorka
          Porucznik Browarny Tester
          • 2007.03
          • 338

          #49
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
          Pewnyś? Niesamowita wydajność Ci wyszła!
          Pewnym. Mam 20 litrów w fermentorze, 1 litr rezerwy. No chyba, że cukromierz oszukał.
          A wydajność po odjęciu słodów karmelowych i barwiących rzeczywiście niesamowita 88%.

          Comment

          • cyoorka
            Porucznik Browarny Tester
            • 2007.03
            • 338

            #50
            Warka 11.

            Przelana na cichą po 12 dniach w temperaturze 17-19 stopni, przy 3 BLG.

            Comment

            • cyoorka
              Porucznik Browarny Tester
              • 2007.03
              • 338

              #51
              Warka 11.

              Zabutelkowana. Posiada jakieś zakażenie (podczas cichej na powierzchni piwa utworzyła się biała błona). W smaku nic niepokojącego, zapach podobnie. Wyszło 40 butelek. Do refermentacji poszło 0,5 litra rezerwy + 50 g cukru.

              Comment

              • cyoorka
                Porucznik Browarny Tester
                • 2007.03
                • 338

                #52
                Warka 12

                8.10.2010
                Sarmanckie Mocne (English Pale Ale)
                22L 14BLG

                4,25 kg słód pale ale Weyermann
                0,15 kg słód Caramunich typ II Weyermann

                67 ° C - 45'
                78 ° C - 0'

                60' - 20 g Marynka
                15' - 20 g Marynka
                05' - 40 g Lubelski

                Safale S-04 1/2 paczki

                Comment

                • cyoorka
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2007.03
                  • 338

                  #53
                  Warka 12. - Rozlew

                  Fermentacja: 21 dni 16 st.
                  Końcowe BLG: 3
                  Refermentacja: rezerwa 0,9 l
                  Wyszło 40x0,5 i 1x0,3

                  Comment

                  • cyoorka
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2007.03
                    • 338

                    #54
                    Warka 13

                    W13 - Dry Stout

                    Zasyp:
                    • 3,00 kg słód pale ale Weyermann
                    • 1,00 kg słód monachijski typ I Weyermann
                    • 0,25 kg palone ziarna jęczmienia Weyermann
                    • 0,15 kg słód czekoladowy pszeniczny Weyermann

                    Zacieranie:
                    • 65 ° C - 90'
                    • 76 ° C - 10'

                    Chmielenie:
                    • 60' - 25 g Marynka granulat 8,2 %
                    • 60' - 25 g Lubelski granulat 3,8 %

                    Drożdże:
                    • Safale S-04 pół paczki

                    Wyszło 22l 14 BLG
                    Doleję wody, by uzyskać 13 BLG.

                    Trochę przesadziłem ze śrutowaniem słodu. Filtracja się zatykała, musiałem cięgle mieszać wierzch młóta. Za to wydajność wysoka.

                    Comment

                    • cyoorka
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2007.03
                      • 338

                      #55
                      Warka 13.

                      Po 3 tygodniach fermentacji w temperaturze 17 st. rozlałem z dodatkiem 0,7 l rezerwy i 25 g cukru. Zeszło do 3 BLG. Otrzymałem 45 butelek 0,5. Smakuje bardzo dobrze.

                      Wczoraj ześrutowałem słody na Kolscha (3,2 kg pilzneński, 0,6 kg pszeniczny).

                      Comment

                      • cyoorka
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2007.03
                        • 338

                        #56
                        Warka 14

                        W14 - Kochcice Jasne

                        Zasyp:
                        3,00 kg słód pilzneński Weyermann
                        0,45 kg słód pszeniczny Weyermann
                        0,05 kg słód Caramunich II Weyermann

                        Zacieranie:
                        67 ° C - 90'

                        Chmielenie:
                        60' - 50 g Lubelski granulat 3,8 %

                        Drożdże:
                        100 ml gęstwy WLP830 German Lager (dzięki Admiro)

                        Wyszło 21l 12 BLG

                        Comment

                        • cyoorka
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2007.03
                          • 338

                          #57
                          Warka 14

                          Rozlana z dodatkiem 0,5 l rezerwy oraz 85 g cukru. Odfermentowała przez 3 tygodnie w temp. 12-14 do 3BLG.

                          Comment

                          • cyoorka
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2007.03
                            • 338

                            #58
                            Warka 15

                            W15 - Porter

                            13 L - 21 BLG

                            4,0 kg - pilzneński
                            0,3 kg - Caraaroma
                            0,1 kg - Caramunich typ II
                            0,1 kg - pszeniczny czekoladowy

                            60 minut - 68-70 st. C
                            wygrzew - 78 st. C

                            60 minut - Marynka 82 GPH
                            60 minut - Lubelski 76 GPH

                            gęstwa WLP 830 German Lager

                            Comment

                            • cyoorka
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2007.03
                              • 338

                              #59
                              W15 - Porter

                              Po 14 dniach fermentacji zlany do lagerowania i wystawiony na balkon. Zszedł do 6 BLG, co pokrywa się z wcześniej wykonanym FFT.

                              W międzyczasie został zabarwiony "herbatką" ze 100 g palonego jęczmienia.

                              Comment

                              • Robert13
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2010.04
                                • 899

                                #60
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cyoorka Wyświetlenie odpowiedzi
                                Po 3 tygodniach fermentacji w temperaturze 17 st. rozlałem z dodatkiem 0,7 l rezerwy i 25 g cukru. Zeszło do 3 BLG. Otrzymałem 45 butelek 0,5. Smakuje bardzo dobrze.
                                Gdy tydzień temu spróbowałem swojego dry stouta -kończy fermentacje burzliwą, to mialem odczucie, że ugryzłem dętke.. heh.. ale za to pachnie cudownie..
                                Mam nadzieję, że do czerwca jakoś się on wygładzi w smaku.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X