Browar Domowy VADIM

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • cyoorka
    Porucznik Browarny Tester
    • 2007.03
    • 338

    #61
    W15 Porter

    Rozlałem do 25 butelek z dodatkiem 0,5l wody, 62 g cukru oraz 2g drożdży S-33.

    Comment

    • cyoorka
      Porucznik Browarny Tester
      • 2007.03
      • 338

      #62
      W16 - Humulus American IPA

      DANE OGÓLNE
      Numer Nazwa Data warzenia
      16 Humulus 2011-02-09

      CHARAKTERYSTYKA
      Ilość BLG OG Wydajność
      22,0 l 14,0 1,057 71%
      SRM IBU ABV
      7,0 56,2 7,2%

      ZASYP
      Ilość Składnik EBC %
      4,48 kg słód pilzneński Optima 3,5 97,4%
      0,10 kg słód Carared Weyermann 80 2,2%
      0,02 kg słód czekoladowy pszeniczny Weyermann 900 0,4%

      ZACIERANIE
      15 litrów wody 73,0 ° C
      60 minut 67,0 ° C

      CHMIELENIE
      Ilość Nazwa AA GPH Czas
      20 g Amarillo granulat 8,6 172 60'
      20 g Palisade granulat 6,7 134 60'
      20 g Amarillo granulat 8,6 172 15'
      20 g Palisade granulat 6,7 134 15'
      10 g Amarillo granulat 8,6 86 0'
      10 g Palisade granulat 6,7 67 0'

      DROŻDŻE
      Safale US-05

      Do fermentacji idzie 20 litrów. Reszta jako rezerwa.

      Comment

      • cyoorka
        Porucznik Browarny Tester
        • 2007.03
        • 338

        #63
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cyoorka Wyświetlenie odpowiedzi
        CHARAKTERYSTYKA
        Ilość BLG OG Wydajność
        22,0 l 14,0 1,057 71%
        SRM IBU ABV
        7,0 56,2 7,2%
        Oczywiście jeszcze nie wiadomo ile będzie miało ABV. Wkradł się chochlik.

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #64
          Chmielenie na zimno do cichej fermentacji będziesz robił?
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • cyoorka
            Porucznik Browarny Tester
            • 2007.03
            • 338

            #65
            Raczej nie. Wrzuciłem cały amerykański chmiel jaki miałem. Chociaż może dam 40 g szyszki Lubelskiego.

            Comment

            • cyoorka
              Porucznik Browarny Tester
              • 2007.03
              • 338

              #66
              W16 - Humulus (American IPA)

              Po 20 dniach fermentacji w temperaturze 12-15 stopni rozlałem piwo do 40 butelek z dodatkiem 1,2 litra brzeczki 12 BLG.

              Comment

              • Robert13
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2010.04
                • 899

                #67
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                Chmielenie na zimno do cichej fermentacji będziesz robił?
                Moje przygpdy z chmieleniem na zimno upewniają mnie w tym, że chmielić należy 3-4-5(maksymalnie) dni przed rozlewem. Inaczej mija sie ono z celem.

                Comment

                • cyoorka
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2007.03
                  • 338

                  #68
                  W17 - Kolsch

                  Numer Nazwa Data warzenia
                  17 Kolsch 26/04/2011

                  CHARAKTERYSTYKA
                  Wybicie BLG Wydajność
                  23,0 l 11,5 73%
                  SRM IBU
                  2,8 20,1

                  ZASYP
                  Ilość Składnik EBC %
                  3,20 kg słód pilzneński Weyermann 3 84,2%
                  0,60 kg słód pszeniczny Weyermann 3 15,8%

                  ZACIERANIE
                  15 litrów wody 69,0 ° C
                  70 minut 65,0 ° C

                  CHMIELENIE
                  Ilość Nazwa AA GPH Czas
                  15 g Northern Brewer granulat 10 150 60'

                  DROŻDŻE
                  Safbrew S-33

                  Comment

                  • cyoorka
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2007.03
                    • 338

                    #69
                    W17 - Kolsch

                    Po ponad 6 tygodniach fermentacji rozlana do muszli klozetowej bez dodatku cukru.

                    Comment

                    • tenebri
                      Porucznik Browarny Tester
                      🍼
                      • 2010.09
                      • 280

                      #70
                      "muszla klozetowa" to jakiś nowy rodzaj kega? a tak na poważnie to szkoda warki, teraz lato byłoby co pić w te upalne dni...

                      Comment

                      • cyoorka
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2007.03
                        • 338

                        #71
                        No wiadomo, że szkoda. Całe szczęście, że trochę piw w piwnicy mam.

                        Comment

                        • cyoorka
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2007.03
                          • 338

                          #72
                          W18 - Liche

                          Numer Nazwa Data warzenia
                          18 Liche 15/10/2011

                          CHARAKTERYSTYKA
                          Wybicie BLG OG Wydajność
                          24,0 l 9,0 1,036 68%
                          SRM IBU
                          8,2 20,3

                          ZASYP
                          Ilość Składnik EBC %
                          3,25 kg słód pilzneński Optima 3,5 98,5%
                          0,05 kg słód czekoladowy pszeniczny Weyermann 900 1,5%

                          ZACIERANIE
                          11,5 litra wody 72,0 ° C
                          60 minut 68,0 ° C
                          wygrzew 76,0 ° C

                          CHMIELENIE
                          Ilość Nazwa AA GPH Czas
                          10 g Northern Brewer granulat 10 100 60'
                          5 g Chinook granulat 11,6 58 60'
                          50 g Lubelski szyszki 2 100 5'

                          DROŻDŻE
                          Zymoferm Z038-2-38 Altbier, Spezialbiere

                          Ilość brzeczki
                          23,0 l

                          Comment

                          • cyoorka
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2007.03
                            • 338

                            #73
                            Warka 18 rozlana do butelek. Dodałem 350 ml brzeczki 12°Blg. Wyszły 42 butelki. Fermentacja stanęła na 3°Blg.

                            Comment

                            • Seta
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.10
                              • 6964

                              #74
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cyoorka Wyświetlenie odpowiedzi
                              Zymoferm Z038-2-38 Altbier, Spezialbiere
                              Jak startowały Ci te drożdże. Zadowolonyś?
                              Prawdopodobnie ten szczep będzie u mnie zaczynał karierę za tydzień lub dwa.

                              Comment

                              • cyoorka
                                Porucznik Browarny Tester
                                • 2007.03
                                • 338

                                #75
                                Drożdże zadałem prosto z fiolki, bez startera. Pierwsze oznaki fermentacji zauważyłem dopiero po 2 dniach.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X