Browar Domowy VADIM

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • maroxan
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2008.03
    • 179

    #76
    hej. Ja też bez startera - odpaliły dość szybko. Mam jeszcze gęstwy w lodowce z maja i czerwca. Czy będzie z nich coś jeszcze?kto to wie...bo Zymoofermy to kapryśne stworzenia

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
    Jak startowały Ci te drożdże. Zadowolonyś?
    Prawdopodobnie ten szczep będzie u mnie zaczynał karierę za tydzień lub...
    Cogito ergo sum vampiras
    moje skromne warzenie
    ________________
    Nasze fotografie

    Comment

    • Seta
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.10
      • 6964

      #77
      Dzięki Koledzy. Chyba jednak pokuszę się o starter. Zależy mi na tej warce.

      Comment

      • cyoorka
        Porucznik Browarny Tester
        • 2007.03
        • 338

        #78
        W19 - Altbier

        Numer Nazwa Data warzenia
        19 Altbier 11/11/2011

        CHARAKTERYSTYKA
        Wybicie BLG OG Wydajność
        25,0 l 12,0 1,048 73%
        SRM IBU
        11,6 32,5

        ZASYP
        Ilość Składnik EBC %
        2,10 kg słód pilzneński Optima 3,5 48,8%
        2,00 kg słód monachijski Castle Malting 15 46,5%
        0,20 kg słód Special B Castle Malting 300 4,7%

        ZACIERANIE
        15 litrów wody 69,0 ° C
        25 minut 62,0 ° C
        25 minut 73,0 ° C

        CHMIELENIE
        Ilość Nazwa AA GPH Czas
        16 g Northern Brewer granulat 10 160 60'
        5 g Chinook granulat 11,6 58 60'
        50 g Tettnanger granulat 4,1 205 10'

        DROŻDŻE
        gęstwa Zymoferm Z038-2-38 Altbier, Spezialbiere

        Ilość brzeczki
        24,0 l

        Comment

        • cyoorka
          Porucznik Browarny Tester
          • 2007.03
          • 338

          #79
          Po 22 dniach fermentacji w 16°C rozlałem warkę 19 z dodatkiem 1 litra rezerwy. Otrzymałem 47 butelek. Fermentacja zatrzymała się na 2,5°Blg.

          Comment

          • cyoorka
            Porucznik Browarny Tester
            • 2007.03
            • 338

            #80
            Numer Nazwa Data warzenia
            20 American Stout 5.01.2012

            CHARAKTERYSTYKA
            Wybicie BLG OG Wydajność
            24,0 l 12,5 1,051 69%
            SRM IBU
            37,2 46,5

            ZASYP
            Ilość Składnik EBC %
            2,15 kg słód pilzneński Optima 3,5 46,7%
            2,00 kg słód monachijski Strzegom 16 43,5%
            0,35 kg palone ziarna jęczmienia Weyermann 1100 7,6%
            0,10 kg słód czekoladowy pszeniczny Weyermann 900 2,2%

            ZACIERANIE
            15 litrów wody 73,0 ° C
            60 minut 68,0 ° C
            wygrzew 78,0 ° C

            CHMIELENIE
            Ilość Nazwa AA GPH Czas
            25 g Chinook granulat 11,6 290 60'
            30 g Amarillo granulat 9 270 15'

            DROŻDŻE
            Danstar Nottingham

            Ilość brzeczki
            23,0 l

            Comment

            • cyoorka
              Porucznik Browarny Tester
              • 2007.03
              • 338

              #81
              Dziś rozlałem American Stouta. Fermentował przez 20 dni w temperaturze 15°C, skończył na 3,5°Blg. Do refermentacji poszło 0,5l brzeczki, 0,9l wody, 70g cukru. Napełniłem 44 butelki. Smak obiecujący.

              Comment

              • cyoorka
                Porucznik Browarny Tester
                • 2007.03
                • 338

                #82
                W21 - Lumbago

                Numer Nazwa Data warzenia
                21 Lumbago 9.03.2012

                CHARAKTERYSTYKA
                Wybicie BLG OG Wydajność
                25,0 l 11,0 1,044 74%
                SRM IBU
                6,6 22,2

                ZASYP
                Ilość Składnik EBC %
                3,80 kg słód pilzneński Optima 3,5 97,4%
                0,10 kg słód Special B Castle Malting 300 2,6%

                ZACIERANIE
                15 litrów wody 74,0 ° C
                60 minut 69,0 ° C
                wygrzew 78,0 ° C

                GOTOWANIE 70 minut
                Ilość Nazwa AA GPH
                20 g Amarillo granulat 9 180

                DROŻDŻE
                Safbrew S-33

                Ilość brzeczki
                24,0 l

                Comment

                • cyoorka
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2007.03
                  • 338

                  #83
                  Dziś rozlałem warke 21 - Lumbago. Fermentowała przez 18 dni w temperaturze 15°C, skończyła na 4,5°Blg. Do refermentacji poszło 100g cukru rozpuszczone w litrze wody. Napełniłem 47 butelek.

                  Comment

                  • cyoorka
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2007.03
                    • 338

                    #84
                    DANE OGÓLNE
                    Numer Nazwa Data warzenia
                    22 Abarot 30.03.2012

                    CHARAKTERYSTYKA
                    Wybicie BLG OG Wydajność
                    27,0 l 10,0 1,040 76%
                    SRM IBU
                    9,8 54,4

                    ZASYP
                    Ilość Składnik EBC %
                    3,10 kg słód pilzneński Optima 3,5 83,8%
                    0,60 kg słód Caramunich typ II Weyermann 120 16,2%

                    ZACIERANIE
                    11 litrów wody 72,0 ° C
                    60 minut 67,0 ° C
                    wygrzew 77,0 ° C

                    GOTOWANIE 60 minut
                    Ilość Nazwa AA GPH Czas
                    35 g Marynka szyszki 9,1 318,5 60'
                    25 g Marynka szyszki 9,1 227,5 20'
                    40 g Marynka szyszki 9,1 364 10'

                    DROŻDŻE
                    Danstar Nottingham

                    Ilość brzeczki
                    24,0 l

                    Comment

                    • cyoorka
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2007.03
                      • 338

                      #85
                      Przelałem dzisiaj warkę 22 na cichą do nowo-zdobytego balona. To co się nie zmieściło rozlałem do 6 butelek.

                      Comment

                      • cyoorka
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2007.03
                        • 338

                        #86
                        Numer Nazwa Data warzenia
                        23 Witbier 20.04.2012

                        CHARAKTERYSTYKA
                        Wybicie BLG OG Wydajność
                        24,0 l 10,5 1,042 60%
                        SRM IBU
                        3,3 16,4

                        ZASYP
                        Ilość Składnik EBC %
                        2,20 kg słód pilzneński Optima 3,5 50,0%
                        2,00 kg pszenica niesłodowana 3,4 45,5%
                        0,20 kg płatki owsiane błyskawiczne 2 4,5%

                        ZACIERANIE
                        15 litrów wody 69,0 ° C
                        115 minut 64,0 ° C
                        wygrzew 77,0 ° C

                        GOTOWANIE 60 minut
                        Ilość Nazwa AA GPH Czas
                        20 g East Kent Goldings granulat 5,5 110 60'
                        15 g Saaz granulat 4,3 64,5 15'

                        Przyprawy
                        20 g Curaçao 5'
                        7 g kolendra indyjska 5'

                        DROŻDŻE
                        Brewferm Blanche

                        Ilość brzeczki
                        22,0 l

                        Comment

                        • cyoorka
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2007.03
                          • 338

                          #87
                          Warka 22

                          Rozlałem do butelek, wyszło 39x0,5l. Dodałem 50g cukru.

                          Comment

                          • cyoorka
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2007.03
                            • 338

                            #88
                            23 - Witbier

                            Rozlałem do 41 butelek z dodatkiem 160 g cukru rozpuszczonego w szklance wody.

                            Comment

                            • cyoorka
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2007.03
                              • 338

                              #89
                              Numer Nazwa Data warzenia
                              24 Belgian Blonde 23.05.2012

                              CHARAKTERYSTYKA
                              Wybicie BLG OG Wydajność
                              22,5 l 16,5 1,068 72%
                              SRM IBU
                              8,7 25,1

                              ZASYP
                              Ilość Składnik EBC %
                              4,20 kg słód pilzneński Optima 3,5 76,4%
                              1,00 kg słód pszeniczny Litovel 3,4 18,2%
                              0,20 kg słód Biscuit Brewferm 50 3,6%
                              0,10 kg słód Special B Castle Malting 300 1,8%

                              ZACIERANIE
                              16 litrów wody 67,0 ° C
                              30 minut 62,0 ° C
                              30 minut 72,0 ° C
                              wygrzew 77,0 ° C

                              GOTOWANIE 70 minut
                              Ilość Nazwa AA GPH Czas
                              15 g Aurora (Super Styrian) 9,5 142,5 60'
                              30 g East Kent Goldings granulat 5,5 165 20'

                              DROŻDŻE
                              Brewferm Blanche gęstwa, 200 ml

                              Ilość brzeczki
                              21,0 l

                              Drożdże ruszyły w 3 godziny po zadaniu.

                              Comment

                              • cyoorka
                                Porucznik Browarny Tester
                                • 2007.03
                                • 338

                                #90
                                21.06.2012 rozlałem do 42 butelek ostatnią warkę w tym sezonie. Dodałem 0,7 l brzeczki, 0,6 l wody i 65 g cukru. Fermentacja stanęła na 4 BLG. W smaku nie przypomina niestety Blondów, które piłem. Bliżej mu do Dubbla.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X