Garażowe warzenie Admiro

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • admiro
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2005.05
    • 248

    Garażowe warzenie Admiro

    Witam!

    Warzenie piwa zacząłem w marcu 2009 od ekstraktu niechmielonego, spodobało się bardzo, więc wyniosłem się z kuchni do "warsztatu" i działam.

    1 Warka
    Prawdziwe Ale 12 Blg - zestaw startowy z Browamatora, ekstrakt niechmielony, gotowanie i chmielenie, sitko i fermentor - 10l na próbę coby sprawdzić o co w tym chodzi a nie zepsuć
    Piwko po tygodniowej fermentacji przelane od razu do butelek, do refermentacji użyłem glukozy.
    Po miesiącu leżakowania okazało się, że piwko wyszło pyszne!

    2 Warka
    Prawdziwe Ale - drugie 10l z zestawu
    Moje piwo jest bezcenne.

    Schizma miodowa.
  • admiro
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2005.05
    • 248

    #2
    3 Warka

    3 Warka

    Pils niemiecki 12 Blg

    Słody:
    Pilzeński 3,5 kg (Strzegom)
    Monachijski 0,5 kg (Strzegom)

    Drożdże:
    Saflager S-23

    Chmiel:
    Marynka 40 g
    Lubelski 25 g

    Pierwsza warka z zacieraniem i śrutowaniem, sprzęt skompletowany

    Zacieranie 64 – 40 min
    Zacieranie 72 – 30 min
    Zacieranie 78 – 10 min
    Chmielenie: 70, 30
    Gotowanie 75

    Filtrator przymocowany do kranika w garnku - wersja z rurki miedzianej, ponacinanej, spełnia swoje zadanie w 100%, na wszelki wypadek przelewałem zacier z kranika przez gazę - gaza pozostała praktycznie czysta.

    Brzeczka po chmieleniu wydawała mi się za gorzka, ale koledzy z forum orzekli że tak ma być.

    Wyszło 21 litrów zacieru, 12 Blg

    Fermentacja ok. 10 dni

    Przelane na cichą do balonu 3 dni temu.
    Moje piwo jest bezcenne.

    Schizma miodowa.

    Comment

    • admiro
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2005.05
      • 248

      #3
      4 Warka
      Weizenbier (kombinowany, kolorek pod dunkel) 12 Blg

      Słody:
      Pilzeński 1,5 kg (Strzegom)
      Monachijski 0,5 kg (Strzegom)
      Przeniczny 2 kg (Litovel)

      Drożdże:
      Safbrew W-06

      Chmiel:
      Lubelski 28 g

      36 st. przerwa zakwaszająca - 30 min
      44 st. przerwa ferulikowa - 15 min
      52 st. przerwa białkowa - 10 min
      64 st. przerwa maltozowa - 20 min
      72 st. przerwa cukrująca - do scukrowania, wyszło 20 min

      Chmielenie: 55
      Gotowanie 70 (krótko trochę)

      Filtrator poradził sobie z pszenicznym równie łatwo (a śrutuję bardzo drobno).

      Gar 37 litrów wyposażyłem w automatyczne mieszadło, pomiar temperatury na czujce PT-100, walczę z kuchenką elektryczną, gar zakrywa 2 palniki i grzeje nierówno, jutro ją rozbebeszę.

      Admiro zaopatrzył się u kolegi Wesoły w chłodnicę z nierdzewki - zbawienie, schłodziłem w ok 15 minut!

      Wyszło 25 litry zacieru, 11 Blg, nie sprawdzałem po gotowaniu, odparowało do 23 litrów, w smaku brzeczka b. słodka.

      Fermentuje sobie od wczoraj.

      Przelane na cichą do balonu 3 dni temu.
      Last edited by admiro; 2009-06-03, 19:27.
      Moje piwo jest bezcenne.

      Schizma miodowa.

      Comment

      • admiro
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2005.05
        • 248

        #4
        Warka No 5

        Warka No 5
        Pale Ale 12 Blg

        Słody:
        Pale Ale 3,8 kg (Weyerman)
        Carared 0,2 kg (Weyerman)

        Drożdże:
        US-05

        Chmiel:
        Marynka 35 g
        Lubelski 25 g

        66 st. przerwa - 45 min
        72 st. przerwa - 15 min

        Chmielenie:
        Marynka od początku
        Lubelski połowa '40, reszta '5

        Gotowanie 60 min

        Kuchenka stunningowana - działa jak trzeba

        Chłodzenie 20 min, bajka.

        Wyszło 24 litrów, 12 Blg. Wydajność teoretycznie 75%

        Na 18 godzin przed zacieraniem ześrutowany słód namoczony w zimnej wodzie, temp do 19 stopni (pomysł oczywiście z forum, a lubię eksperymenty) i podnisło moim zdaniem wydajność. Warka 3 - 68%, Warka 4 - 72%. Te wskaźniki to chyba choroba zawodowa księgowych hehe

        Czas rewelacja, początek 15 koniec 21, przy warce 4 skończyłem o 1 w nocy

        Fermentuje od 05.06

        Ps. Kolorek wyszedł jaśniejszy niż Ale z ekstraktu (i mało czerwony), podobny do Pilsa z warki 3 hmm, porównanie nastąpi za miesiąc
        Last edited by admiro; 2009-06-06, 15:46.
        Moje piwo jest bezcenne.

        Schizma miodowa.

        Comment

        • admiro
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2005.05
          • 248

          #5
          Warka 6

          Warka No 6
          Porter Angielski kombinowany 14 Blg

          Słody:
          Pilzeński 4 kg (Litovel)
          Karmelowy ciemny 0,25 kg (Strzegom)
          Barwiący 0,2 kg (Strzegom) dodany 5 min przed filtracją

          Drożdże:
          S-04

          Chmiel:
          Marynka 25 g
          Lubelski 25 g

          66 st. przerwa - 40 min
          72 st. przerwa - 30 min

          Chmielenie:
          Marynka od początku
          Lubelski '50

          Gotowanie 60 min

          Wyszło 20 litrów, 14,2 Blg. Wydajność teoretycznie 69,92%, słód nienamaczany i wydajność gorsza niż przy poprzednie warce, następnym razem namoczę na noc dla kolejnego porównania.

          Fermentuje od 08.06

          Zrobiłem już 4 warki z zacieraniem a nie spróbowałem jeszcze żadnego piwka zrobionego przez siebie w ten sposób, masakra
          Moje piwo jest bezcenne.

          Schizma miodowa.

          Comment

          • admiro
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2005.05
            • 248

            #6
            Warka 4

            Warka 4
            zabutelkowana do refermentacji razem z glukozą, młode piwko na piękny słomkowy kolor i smak przypominający mój ulubiony Obolon Pszeniczne, prawdziwe testy smakowe za parę tygodni.

            Mycie butelek to tragedia, odpadłem po kilku sztukach i wyręczyłem się: szczotka na wiertarce + zmywarka + dezynfekcja.
            W zmywarce ilość nabłyszczacza ustawiłem na minimum.
            Last edited by admiro; 2009-06-10, 23:13.
            Moje piwo jest bezcenne.

            Schizma miodowa.

            Comment

            • admiro
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2005.05
              • 248

              #7
              Warka 7

              Warka No 7
              A'la Grodziskie 8 Blg (wyszło więcej)

              Słody:
              Wędzony 1,75 kg (Weyerman)
              Pszeniczne 1,00 kg (Litovel)

              Drożdże:
              S-33

              Chmiel:
              Marynka 16 g
              Lubelski 20 g

              45°C przerwa ferulikowa 15 min
              55°C przerwa białkowa - 20 min
              64 st. przerwa maltozowa – 30 min
              72 st. przerwa cukrująca – 30 min

              Gotowanie 60 min

              Chmielenie (za kolegą Wogosz'em):
              Marynka i Lubelski 10g '45
              Lubelski 10g '15

              Wyszło 18,5 litra (chciałem podwyższyć trochę blg), 10,5 Blg.
              Wydajność teoretycznie 74,14%, słód nienamaczany.

              Fermentuje od 11.06
              Last edited by admiro; 2009-06-11, 14:48.
              Moje piwo jest bezcenne.

              Schizma miodowa.

              Comment

              • admiro
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2005.05
                • 248

                #8
                Sprzęt

                A tak sobie spędzam po 6h w garażu
                Attached Files
                Moje piwo jest bezcenne.

                Schizma miodowa.

                Comment

                • admiro
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2005.05
                  • 248

                  #9
                  Warka 3
                  Pils - przelany po cichej do butelek, goryczka jeszcze mocno się trzyma
                  Moje piwo jest bezcenne.

                  Schizma miodowa.

                  Comment

                  • admiro
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2005.05
                    • 248

                    #10
                    Warka 8

                    Warka No 8
                    Pale Ale 12 Blg (miał wyjść bardziej czerwony niż warka 5)

                    Słody:
                    Pale Ale 3,6 kg (Weyerman)
                    Carared 0,4 kg (Weyerman)

                    Drożdże:
                    US-05

                    Chmiel:
                    Marynka 20 g
                    Lubelski 20 g

                    67,5 st (kompromisowa) przerwa - 120 min (zakupu się przeciagnęły)

                    Chmielenie:
                    Marynka '50
                    Lubelski połowa '50, reszta '5

                    Gotowanie 60 min

                    Wyszło 20 litrów, 12 Blg. Wydajność teoretycznie 64%

                    W poprzednim Ale z namaczaniem słodów na noc wydajność wyniosła 75%, nie wiem czy namaczanie tak podniosło wydajność czy leniwe zacieranie obniżyło? Następnym razem namaczam.

                    Kolor mimo podwojenia Carared w dalszym ciągu blady, czego dodają do ekstraktu Pale Ale, że jest tak ładnie bursztynowo-czerwony?

                    Fermentuje od 13.06
                    Moje piwo jest bezcenne.

                    Schizma miodowa.

                    Comment

                    • darko
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.06
                      • 2078

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika admiro Wyświetlenie odpowiedzi

                      Kolor mimo podwojenia Carared w dalszym ciągu blady, czego dodają do ekstraktu Pale Ale, że jest tak ładnie bursztynowo-czerwony?
                      Sam słód karmelowy nie da czerwono-rubinowego koloru. Być może palony karm. ciemny ze Strzegomia by podołał...
                      Zasadniczo taką barwę uzysku się przez dodanie niewielkich (do 2-3 %) ilości palonego jęczmienia lub innych palonych ziaren.

                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        #12
                        Już przy tym zestawie wychodzi ładny, czerwonawy kolor. I tyle wystarczy na Pale Ale, w końcu to nie Red Ale
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • fidoangel
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🥛🥛🥛
                          • 2005.07
                          • 3489

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika admiro Wyświetlenie odpowiedzi
                          Kolor mimo podwojenia Carared w dalszym ciągu blady, czego dodają do ekstraktu Pale Ale, że jest tak ładnie bursztynowo-czerwony?
                          Koleżanka udzieliła odpowiedzi komercyjnej a tu niekomercyjny przepis. Pod nim jeszcze coś na dokładkę
                          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                          Comment

                          • admiro
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2005.05
                            • 248

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                            Koleżanka udzieliła odpowiedzi komercyjnej a tu niekomercyjny przepis. Pod nim jeszcze coś na dokładkę
                            Dzięki, Strzegom ciemny czeka, a resztka Carared zrobi za jasny
                            Moje piwo jest bezcenne.

                            Schizma miodowa.

                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                              Koleżanka udzieliła odpowiedzi komercyjnej
                              Jakoś tak mi wyszło, bo mi się nie chciało szukać przepisu w moim temacie o warzeniu
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X