Przygotowania do warzenia

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Cartmann
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2009.03
    • 31

    Przygotowania do warzenia

    Witam wszystkich piwowarów domowych Od pół roku mam zamiar zacząć warzyć piwko i w końcu zebrałem odpowiednie fundusze Na początku chciałem skonsultować z Wami liste sprzętu który potrzebny mi będzie do warzenia, zeby czegoś nie brakło po godzinie gotowania piwka.
    Moja lista wyglada nastepującą
    -fermentator: 1 bez kranika i rurki, 1 z rurką ale bez kranika, bo po przeczytaniu kilku wątków boje się zakażenia przez ten otwór na rurke.
    -termometr
    -billingometr
    -kapslownica greta (no i kapsle oczywiscie)
    -wskaźnik jodowy



    Od razu chce zacząć od zacierania, chyba wybiore gotowy zestaw na stouta z centrum piwowarstwa i drożdże Safale S-04, bo nadaja sie do fermentacji w lecie.
    oczywiście mam garnek 30l. No i jeszcze jedno pytanie sie u mnie pojawiło: jak przelewać po piwo z fermentatora do butelek czy z gara po chmieleniu do fermentatora?
    Ta rurka igielitowa z centrum piwowarstwa tylko do 60 stopni wiec chyba jednak sie nie nadaje. No i jeszcze jedno pytanie: czym dezynfekować na początek cały sprzęt?
    Za wszystkie sugestie czy rady z góry dziękuję.

    Temat założyłem w dziale moje warzenie, bo jak tylko zacznę warzyć to zmienie nazwę i będe opisywać swoją przygodę z produkcją Piwa.
  • angasc
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2006.04
    • 977

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cartmann Wyświetlenie odpowiedzi
    Witam wszystkich piwowarów domowych Od pół roku mam zamiar zacząć warzyć piwko i w końcu zebrałem odpowiednie fundusze Na początku chciałem skonsultować z Wami liste sprzętu który potrzebny mi będzie do warzenia, zeby czegoś nie brakło po godzinie gotowania piwka.
    Moja lista wyglada nastepującą
    -fermentator: 1 bez kranika i rurki, 1 z rurką ale bez kranika, bo po przeczytaniu kilku wątków boje się zakażenia przez ten otwór na rurke.
    -termometr
    -billingometr
    -kapslownica greta (no i kapsle oczywiscie)
    -wskaźnik jodowy



    Od razu chce zacząć od zacierania, chyba wybiore gotowy zestaw na stouta z centrum piwowarstwa i drożdże Safale S-04, bo nadaja sie do fermentacji w lecie.
    oczywiście mam garnek 30l. No i jeszcze jedno pytanie sie u mnie pojawiło: jak przelewać po piwo z fermentatora do butelek czy z gara po chmieleniu do fermentatora?
    Ta rurka igielitowa z centrum piwowarstwa tylko do 60 stopni wiec chyba jednak sie nie nadaje. No i jeszcze jedno pytanie: czym dezynfekować na początek cały sprzęt?
    Za wszystkie sugestie czy rady z góry dziękuję.

    Temat założyłem w dziale moje warzenie, bo jak tylko zacznę warzyć to zmienie nazwę i będe opisywać swoją przygodę z produkcją Piwa.
    Sprzęt na początek wystarczy.
    Rurka igielitowa też wystarczy, bo przelewając brzeczkę po chmieleniu do fermentora masz temperaturę rzędu kilkunastu do dwudziestu kilku stopni. Przypominam, że brzeczkę należy po chmieleniu schłodzić dość szybko do w/w temperatur.
    Dezynfekować na początku możesz każdym środkiem do dezynfekcji. Nawet domestosem. Później trzeba sprzęt wypłukać wrzątkiem. I będzie OK. Z czasem dojdziesz do innych rozwiązań.
    Powodzenia i
    Last edited by angasc; 2009-06-10, 18:22.

    Comment

    • Maggyk
      Szara Adminiscjencja
      🍼
      • 2004.05
      • 5617

      #3
      Jak chcesz filtrację przeprowadzać? Rozumiem, że nie przez filtrator z oplotu skoro obydwa fermentatory są bez kranika?
      Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
      Piwo domowe -
      Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

      Reklama w BROWARZE
      PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #4
        Fermenot weź jeden z kranikiem. Z niego będziesz nalewać do butelek. Coś jest potrzebne do filtracji. np. oplot z węzyka. Jak chcesz filtrować i w czym?

        Wskaźnik jodowy mozna sobie darować. Dwa razy go uzywałem.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • Cartmann
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2009.03
          • 31

          #5
          Myslalem o filtratorze z rurki miedzianej takim wypuszczonym 'górą'.

          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cartmann Wyświetlenie odpowiedzi
            Myslalem o filtratorze z rurki miedzianej takim wypuszczonym 'górą'.
            Przyda ci się więc dłuższa rurka aby sięgała do dna gara czy fermentora. Używam zwykłej igielitowej od benzyny fi 6. Mozesz oczywiście kupić silikonową. min 1,5m.
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cartmann Wyświetlenie odpowiedzi
              No i jeszcze jedno pytanie sie u mnie pojawiło: jak przelewać po piwo z fermentatora do butelek czy z gara po chmieleniu do fermentatora?
              Z gara po chmieleniu: bierzesz gar i przelewasz do fermentora rencamy. Metoda sprawdzona przez wielu.

              Do butelek: wiadro z kranikiem + rurka, lub bez rurki - bezpośrednio butelki pod kranik.

              Zestaw stout - polecam. Jakbyś był we Wrocku w najbliższą niedzielę to zapraszam na Szkółkę do Czeskiego Raju - będę częstowała stoutem z tego zestawu. Chyba, że już jesteś zapisany, tylko nicka nie znam
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • Cartmann
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2009.03
                • 31

                #8
                Dziękuję za wszystkie porady, jak i zaproszenie od Ciebie Marusiu, jednak nie moge skorzystać, mam egzamin w poniedziałek.

                jeszcze zastanawiam sie czy stout czy moze jakas pszenica bylaby lepsza, i kolejne pytanie: które piwko musi krócej leżakować, bo pierwsza warka to bedzie strasznie kusić
                i już kolejne pytanie, od mojej piękniejszej połowy jak zrobić piwko karmelowe, coś takiego jak w spiżu można dostać.

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #9
                  Pszenica to takie "szybkie piwo" - wystarczy tydzień fermentacji, tydzień w butelkach i można pić Stoutowi robisz raczej fermentacje cichą drugi tydzień, a leżakowanie ok. miesiąca (co najmniej) ze względu na słody barwiące, które na początku powodują cierpkość piwa.
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • Cartmann
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2009.03
                    • 31

                    #10
                    Warka nr. 1 - Irish Red Ale

                    Pierwsze piwko ugotowane

                    zestaw Irish Red Ale z Browamatora
                    warka nr.1 - "They kill Kenny" 1.07.2009

                    Słody:
                    - Pale Ale 2,7 kg
                    - Monachijski I 0,8 kg
                    - Carared 0,5 kg
                    - Jęczmień palony 0,05 kg

                    Zacieranie:
                    - 67 st przez 60 min
                    - 72 st przez 15 min
                    - 76 st i filtracja

                    Chmielenie (60 min):
                    - Marynka 30 g w 5 min
                    - Lubelski 20 g w 30 min

                    Wyszło 18 litrów brzeczki 12 blg, zadane drożdżami Safale S-04.
                    Chyba jednak z dalszymi postępami w warzeniu piwa musze poczekać do jesieni, strasznie duszno się zrobiło w domu od tego gotowania, a poźniej chłodzenia.
                    Stwierdzam że spodobało mi się to warzenie piwka, ciekawe jaki bedzie efekt. Na początku miałem problem żeby utrzymać zacier w 67 stopniach bo w różnych miejscach zacier miał różną temperature i różnice były do 3 stopni, ale poźniej jakoś się to unormowało.

                    Comment

                    • Cartmann
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2009.03
                      • 31

                      #11
                      Właśnie zlałem na cichą, odfermentowało do 5blg i juz 2 dni tak stało. Zakapslowałem 1 butelke, żeby zobaczyć jaka będzie różnica w smaku z cichą i bez.

                      Comment

                      • ximal
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2009.02
                        • 65

                        #12
                        Gratulacje, tez zaczynałem od razu od warzenia a IRA(moja druga warka) też z BA warzona 03-07-2009 . Mi wyszło 22l 12blg i jeszcze jest na burzliwej, wczoraj wieczorem jeszcze zdrowo fermentowało.
                        Twoje
                        To Beer or not to Beer that is a KoelschBeer

                        Comment

                        • Cartmann
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2009.03
                          • 31

                          #13
                          Pierwsza warka wypita prawie w całości, została tylko 1 buteleczka.
                          Jutro warzę drugą warke: marcowe z zestawu CP.
                          Mam pytanie co do temperatury fermentacji: lepiej żeby fermentacja była w 7 stopniach czy w pomieszczeniu gdzie mam wahania temp. 10-13 stopni?

                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            #14
                            Ja bym dała na burzliwą do tego pomieszczenia 10-13 st., a na cichą do 7 stopni. Mało który piwowar domowy ma warunki na utrzymanie stałej temperatury, zatem nie przejmowałabym się zbytnio tymi wahaniami Sama fermentuję w podobnych warunkach i z efektów jest bardzo zadowolona
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • Cartmann
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2009.03
                              • 31

                              #15
                              zestaw Oktoberfestbier - Piwo Marcowe 12,5º BLG z CP
                              warka nr.2 - "Red dragon" 15.01.2010

                              Słody:
                              - Słód wiedeński 3 kg
                              - Słód monachijski 1 kg
                              - Słód karmelowy jasny Steinbach 0,5 kg

                              Zacieranie:
                              - 53 st przez 15 min
                              - 63 st przez 30 min
                              - 72 st przez 30min
                              - 78 st i filtracja

                              Chmielenie (60 min):
                              - Marynka granulat 25 g w 1 min
                              - Lubelski granulat 15 g w 55 min


                              Wyszło 20 litrów brzeczki 15 blg, zadane drożdżami Safale W34/70.
                              Coś dziwnie wysokie wydaje mi się to blg, sprawdzałem cukromierz w wodzie i pokazał 0 BLG, pomiar wykonałem w 18stopniach, więc myśle że jest wiarygodny.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X