Witam wszystkich piwowarów domowych Od pół roku mam zamiar zacząć warzyć piwko i w końcu zebrałem odpowiednie fundusze Na początku chciałem skonsultować z Wami liste sprzętu który potrzebny mi będzie do warzenia, zeby czegoś nie brakło po godzinie gotowania piwka.
Moja lista wyglada nastepującą
-fermentator: 1 bez kranika i rurki, 1 z rurką ale bez kranika, bo po przeczytaniu kilku wątków boje się zakażenia przez ten otwór na rurke.
-termometr
-billingometr
-kapslownica greta (no i kapsle oczywiscie)
-wskaźnik jodowy
Od razu chce zacząć od zacierania, chyba wybiore gotowy zestaw na stouta z centrum piwowarstwa i drożdże Safale S-04, bo nadaja sie do fermentacji w lecie.
oczywiście mam garnek 30l. No i jeszcze jedno pytanie sie u mnie pojawiło: jak przelewać po piwo z fermentatora do butelek czy z gara po chmieleniu do fermentatora?
Ta rurka igielitowa z centrum piwowarstwa tylko do 60 stopni wiec chyba jednak sie nie nadaje. No i jeszcze jedno pytanie: czym dezynfekować na początek cały sprzęt?
Za wszystkie sugestie czy rady z góry dziękuję.
Temat założyłem w dziale moje warzenie, bo jak tylko zacznę warzyć to zmienie nazwę i będe opisywać swoją przygodę z produkcją Piwa.
Moja lista wyglada nastepującą
-fermentator: 1 bez kranika i rurki, 1 z rurką ale bez kranika, bo po przeczytaniu kilku wątków boje się zakażenia przez ten otwór na rurke.
-termometr
-billingometr
-kapslownica greta (no i kapsle oczywiscie)
-wskaźnik jodowy
Od razu chce zacząć od zacierania, chyba wybiore gotowy zestaw na stouta z centrum piwowarstwa i drożdże Safale S-04, bo nadaja sie do fermentacji w lecie.
oczywiście mam garnek 30l. No i jeszcze jedno pytanie sie u mnie pojawiło: jak przelewać po piwo z fermentatora do butelek czy z gara po chmieleniu do fermentatora?
Ta rurka igielitowa z centrum piwowarstwa tylko do 60 stopni wiec chyba jednak sie nie nadaje. No i jeszcze jedno pytanie: czym dezynfekować na początek cały sprzęt?
Za wszystkie sugestie czy rady z góry dziękuję.
Temat założyłem w dziale moje warzenie, bo jak tylko zacznę warzyć to zmienie nazwę i będe opisywać swoją przygodę z produkcją Piwa.
Comment