Dobrą wydajnośc miałeś. Można było rozcienczyć do 12 Blg.
Przygotowania do warzenia
Collapse
X
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
-
-
rozlew i dezynfekcja
Wczoraj dezynfekowałem butelki piro, jest napisane zeby wypłukac i zostawić do wyschniecia. Dzisiaj z butelek bardzo smierdzi siarką, czy to normalne? moge rozlewać do tych butelek juz piwo, czy musze poczekać jeszcze kilka dni żeby ten siarkowy zapach zniknął?
Comment
-
-
zestaw pils bohemski 12º BLG z CP
warka nr.3 - "First time" 04.02.2010
Słody:
- Słód pilzneński 3,5 kg
- Słód monachijski 0,5 kg
Zacieranie:
- 63 st przez 35 min
- 72 st przez 40 min
- 78 st i filtracja
Chmielenie (60 min):
- Marynka granulat 20 g w 1 min
- Marynka granulat 20g w 20 min
- Lubelski granulat 25g w 50 min
Wyszło 19 litrów brzeczki 13 blg, zadane drożdżami Safale W34/70.
w międzyczasie warka 2. rozlana do butelek z dodatkiem 130g cukru.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cartmann Wyświetlenie odpowiedziWczoraj dezynfekowałem butelki piro, jest napisane zeby wypłukac i zostawić do wyschniecia. Dzisiaj z butelek bardzo smierdzi siarką, czy to normalne? moge rozlewać do tych butelek juz piwo, czy musze poczekać jeszcze kilka dni żeby ten siarkowy zapach zniknął?
Tyle tylko że po przepłukaniu nim stawiam je do góry dnem w konterze żeby obciekły i po ok 1 godz rozlewam w nie piwo.
Nigdy potem nie stwierdziłem jakiś dziwnych, siarkowych zapachów w piwie.Powyższy post wyrażą osobiste poglądy autora i nie jest w żadnym wypadku nakłanianiem do przestępstwa w myśl art. 255 kk.
W razie wątpliwości skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą.
W trakcie sporządzania niniejszego postu nie ucierpiało żadne zwierze, nie używano także organizmów modyfikowanych genetycznie.
Comment
-
Comment