Przygotowania do warzenia

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #16
    Dobrą wydajnośc miałeś. Można było rozcienczyć do 12 Blg.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • Cartmann
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2009.03
      • 31

      #17
      Marcowe rozcieńczone do 22l przy blg 13.

      Comment

      • Cartmann
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2009.03
        • 31

        #18
        rozlew i dezynfekcja

        Wczoraj dezynfekowałem butelki piro, jest napisane zeby wypłukac i zostawić do wyschniecia. Dzisiaj z butelek bardzo smierdzi siarką, czy to normalne? moge rozlewać do tych butelek juz piwo, czy musze poczekać jeszcze kilka dni żeby ten siarkowy zapach zniknął?

        Comment

        • Cartmann
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2009.03
          • 31

          #19
          zestaw pils bohemski 12º BLG z CP
          warka nr.3 - "First time" 04.02.2010

          Słody:
          - Słód pilzneński 3,5 kg
          - Słód monachijski 0,5 kg

          Zacieranie:
          - 63 st przez 35 min
          - 72 st przez 40 min
          - 78 st i filtracja

          Chmielenie (60 min):
          - Marynka granulat 20 g w 1 min
          - Marynka granulat 20g w 20 min
          - Lubelski granulat 25g w 50 min


          Wyszło 19 litrów brzeczki 13 blg, zadane drożdżami Safale W34/70.

          w międzyczasie warka 2. rozlana do butelek z dodatkiem 130g cukru.

          Comment

          • radekam
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2006.03
            • 165

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cartmann Wyświetlenie odpowiedzi
            Wczoraj dezynfekowałem butelki piro, jest napisane zeby wypłukac i zostawić do wyschniecia. Dzisiaj z butelek bardzo smierdzi siarką, czy to normalne? moge rozlewać do tych butelek juz piwo, czy musze poczekać jeszcze kilka dni żeby ten siarkowy zapach zniknął?
            Ja tam nie płuczę butelek po piro.
            Tyle tylko że po przepłukaniu nim stawiam je do góry dnem w konterze żeby obciekły i po ok 1 godz rozlewam w nie piwo.

            Nigdy potem nie stwierdziłem jakiś dziwnych, siarkowych zapachów w piwie.
            Powyższy post wyrażą osobiste poglądy autora i nie jest w żadnym wypadku nakłanianiem do przestępstwa w myśl art. 255 kk.
            W razie wątpliwości skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą.
            W trakcie sporządzania niniejszego postu nie ucierpiało żadne zwierze, nie używano także organizmów modyfikowanych genetycznie.

            Comment

            • Cartmann
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2009.03
              • 31

              #21
              warka 3 'First time'

              Piwo z warki 3 dofermentowało do 3blg i na cichej bardzo ładnie sie sklarowało. Zabutelkowane dzisiaj wyszlo 35butelek półlitrowych z dodatkiem 130g cukru.

              Comment

              Przetwarzanie...
              X