Temperatura początkowa dla dolnej fermentacji

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • tomassi
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2007.08
    • 59

    #1

    Temperatura początkowa dla dolnej fermentacji

    Szczęść Boże,
    Zamierzam nastawić lagera i zastanawiam się czy drożdże należy wlać do brzeczki o temp. pokojowej i dopiero gdy ruszy fermentacja schłodzić ją do 9-13 C, czy najpierw schłodzić brzeczkę do docelowej temp. fermentacji i dopiero wtedy zaaplikować drożdże? Czy jest to kompletnie bez znaczenia? Wiem, że gwałtowne schłodzenie brzeczki nie jest dobre dla fermentacji, potrafi ją po prostu przerwać i dlatego moje wątpliwości.
    Hej szable w dłoń!!!
    Pro Fide Rege et Lege
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    Jak chcesz, ja robię pierwszą wersje. Tylko, że nie czekam na rozpoczęcie ino odrazu przenosze w chłodne miejsce.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • mark33
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.04
      • 3283

      #3
      Stosowałem zadanie w niskiej temperaturze (12*C) fermentacja ruszała 2-3 dni, od tego czasu zadaję do 18-20*C i wynoszę do piwnicy. Nie przynosi to ujmy w smaku piwa, przynajmniej ja tak sądzę

      Comment

      • tomassi
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2007.08
        • 59

        #4
        Dzięki za szybką poradę.
        Hej szable w dłoń!!!
        Pro Fide Rege et Lege

        Comment

        • wojtas40
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2007.03
          • 82

          #5
          Z mojej praktyki wynika jasno, że potrzebny jest porządny starter drożdżowy - ok. 1 litra i dobrze napowietrzona brzeczka. Można zaczynać fermentację nawet w 12 stopniach C. Potem należy schłodzić ją do ok 8 - 9 C. Sama fermentacja burzliwa powinna rozpocząć się między 12 a 24 godziną od zadania drożdżami.

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • RomaNzRumunii
            Kolsch temperatura fermentacji
            RomaNzRumunii
            Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
            2023-11-25, 21:07
          • smir
            Oktoberfestbier temperatura fermentacji
            smir
            Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
            ...
            2021-05-24, 21:09
          • SielskieWzgorze
            Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
            SielskieWzgorze
            Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

            W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
            ...
            2024-02-19, 09:28
          • Zaiksik
            Trudne początki
            Zaiksik
            Witam
            Nie jestem pewien czy jest to dobre miejsce na takie pytania,ale spróbuję...najwyżej admin mnie gdzieś przekieruje...
            Jestem całkowitym nowicjuszem jeśli chodzi o warzenie piwa, naoglądałem się filmów pewnego Pana i cóż... pierwsza warka z brewkitu nastawiona...
            Wszystko...
            2024-08-27, 17:13
          • dadek
            Tarnobrzeg, Jachowicza 12, Browar Tarnobrzeg
            dadek
            24.02.2020 po raz pierwszy odwiedziłem Tarnobrzeg. A właściwie miasto, bo wcześniej bywałem tylko na dworcu PKP, a głębiej się zapuszczać w zabudowę nie było powodu. Bo i za ciekawa nie jest. Właściwie oprócz zabytkowego kościoła i niedalekiego głównego rynku (zeszpeconego klocem...
            2020-03-13, 03:58
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...