Szczęść Boże,
Zamierzam nastawić lagera i zastanawiam się czy drożdże należy wlać do brzeczki o temp. pokojowej i dopiero gdy ruszy fermentacja schłodzić ją do 9-13 C, czy najpierw schłodzić brzeczkę do docelowej temp. fermentacji i dopiero wtedy zaaplikować drożdże? Czy jest to kompletnie bez znaczenia? Wiem, że gwałtowne schłodzenie brzeczki nie jest dobre dla fermentacji, potrafi ją po prostu przerwać i dlatego moje wątpliwości.
Zamierzam nastawić lagera i zastanawiam się czy drożdże należy wlać do brzeczki o temp. pokojowej i dopiero gdy ruszy fermentacja schłodzić ją do 9-13 C, czy najpierw schłodzić brzeczkę do docelowej temp. fermentacji i dopiero wtedy zaaplikować drożdże? Czy jest to kompletnie bez znaczenia? Wiem, że gwałtowne schłodzenie brzeczki nie jest dobre dla fermentacji, potrafi ją po prostu przerwać i dlatego moje wątpliwości.
Comment