Temperatura początkowa dla dolnej fermentacji

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • tomassi
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2007.08
    • 59

    Temperatura początkowa dla dolnej fermentacji

    Szczęść Boże,
    Zamierzam nastawić lagera i zastanawiam się czy drożdże należy wlać do brzeczki o temp. pokojowej i dopiero gdy ruszy fermentacja schłodzić ją do 9-13 C, czy najpierw schłodzić brzeczkę do docelowej temp. fermentacji i dopiero wtedy zaaplikować drożdże? Czy jest to kompletnie bez znaczenia? Wiem, że gwałtowne schłodzenie brzeczki nie jest dobre dla fermentacji, potrafi ją po prostu przerwać i dlatego moje wątpliwości.
    Hej szable w dłoń!!!
    Pro Fide Rege et Lege
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    Jak chcesz, ja robię pierwszą wersje. Tylko, że nie czekam na rozpoczęcie ino odrazu przenosze w chłodne miejsce.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • mark33
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.04
      • 3283

      #3
      Stosowałem zadanie w niskiej temperaturze (12*C) fermentacja ruszała 2-3 dni, od tego czasu zadaję do 18-20*C i wynoszę do piwnicy. Nie przynosi to ujmy w smaku piwa, przynajmniej ja tak sądzę

      Comment

      • tomassi
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2007.08
        • 59

        #4
        Dzięki za szybką poradę.
        Hej szable w dłoń!!!
        Pro Fide Rege et Lege

        Comment

        • wojtas40
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2007.03
          • 82

          #5
          Z mojej praktyki wynika jasno, że potrzebny jest porządny starter drożdżowy - ok. 1 litra i dobrze napowietrzona brzeczka. Można zaczynać fermentację nawet w 12 stopniach C. Potem należy schłodzić ją do ok 8 - 9 C. Sama fermentacja burzliwa powinna rozpocząć się między 12 a 24 godziną od zadania drożdżami.

          Comment

          Przetwarzanie...
          X