Środkowo pomorskie warzenie BenGar'a

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • BenGar
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.05
    • 16

    Środkowo pomorskie warzenie BenGar'a

    PIWO # 1
    Warzenie piwa ... 15-05-2009r z zacieraniem. Piwko powstało w celu sprawdzenia - czy wyjdzie, jakie wyjdzie i jak bardzo śmierdzi podczas warzenia.
    Przepis i sposób warzenia według opisu z książki "Piwo warzone w domu" Wolfgang Vogiel.
    Składniki:
    2 kg słodu pale ale
    Chmiel Saaz
    Drożdże Safbrew S-33

    Do warzenie użyłem garnka 15l, zacieranie detokcyjne.
    -zasyp do wody podgrzanej do 40st C
    - podgrzanie do 52st C
    - przerwa 30min
    - podgrzanie do 65st C
    - przerwa 20min
    - podgrzanie do 72st C
    - przerwa 30min
    - podgrzanie do 78st C

    Do filtrowania i wysładzania zaadoptowałem ponawiercaną miskę plastikową + ściereczka bawełniana.

    ... mordka wszytko opisze

    Za fermentor posłużyło mi 15l wiaderko plastikowe z przykrywką.

    Piwo zostało rozlane do butelek zaraz po fermentacji burzliwej i zakapslowane, nadmiar CO2 upuszczałem trzykrotnie poprzez delikatne podważenie kapsli oraz ponowne "dokapslowanie".

    Pomimo spartańskich metod warzenia / filtracji / fermentacji, piwo wyszło bardzo smaczne - część została rozdana niedowiarkom oraz częściowo spożyte. Pozostały dwie butelki, które będą degustowane dosłownie za parę dni.

    Najważniejsze jednak to to, że dostałem pozwolenie od Ładniejszej połowy na dalszą działalność
    pozdrawiam
    Ben.
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika BenGar Wyświetlenie odpowiedzi
    Do warzenie użyłem garnka 15l, zacieranie detokcyjne.
    Ma to jakiś związek z detoksem?

    Tak patrząc na opis to chyba jednak infuzyjne.

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika BenGar Wyświetlenie odpowiedzi
    Do filtrowania i wysładzania zaadoptowałem ponawiercaną miskę plastikową + ściereczka bawełniana.
    Nie idź tą drogą. Tylko filtrator z oplotu.

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika BenGar Wyświetlenie odpowiedzi
    Najważniejsze jednak to to, że dostałem pozwolenie od Ładniejszej połowy na dalszą działalność
    I to jest najważniejsze. Powodzenia.
    blog.kopyra.com

    Comment

    • BenGar
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2009.05
      • 16

      #3
      Piwko # 2
      Warzone 14-06-2009r

      Składniki:
      3 kg słodu pale ale
      Chmiel goryczkowy Marynka 25g
      Chmiel aromatyczny Lubelski 25g
      Drożdże gęstwa - S-33 z poprzedniego warzenia

      Zacieranie infuzyjne, identyczne jak poprzednio, chmielenie 60min Marynka, 10min przed końcem Lubelski.

      Filtrowanie i wysładzanie przy pomocy filtru z wężykiem - rewelacja

      Sprawiłem sobie też 20l pojemnik fermentacyjny rodem z BIOWIN'u - wielka wpadka i strata 25zet. Fermentacja standardowa, 7 dni burzliwa, 7 dni cicha. Piwo rozlane do butelek z dodatkiem zachowanej brzeczki 30ml 12Blg / butelkę. Łącznie 28 butelek 0,5l.

      Dzisiaj otworzyłem jedna butelkę - piwko obiecujące. Ciemno słomkowy kolor, lekka goryczka z nutką posmaku słodowego i przyjemnego aromatu. Odfermentowanie z 12Blg do 3Blg. Piana niestety kiepska

      W planach Piwko na wzór "Piwa żywego" 15Blg ze wspaniałą pianą. Może ktoś mi podpowie jak ją uzyskać ?
      Last edited by BenGar; 2009-06-28, 21:49.
      pozdrawiam
      Ben.

      Comment

      • BenGar
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2009.05
        • 16

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
        Tak patrząc na opis to chyba jednak infuzyjne.
        Dokładnie ... mylneło mi się
        pozdrawiam
        Ben.

        Comment

        • jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika BenGar Wyświetlenie odpowiedzi
          W planach Piwko na wzór "Piwa żywego" 15Blg ze wspaniałą pianą. Może ktoś mi podpowie jak ją uzyskać ?
          Skróć przerwę w 52st C do 10 min lub całkiem ja pomin.
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          • BenGar
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2009.05
            • 16

            #6
            Piwko # 3

            Korzystając z tego że nadeszło ochłodzenie oraz że przez tydzień zapowiadają "znośną" temperaturę, wczoraj uwarzyłem kolejne piwko.

            Składniki:

            Pale Ale - 5kg
            Corared - 125g
            Marynaka granulat - 25g
            Lubelski granulat - 25g
            ... coś mnie podkusiło i dałem płatki owsiane błyskawiczne - 250g
            Mech Irlandzi
            Drożdże gęstwa - S-33 z poprzednich warzeń

            Piwko warzone w dwóch garach symetrycznie, 15l i 5l - trochę kłopotliwe ale możliwe

            Zacieranie dwu etapowe:

            zasyp do wody podgrzanej do 40st.
            65-63st. przerwa 40m
            75-73st. przerwa 40m
            80-78st. przerwa 10m

            filtrowanie

            wysładzanie

            5 x 2l ~ 80st.

            Chmielenie w dwóch etapach 2 x 13l
            60min 125g. Marynki 15min przed końcem 125g Lubelskiego

            Powstało dosyć sporo osadu zimnego, dosyć kłopotliwego do odfiltrowania. Bardzo skutecznym sposobem jest Whirlpooling w mim przypadku sprawdził się wyśmienicie. Końcówka ok 2l przefiltrowana przez pieluchę tetrową (4 warstwy) posłuży do refermentacji i jako zaczyn do ponownego startera.

            Ogólnie po rozcieńczeniu brzeczki do 15blg wyszło 23l.

            Sama brzeczka bardzo ciekawa w smaku w ciemno bursztynowym kolorze.
            pozdrawiam
            Ben.

            Comment

            • fidoangel
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛
              • 2005.07
              • 3489

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika BenGar Wyświetlenie odpowiedzi
              Whirlpooling w mim przypadku sprawdził się wyśmienicie.
              Ale trzeba pamiętać, że na drugiej półkuli (ziemi) trzeba zakręcić brzeczką w drugą stronę.
              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

              Comment

              • BenGar
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2009.05
                • 16

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                Ale trzeba pamiętać, że na drugiej półkuli (ziemi) trzeba zakręcić brzeczką w drugą stronę.
                Nieprawda - zrób prosty test np. butelka z wodą i zakręć nią w trakcie wylewania wody ... przekonasz się że na naszej półkuli da rade "zakręcić wodę" i w lewo i prawo. Natomiast masz rację co do wiru który powstanie samoczynnie, będzie on prawoskrętny. Prawdopodobnie ma to związek z położeniem geograficznym. Nie wiem jak jest na przeciwnej półkuli czy na równiku bo nigdy tam nie byłem i mało prawdopodobne jest żebym był. Ale jak życie spłata mi figla (chciałbym żeby tak było) sprawdzę i opiszę
                pozdrawiam
                Ben.

                Comment

                • zgroza
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🍼
                  • 2008.03
                  • 3605

                  #9
                  Sila Coriolisa to sie nazywa.
                  Lotna ekspozytura browaru

                  Też Was kocham.

                  Comment

                  Przetwarzanie...
                  X