Browar Bulgot

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • aqqq
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2007.12
    • 56

    #1

    Browar Bulgot

    Chyba czas zacząć zapisywać warki, choć przy moim tempie wpisy będą nieczęste.
  • aqqq
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2007.12
    • 56

    #2
    Pszeniczne lekkie (mini warka 10l)

    słód bazowy: 0.9kg
    słód pszeniczny jasny (Weyermann): 1.25kg

    zacieranie infuzyjne: 20'@37C -> 15'@45C -> 20'@55C -> 45'@66C -> 45'@72C

    Z powodu przekroczenia proporcji woda/słód dwie ostatnie przerwy uzyskane przez dekokcję (albo coś w tym stylu - podgrzanie do wrzenia litra głównie rzadszej części zacieru i szybki zwrot do kadzi zaciernej).

    Brzeczka przednia: 6.5l @ 15Blg
    wysładzanie(78C): 6l @ 5Blg + 3l @ 3Blg

    Gotowanie 60'

    Marynka 5g @ 20'
    Lubelski 7g @ 40'

    Po gotowaniu 12.5l @ 11.5Blg (+ 0.5l śmieci).

    starter 0.5l WY3068 zadany w temp. 26C

    Wydajność (12.5 * 115g) / (2115 * 80%) = 1437.5 / 1692 ~=85% (czy ja to dobrze liczę?)

    Comment

    • aqqq
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2007.12
      • 56

      #3
      Przeniczne ciemne

      Poprzednia pszeniczka poszła na krótką cichą, a drożdże dostały nowe papu:

      słody:
      bazowy 0.8kg
      pszeniczny jasny 0.5kg
      pszeniczny ciemny 0.5kg
      Caramunich I 100g
      Caraaroma 100g
      pszeniczny czekoladowy 60g

      25'@40C -> 10'@55C -> 70'@67C -> 40'@72C

      Bp 4.7l @ 18.5 Blg
      1w 5l @ 8 Blg
      2w 5l @ 3 Blg

      Gotowanie 60'

      Marynka 5g @ 20'
      Lubelski 6g @ 40'

      Po gotowaniu 12l @ 11.5 Blg (plus 0.5l w śmieciach)

      Gęstwa WY3068 z poprzedniej warki, temp. zadania 28C

      Wydajność (12 * 115) / (1800 * 80% + 260 * 70%) ~= 85%

      Comment

      • aqqq
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2007.12
        • 56

        #4
        Stout czekoladowy

        Odkurzyłem zestaw BA na Stout i uwarzyłem, z lekkimi modyfikacjami:

        słód jasny rozpoczął od krótkiej przerwy w 40C, w tym czasie skleikowałem osobno płatki, po czym dołączyłem do zacieru. Podniosłem do 55C na 10'. Dalej 60'@67C, potem dodatek słodu ciemnego i palonego jęczmienia z zestawu plus 60g czekoladowego pszenicznego. Następnie 15'@72C, filtrowanie i wysładzanie.

        W sumie 25l @ 11.5Blg przed gotowaniem.

        Chmielenie wg schematu z zestawu.

        Po gotowaniu zostało 21l. Trafiło do fermentatora, zadane aktywnym starterem S-04 (może i sztuka dla sztuki, ale czemu nie?) w temp.27C.

        Wydajność policzę jak się doszukam współczynnika dla płatków.

        No to chwilowa przerwa - zabrakło miejsca w fermentatorach i gazu w butli

        Comment

        • kolomar
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2005.12
          • 175

          #5
          Cześć.

          Jak to zestaw z BA, to nie musiałeś tych płatków kleikować. Płatki błyskawiczne można dodawać w takiej postaci w jakiej są, razem ze słodami.

          Pozdrawiam.
          Ostatnia zmiana dokonana przez kolomar; 2009-07-06, 00:59.
          Warzenie piwa

          Comment

          • aqqq
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2007.12
            • 56

            #6
            Ahoj,

            no tak, mogłem zacierać od razu, ale chciałem przećwiczyć procedurę Poza tym mam małą lodówkę turystyczną (znaczy, kadź zacierną) i wykorzystałem gorące skleikowane płatki jako źródło temperatury dla kolejnej przerwy, żeby jakiejś abstrakcyjnej proporcji woda:słód nie uzyskać.

            Pozdrawiam

            Comment

            • aqqq
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2007.12
              • 56

              #7
              znalazłem u Palmera współczynniki i wygląda, że wydajność zacierania Stouta była przyzwoita:

              (25*115) / (3200*0.8 + 100*0.74 + 300*0.55 + 500*0.7 + 60*0.6) ~= 90%

              Fermentuje sobie spokojnie w 18C. Ciekawe, co wyjdzie.

              Aha, gaz już kupiłem...

              Comment

              • aqqq
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2007.12
                • 56

                #8
                12l pszenicznego lekkiego poszło z cichej do butelek wraz z 100g glukozy. Jakoś nie zmierzyłem gęstości przed jej dodaniem, ale po dodaniu piwo miało równo 3Blg, więc odfermentowało do nieco poniżej 2.5Blg. Zapach fantastyczny, wygląd i smak młodego piwa też cieszy. Łącznie 20 butelek 0.5 + 3 butelki 0.33 kapslowane + 3 butelki 0.33 z zamknięciem patentowym (te są do testowania postępów w nagazowaniu/dojrzewaniu). Rety, jeszcze dwa tygodnie czekania...

                Comment

                • fidoangel
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛
                  • 2005.07
                  • 3491

                  #9
                  Dwa tygodnie? Co Ty za głupoty wymyślasz? Forum se poczytaj!
                  "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                  Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                  Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                  Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                  Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                  Comment

                  • aqqq
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2007.12
                    • 56

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
                    Dwa tygodnie? Co Ty za głupoty wymyślasz? Forum se poczytaj!
                    'se' to możesz kaczora pogłaskać

                    Piwo stoi w piwniczce, ma w porywach 16C i szybciej niż w tydzień się nie nagazuje, dlatego dałem margines i przyjąłem dwa tygodnie. Hefe-Weizen jako gatunek wymaga sporego nagazowania (3.5-4.5 objętości CO2)... Coś jeszcze mam wyjaśnić albo doczytać?

                    Comment

                    • fidoangel
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🥛🥛🥛
                      • 2005.07
                      • 3491

                      #11
                      Nie - jest ok, wszystko kumam oprócz tego, że nie wstawiłeś piwa do lodówki i nie dałeś marginesu dwóch lat.
                      Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2009-07-10, 22:10.
                      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                      Comment

                      • huanghua
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.10
                        • 1910

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika aqqq
                        'se' to możesz kaczora pogłaskać
                        (...)


                        Powodzenia. Śrutownik śmiga?
                        W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                        Comment

                        • aqqq
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2007.12
                          • 56

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua


                          Powodzenia. Śrutownik śmiga?
                          Ahoj,

                          Jasne, śrutownik śmiga, chłodnica chłodzi, wszystko gro i bucy że hej
                          Wielkie dzięki za pożyczenie sprzętu - staram się, żeby był w użyciu.
                          Niedługo podrzucę pierwsze efekty do degustacji.

                          Pozdrowienia

                          Comment

                          • aqqq
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2007.12
                            • 56

                            #14
                            Weizenbock (mini warka 10l)

                            Warzenie w sobotę, 11.07., ale dopiero teraz uzupełniam wpis.

                            Dunkelweizen poszedł na krótką cichą, więc żeby drożdże się nie nudziły (i godnie zakończyły swój pobyt w fermentatorze) dostały nowe papu:

                            słód bazowy - 0.9kg
                            pszeniczny jasny - 1.0kg
                            pszeniczny ciemny - 0.5kg
                            Baltic Malt karmelowy - 0.15kg
                            Caraaroma - 0.1kg
                            Carared - 0.1kg
                            pszeniczny czekoladowy - 0.025kg

                            Ogólnie takie czyszczenie resztek słodów ale z zamysłem wycelowania w ciekawy kolor.

                            Zacieranie: 20'@44C -> 50'@65C -> 30'@72C

                            Bp: 12l@14Blg
                            1w: 3l@7Blg

                            i na tym wysładzanie skończyłem, więc wydajność na pewno ucierpiała, ale przy założonym czasie gotowania 80' i końcowej objętości 10l była to objętość optymalna.

                            Chmielenie (80'):
                            15g Lubelski 2008 T90 @ 0'
                            5g Lubelski 2008 T90 @ 75'

                            Po gotowaniu zostało 10l @ 17.5Blg plus 0.6l chmielin, z czego udało się odzyskać 0.35l brzeczki przez odstanie i dekantację.

                            Po szybkim schłodzeniu do 27C brzeczka trafiła do drożdży z poprzedniej warki (następnego dnia dodałem 0.35l z odzysku, po przegotowaniu i ostudzeniu).

                            Szacunkowa wydajność: (10.35 * 175) / (2400 * 0.8 + 0.375 * 0.7) ~= 94% ?
                            czyli chyba nieźle, nawet bez drugiego wysładzania.

                            Za około tydzień będzie do wzięcia dobrze zaprawiona w bojach gęstwa WY3068

                            Comment

                            • aqqq
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2007.12
                              • 56

                              #15
                              małe porządki

                              11l Dunkelweizena odfermentowało na cichej do 3 Blg i trafiło dziś z 100g glukozy do butelek. Wyszło 20x0.5l + 3x0.33l.

                              Stout poszedł na cichą.

                              Degustacja pierwszej butelki Hefe-Weizena. Mniam
                              Nagazowanie bardzo ok, ale jeszcze brakuje związania dwutlenku węgla.

                              Weizenbock trafi na cichą wkrótce, tylko niech się trochę ochłodzi bo strach wieko od frementatora uchylać

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              Przetwarzanie...