Pierwsze "PUSZKI" z Selsdon

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • user997
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.07
    • 4

    #1

    Pierwsze "PUSZKI" z Selsdon

    Witam.
    Oto moja pierwsza "pucha":

    DATA: 04.07.2009
    BREWKIT: Coopers Australian Bitter (Kolor - 420EBC, smak - 620IBU)
    DROŻDŻE: Górne z zestawu (brak nazwy)
    SŁODZIKI: Glukoza (150gram), Burton Bridge Beer Enhancer (słód, dekstroza)
    WODA: 20 litrów


    1. Brewkit z glukozą i słodem rozrobiłem w 5 litrach gorącej wody, podgrzewając całość przez kilka minut.
    2. Wlałem brzeczkę do fermentora. uzupełniłem wodą do 20 litrów.
    3. Hydrometr wskazał OG-1.042 czyli lekko ponad 10BLG
    4. Przy temperaturze 25 stopni zapodałem drożdże (wsypując je bezpośrednio z torebki do brzeczki).
    5. Odstawiłem fermentor w miejsce z temperaturą 24 stopni (po dwóch dniach temperatura spadła do 20 stopni).
    6. Po około 10 godzinach, drożdże pracowały pełną parą.
    7. Po 7 dniach hydrometr wskazał FG-1.010 czyli 2,5BLG

    WĄTPLIWOŚCI:
    1. Smak wyraźnie drożdżowy, czuć Też alkohol i lekko owocowe aromaty. Niestety w smaku wyczuwam lekko "winny ton" i nie wiem czy tak ma być? Zapach piwa
    2. Dzisiaj, czyli 8 dnia hydrometr wskazuje nadal 2,5BLG i nie wiem czy już zlewać do butelek, czy jeszcze poczekać, gdyż piwko bulgocze regularnie co kilka minut?
  • mark33
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.04
    • 3283

    #2
    Długość/czas fermentacji zależy od temperatury w jakiej jest prowadzona(podaaj będzie wiadomo coś więcej). Jeżeli pracuje (bulka) to trzeba jeszcze poczekać.

    Comment

    • user997
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2009.07
      • 4

      #3
      Temperatura przez pierwsze dwa dni 24 stopnie. Po dwóch dniach, aż do teraz 22stopnie.

      Comment

      • mark33
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.04
        • 3283

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika user997
        Temperatura przez pierwsze dwa dni 24 stopnie. Po dwóch dniach, aż do teraz 22stopnie.
        Piwo ma ciepło , czemu jeszcze pracuje nie wiem, daj mu ze 2 dni lub przelej na cichą na tydzień i przestaw po przelaniu w chłodniejsze miejsce.

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika user997
          ... Niestety w smaku wyczuwam lekko "winny ton" i nie wiem czy tak ma być? Zapach piwa ...?
          Winny ton jest możliwy w piwie domowym. W wyrobie z konserwy mniej prawdopodobny, ale również dopuszczalny - zrobiłeś bittera w temperaturze tropikalnej.

          Zapach piwa w wyrobie domowym nie jest wadą.
          Ostatnia zmiana dokonana przez Krzysiu; 2009-07-12, 23:33.

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • jujooo
            Przeterminowane składniki do piwa BREWKIT
            jujooo
            Witam serdecznie.

            Mam pytanie. Chciałbym zrobić piwo z brewkitu używając do tego ekstraktu słodowego. Wszystko mam przygotowane, ale problem w tym, że obie puszki (brewkit oraz ekstrakt) są przeterminowane około dwa lata.

            Mam pytanie, czy warto ryzykować z użyciem...
            2023-08-23, 15:14
          • Kamil97
            Fermentacja brewkitu coopersa ustała po 2 dniach
            Kamil97
            Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
            W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...
            2023-04-05, 16:59
          • wirdar1
            Brewkit Czech Pils
            wirdar1
            Witam
            To mój pierwszy brewkit na 1kg polepszaczu piwa i drożdżach saflager W34/70 zrobiłem 1 marca temperatura w piwnicy 14/15 stopni.21litrów a BLG 14.5
            Prawie przestało bulgotać około 10 marca zmierzyłem BLG i było 5.
            13 marca znowu mierzyłem i dalej to samo więc przelałem...
            2023-03-21, 15:51
          • RomaNzRumunii
            Kolsch temperatura fermentacji
            RomaNzRumunii
            Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
            2023-11-25, 21:07
          • tomaszjanczyk
            Pierwsza próba - pytanie na CITO
            tomaszjanczyk
            Jestem nowy, więc po pierwsze witam wszystkich serdecznie.

            W skrócie. Pierwsza próba zrobienia piwa. Brewkit + słód. Fermentor, nastaw 23l.

            Zaczynałem około 16:00.

            Zagotowałem brewkit + słód, rozrobiłem z zimną wodą do 23l. W międzyczasie uwodniłem...
            2020-04-22, 09:46
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...