Witam.
Oto moja pierwsza "pucha":
DATA: 04.07.2009
BREWKIT: Coopers Australian Bitter (Kolor - 420EBC, smak - 620IBU)
DROŻDŻE: Górne z zestawu (brak nazwy)
SŁODZIKI: Glukoza (150gram), Burton Bridge Beer Enhancer (słód, dekstroza)
WODA: 20 litrów
1. Brewkit z glukozą i słodem rozrobiłem w 5 litrach gorącej wody, podgrzewając całość przez kilka minut.
2. Wlałem brzeczkę do fermentora. uzupełniłem wodą do 20 litrów.
3. Hydrometr wskazał OG-1.042 czyli lekko ponad 10BLG
4. Przy temperaturze 25 stopni zapodałem drożdże (wsypując je bezpośrednio z torebki do brzeczki).
5. Odstawiłem fermentor w miejsce z temperaturą 24 stopni (po dwóch dniach temperatura spadła do 20 stopni).
6. Po około 10 godzinach, drożdże pracowały pełną parą.
7. Po 7 dniach hydrometr wskazał FG-1.010 czyli 2,5BLG
WĄTPLIWOŚCI:
1. Smak wyraźnie drożdżowy, czuć Też alkohol i lekko owocowe aromaty. Niestety w smaku wyczuwam lekko "winny ton" i nie wiem czy tak ma być? Zapach piwa
2. Dzisiaj, czyli 8 dnia hydrometr wskazuje nadal 2,5BLG i nie wiem czy już zlewać do butelek, czy jeszcze poczekać, gdyż piwko bulgocze regularnie co kilka minut?
Oto moja pierwsza "pucha":
DATA: 04.07.2009
BREWKIT: Coopers Australian Bitter (Kolor - 420EBC, smak - 620IBU)
DROŻDŻE: Górne z zestawu (brak nazwy)
SŁODZIKI: Glukoza (150gram), Burton Bridge Beer Enhancer (słód, dekstroza)
WODA: 20 litrów
1. Brewkit z glukozą i słodem rozrobiłem w 5 litrach gorącej wody, podgrzewając całość przez kilka minut.
2. Wlałem brzeczkę do fermentora. uzupełniłem wodą do 20 litrów.
3. Hydrometr wskazał OG-1.042 czyli lekko ponad 10BLG
4. Przy temperaturze 25 stopni zapodałem drożdże (wsypując je bezpośrednio z torebki do brzeczki).
5. Odstawiłem fermentor w miejsce z temperaturą 24 stopni (po dwóch dniach temperatura spadła do 20 stopni).
6. Po około 10 godzinach, drożdże pracowały pełną parą.
7. Po 7 dniach hydrometr wskazał FG-1.010 czyli 2,5BLG
WĄTPLIWOŚCI:
1. Smak wyraźnie drożdżowy, czuć Też alkohol i lekko owocowe aromaty. Niestety w smaku wyczuwam lekko "winny ton" i nie wiem czy tak ma być? Zapach piwa
2. Dzisiaj, czyli 8 dnia hydrometr wskazuje nadal 2,5BLG i nie wiem czy już zlewać do butelek, czy jeszcze poczekać, gdyż piwko bulgocze regularnie co kilka minut?
Comment