Pierwsze "PUSZKI" z Selsdon

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • user997
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.07
    • 4

    Pierwsze "PUSZKI" z Selsdon

    Witam.
    Oto moja pierwsza "pucha":

    DATA: 04.07.2009
    BREWKIT: Coopers Australian Bitter (Kolor - 420EBC, smak - 620IBU)
    DROŻDŻE: Górne z zestawu (brak nazwy)
    SŁODZIKI: Glukoza (150gram), Burton Bridge Beer Enhancer (słód, dekstroza)
    WODA: 20 litrów


    1. Brewkit z glukozą i słodem rozrobiłem w 5 litrach gorącej wody, podgrzewając całość przez kilka minut.
    2. Wlałem brzeczkę do fermentora. uzupełniłem wodą do 20 litrów.
    3. Hydrometr wskazał OG-1.042 czyli lekko ponad 10BLG
    4. Przy temperaturze 25 stopni zapodałem drożdże (wsypując je bezpośrednio z torebki do brzeczki).
    5. Odstawiłem fermentor w miejsce z temperaturą 24 stopni (po dwóch dniach temperatura spadła do 20 stopni).
    6. Po około 10 godzinach, drożdże pracowały pełną parą.
    7. Po 7 dniach hydrometr wskazał FG-1.010 czyli 2,5BLG

    WĄTPLIWOŚCI:
    1. Smak wyraźnie drożdżowy, czuć Też alkohol i lekko owocowe aromaty. Niestety w smaku wyczuwam lekko "winny ton" i nie wiem czy tak ma być? Zapach piwa
    2. Dzisiaj, czyli 8 dnia hydrometr wskazuje nadal 2,5BLG i nie wiem czy już zlewać do butelek, czy jeszcze poczekać, gdyż piwko bulgocze regularnie co kilka minut?
  • mark33
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.04
    • 3283

    #2
    Długość/czas fermentacji zależy od temperatury w jakiej jest prowadzona(podaaj będzie wiadomo coś więcej). Jeżeli pracuje (bulka) to trzeba jeszcze poczekać.

    Comment

    • user997
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2009.07
      • 4

      #3
      Temperatura przez pierwsze dwa dni 24 stopnie. Po dwóch dniach, aż do teraz 22stopnie.

      Comment

      • mark33
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.04
        • 3283

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika user997 Wyświetlenie odpowiedzi
        Temperatura przez pierwsze dwa dni 24 stopnie. Po dwóch dniach, aż do teraz 22stopnie.
        Piwo ma ciepło , czemu jeszcze pracuje nie wiem, daj mu ze 2 dni lub przelej na cichą na tydzień i przestaw po przelaniu w chłodniejsze miejsce.

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika user997 Wyświetlenie odpowiedzi
          ... Niestety w smaku wyczuwam lekko "winny ton" i nie wiem czy tak ma być? Zapach piwa ...?
          Winny ton jest możliwy w piwie domowym. W wyrobie z konserwy mniej prawdopodobny, ale również dopuszczalny - zrobiłeś bittera w temperaturze tropikalnej.

          Zapach piwa w wyrobie domowym nie jest wadą.
          Last edited by Krzysiu; 2009-07-12, 23:33.

          Comment

          Przetwarzanie...
          X