Axowe Browarzenie

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • bielok
    Porucznik Browarny Tester
    • 2007.10
    • 338

    #16
    Cześć.

    Moja warka 12blg na us-05 bez poroblemu zeszła do 3 blg (w 15 *C) więc to raczej nie problem drożdży.
    anioły śmierdzą potem
    żrą kiełbasę
    mają w dupie żywych

    Comment

    • Axarath
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2009.05
      • 11

      #17
      No więc po dłuższej przerwie następny post
      Piwko nr2

      Kalendarzyk:
      - 18.07 warzenie + zadanie drożdży
      - 26.07 przelanie na cichą
      - 03.08 dekantacja w fermentor z balona pozbycie się sporej ilości osadu przelanie w balon dalej na cichą
      - 16.08 butelkowanie z 140g glukozy

      piwko ma po tych 2 tygodniach cichej dalej 3Blg
      jest dość ciemnawe ale może będzie bardziej klarowne niż poprzednik
      smak ma na razie całkiem fajny jest gorzkawe samo z siebie nie tylko od chmielu.. przynajmniej tak mi się wydaje
      wyszły tego 43 butelki

      muszę tego pierwszego jakąś fotkę wstawić gdyż zostało już tylko 15 butelek więc z 8 można jeszcze ulotnić a resztę zamknąć pod klucz na jeszcze ze 2 miesiące coby zobaczyć jak tam serio się smak zmieni mimo iż jest naprawdę smakowe jak dla mnie

      w planach jeszcze przebudowa piwnicy coś mi się tak zdaje coby przygotować się na sezon listopad - kwiecień i mieć gdzie składować swe produkty

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • SielskieWzgorze
        Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
        SielskieWzgorze
        Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

        W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
        ...
        2024-02-19, 09:28
      • dadek
        Zakopane, Krupówki 6a, Pstrąg Górski
        dadek
        Skoro już byliśmy w Zakopanem to oprócz browaru Gwarno trzeba było odwiedzić i drugi niedawno powstały, jakim jest Pstrąg Górski. Mieści się u dołu osławionego zakopiańskiego deptaka, i jest kolejnym browarem restauracyjnym właściciela Watry znajdującej się z przeciwnym, górnym końcu...
        2024-04-24, 00:15
      • dadek
        Stary Sącz, Jana Pawła II 58, Browar Personall Kraft
        dadek
        Browar z restauracją o dość dziwnej nazwie otworzył swe podwoje w listopadzie 2021. Nasza ekipa dotarła tu 12.02.2022 korzystając z ostatniego weekendu gdy można było wykorzystać Bilet Weekendowy PKP IC (beton zarządzający ta firmą zlikwidował go argumentując "bo ludzie jeździli...
        2022-04-08, 01:05
      • dadek
        Zator, Stanisława Staszica 33, Browar Brokreacja
        dadek
        Długo czekaliśmy ale się doczekaliśmy. W połowie września chłopaki z Brokreacji mogli pochwalić się pierwszą warką uwarzoną we własnym browarze. Był to Pils (10°Blg, 4,5%) o nazwie First Batch, którego oczywiście nie omieszkaliśmy spróbować jako pierwszego w czasie naszej...
        2024-11-19, 04:20
      • Flino
        Jak czytać przepis ?
        Flino
        Witam mam pytanko jak czytać przepisy na piwo? Tu przykładowy przepis na miodowe:
        1. Składniki:
        • pilzeński Litovel 4,25 kg;
        • monachijski Litovel 0,9 kg;
        • karmel jasny 0,5 kg
        • caraaroma 0,35;
        • chmiel Marynka granulat 40 g;
        • chmiel Lubelski granulat 25 g;
        • miód gryczany, naturalny 1,3kg.
        2....
        2021-11-17, 10:49
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...