No więc po dłuższej przerwie następny post
Piwko nr2
Kalendarzyk:
- 18.07 warzenie + zadanie drożdży
- 26.07 przelanie na cichą
- 03.08 dekantacja w fermentor z balona pozbycie się sporej ilości osadu przelanie w balon dalej na cichą
- 16.08 butelkowanie z 140g glukozy
piwko ma po tych 2 tygodniach cichej dalej 3Blg
jest dość ciemnawe ale może będzie bardziej klarowne niż poprzednik
smak ma na razie całkiem fajny jest gorzkawe samo z siebie nie tylko od chmielu.. przynajmniej tak mi się wydaje
wyszły tego 43 butelki
muszę tego pierwszego jakąś fotkę wstawić gdyż zostało już tylko 15 butelek więc z 8 można jeszcze ulotnić a resztę zamknąć pod klucz na jeszcze ze 2 miesiące coby zobaczyć jak tam serio się smak zmieni mimo iż jest naprawdę smakowe jak dla mnie
w planach jeszcze przebudowa piwnicy coś mi się tak zdaje coby przygotować się na sezon listopad - kwiecień i mieć gdzie składować swe produkty
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....
Skoro już byliśmy w Zakopanem to oprócz browaru Gwarno trzeba było odwiedzić i drugi niedawno powstały, jakim jest Pstrąg Górski. Mieści się u dołu osławionego zakopiańskiego deptaka, i jest kolejnym browarem restauracyjnym właściciela Watry znajdującej się z przeciwnym, górnym końcu...
Browar z restauracją o dość dziwnej nazwie otworzył swe podwoje w listopadzie 2021. Nasza ekipa dotarła tu 12.02.2022 korzystając z ostatniego weekendu gdy można było wykorzystać Bilet Weekendowy PKP IC (beton zarządzający ta firmą zlikwidował go argumentując "bo ludzie jeździli...
Długo czekaliśmy ale się doczekaliśmy. W połowie września chłopaki z Brokreacji mogli pochwalić się pierwszą warką uwarzoną we własnym browarze. Był to Pils (10°Blg, 4,5%) o nazwie First Batch, którego oczywiście nie omieszkaliśmy spróbować jako pierwszego w czasie naszej...
Comment