Fredda z piwem potyczki
Collapse
X
-
-
Doleję w takim razie trochę kompotu z Marynki - bedzie nawet 60 min gotowany (goryczkowy w kompocie gotuję godzinę jak należy)Comment
-
Czy zamiast ciągle kombinować, nie możesz zrobić raz a porządnie tego piwa? Te składniki był przewidziane do współdziałania razem, a nie każdy sobie.
Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.Comment
-
tę teorię "sprzedał" Makaron. Postanowiłem sprawdzić i tyle.
Wczoraj na co miesięcznym spotkaniu SCB przedstawiona została opinia, że obniżenie temperatury podczas warzenia do około 70°C wzmaga ekstrakcje aromatów chmielowych do brzeczki. Czy ktoś się z czymś takim spotkał? Czy takie zastosowanie ma sens w piowowarstwie domowym czy tylko jak wchodzi w gre skala przemyslowa. Bylby sens w takim razie dla ktorego powszechnś praktyką w małych brytyjskich browarach jest wrzucanie chmielu na niecałe 5 minut przed końcem gotowania i zostawienie gorącej brzeczki na 40 minut zanim rozpocznie sie chłodzenie.Comment
-
Ludzie! Czytaj do końca:
Metoda ma byc taka ,ze gotuje sie brzeczke z chmielem goryczkowym, pozniej chlodzi sie brzeczke do ok 70 °C i wtedy dodaje chmiele aromatyczne.
(...)
czyli gotujemy np.60 min z gorczkowym a póżniej studzimy do 70 i 10 min z aromatemOstatnia zmiana dokonana przez Seta; 2009-09-17, 19:20.Comment
-
Osobiście sprawdziłem wiele mitów i powtarzanych frazesów np."First Wort Hopping" w warunkach amatorskich
lub kondycjonowanie pszeniczniaka drożdżami lagerowymi
Pozdrawiam eksperymentatorów
Edit: a i tak Seta ma rację, czytaj do końca i ze zrozumieniem
Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2009-09-17, 19:33."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Tak, ale z przepisu wynikało, że ma być sam aromatyczny, to co miałem dodać do gotowania?
za bnp
Wychmieliłem już kilkanaście warek tym sposobem. Goryczka jest na takim samym poziomie co warzona tradycyjnie. Natomiast smak i aromat chmielowy jest 10 x większy.
Zarzucacie ,że kwasy chmielowe nie są w 100 % ekstrahowane. Oczywiście jest to błędne myslenie bo czym się różni wyługowywanie ekstraktu chmielu brzeczką od wyługowania tego samego ekstraktu wodą ? Niczym.
Kolejna sprawa to przełom. W trakcie dodawania wodnego ekstraktu chmielowego do brzeczki w przerwie dekstrynującej już po kilkunastu minutach następuje przełom. Pod wpływem kwasów chmielowych następuje koagulacja białka, brzeczka się klaruje. Przełom następuje w temp <70 st C a nie tylko podczas gotowania.
Dalej idąc takie chmielenie niczym się nie różni od chmielenia ekstraktem alkoholowym lub ekstraktem CO2
Chodzi o to by połączyć zacier z składnikami chmielu.
Ps
Na forum u CK kolega Kitaferia to dopiero jest gość
Chmieli niegotowany zacier dopiero po fermentacjiComment
-
Wcale nie porechotałem. Twoja skłonność do wyważania otwartych drzwi skłania mnie raczej do refleksji.
tę teorię "sprzedał" Makaron. Postanowiłem sprawdzić i tyle.
Piwowarstwo domowe jest doskonałym polem do eksperymentowania, ale zanim weźmiesz się za eksperymenty, powinieneś jednak dobrze poznać podstawy.
Zrób 2-3 piwa według instrukcji, bez eksperymentalnych teorii, z normalnym chmieleniem, daj im odleżakować, spróbuj i zastanów się, czy rzeczywiście chcesz eksperymentować.
Parędziesiąt groszy zaoszczędzonych na prądzie czy gazie, bądź też parędziesiąt minut zaoszczędzonego czasu nie jest warte nieudanego piwa.
To tak z dobrego sercaComment
-
Jestem jak najbardziej za eksperymentowaniem, ale do pewnych granic. Można dodać surowca niesłodowanego do piwa, ale jeśli całkiem zrezygnujemy ze słodu to czy to nadal będzie piwo? Można skrócić czas gotowania, ale jeśli całkiem zrezygnujemy z warzenia to czy to nadal... ???
Twój browar, Twój napój...
Odnośnie "przepisu". W pszeniczniakach używa się często chmielu aromatycznego, bo uważa się że ma szlachetniejszą goryczkę. W znanych mi recepturach stosuje się go zawsze (w większej części) do chmielenia dla goryczki - czyli np 60min. Jeśli kupiłbyś ten zestaw dostałbyś też recepturę z wyjaśnieniami jak stosować ten chmiel.Comment
-
@Seta
No nie wiem o co się tu obrażać…ortodoksyjny w znaczeniu ściśle przestrzegający utartych zwyczajów, chyba nie jest to obelga? Jeżeli uraziłem to przyjmij najszczersze przeprosiny (szczerze!)
Za kilka dni zaczynam remont więc ostatni szansa żeby cos uwarzyć…
Warka 8
Dark Bitter (hopefully)Ale - (tak bym ją określił)
Pale Ale 5 kg
Caraamber 0,15 kg
Carared 0,25 kg
Caramunich 0,2 kg
Melanoidowy 0,2 kg
Chmiel
Marynka 40 g
Sybilla 40 g
Lubelski 20 g
Zacieranie na lenia 68 -> 63 ok 50 minut
Chmielenie
Kompot z Marynki 60 minut gotowany
Sybilla zadana na początku pasteryzacji, pasteryzacja przez 60 minut, w chwili wyłączenia pasteryzatora Lubelski..
Wyszło ok. 25 L brzeczki, która się chłodzi, rano zmierzę Blg
Warka 9
Stout Owsiany
Pliznieński 3,9 kg
Jęczmień palony 0,3 kg
Słód karmelowy ciemny 0,2 kg
Słód barwiący 0,2 kg
Płatki owsiane „Górskie” 0,8 kg
Chmiel Marynka szyszki 50 g
Zacieranie na lenia 70 -> 62 przez ok. 90 min., chmielenie kompotem z Marynki gotowanym godzinę, pasteryzacja z 30 minut, wyjdzie ok. 25 L, jak się schłodzi to zmierzę Blg
Mam zamiar do obu Warek dać albo Safale 05, albo Danstar Windsor – które lepsze?Comment
-
To kiedy tak naprawdę wlałeś ten wywar chmielowy bo nie wiem co masz na myśli pisząc "pasteryzacja"?"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
"Pateryzacja" znaczy kociołek na maxa i idę zająć się czymś innym - "kompot goryczkowy" wlewam na poczatku opisanego wczesniej działania. Także "Marynka" miała czas uwolnić Alfa - kwasy, 60 minut gotowania się, 60 minut z Sybillą pasteryzacjiComment
-
Pasteryzacja polega na gotowaniu np. mięsa w zamkniętym szczelnie np. słoiku. Wynalazł ją Pasteur.
Ponowne zagotowanie po 24h nazywa się tyndalizacją.
Pasteryzacja nijak się ma do gotowania brzeczki.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
Related Topics
Collapse
-
Cześć, wczoraj tak sobie wymyśliłem, że można by pozbyć się gushingu przez pracujące drożdże w butelkach. Wiem, gushing nie bierze się tylko z tego ale czasami mam wrażenie, że po zlaniu na cichą do butelek zyjątka jeszcze robią robotę.
I kwestia taka:
Jeśli...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witajcie! Mam pytanie ponieważ chciałbym nastawić swojego pierwszego brewkita, ale z uwagi że rzadko piję wręcz odświętnie chciałbym żeby był to trunek na specjalne okazje który będzie sobie stał gdzieś w zacisznym miejscu, z kolei te specjalne okazje to okazje w większym gronie. Tak...
-
Channel: Sprzęt
-
-
Na wstępie chciałbym się przywitać. Jestem amatorem, robię pierwsze piwko lager z brewkita. Potrzebuje pomocy. Zrobiłem swoje pierwsze piwko, początkowe Blg 12, fermentacja 18 stopni, a teraz od kilku dni w 23. Wczoraj 5.01 mija dwa tygodnie. Blg stanęło od kilku dni na 4. Według kalkulatora...
-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
-
Witam wszystkich browarników, jestem nowy na forum i świerzak amator w kwesti warzenia , to moja pierwsza warka dlatego nie rzucając się z motyką na słońce zdecydowałem się na "zupkę chińską" ☺. Może dla was banalne pytanie ale nie chcę nic skopać a po przeczytaniu wielu tematów...
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam.Otóż ostatnio zakupiłem zestaw startowy z BA wraz z brewkitem finlandia premium. Była to moja pierwsza warka.Niestety po nastawieniu nie zmierzyłem blg. Natomiast po tygodniu i zlewaniu na cichą wynosiło ono ok.2,5.Czy piwo dostatecznie odfermentowało?Dodam że było dosyć klarowne oraz...
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment