Fredda z piwem potyczki

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Fredd00
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2009.07
    • 88

Witajcie koledzy piwowarzy, myślałem, że już nie wrócę do warzenia, jakoś tak odeszła wena ... ostatnio człowiek porządkował garaż, trafił na skrzynkę portera owsianego

Warka 9
    Stout Owsiany
    Pliznieński 3,9 kg
    Jęczmień palony 0,3 kg
    Słód karmelowy ciemny 0,2 kg
    Słód barwiący 0,2 kg
    Płatki owsiane „Górskie” 0,8 kg

Chmiel Marynka szyszki 50 g

Zacieranie na lenia 70 -> 62 przez ok. 90 min., chmielenie kompotem z Marynki gotowanym godzinę, pasteryzacja z 30 minut, wyjdzie ok. 25 L, jak się schłodzi to zmierzę Blg
    Po ok 9 miechach leżakowania w nieogrzewanym grażu, zima zamarzło - nie miałem wielkich nadziei, że da sie toto wypić. Odszpuntowałem butelkę, a tam ambrozja, jakby Guinness z aromatami delikatnej kawy i kakao i czekolady, wysycenie też dobre. No więc trzeba dalej ważyć.

Mając na podorędziu jedynie zleżałe składniki wrzuciłem do kotła z Lidla (który zaczął przeciekać i musiałem wymienić kranik, uszczelnić silikonem i dogrzewać grzałka do rozpalania grilla ):
    - 4 kg pilznieńskiego - ześrutowany we wrzesniu 2009 r.
    - 1 kg kaszy jęczmiennej z Reala

Zacieranie na lenia 68-> 62 przez 70 minut, potem chmielenie kompotem z Sybilli (ok 80 g bo zleżały) i gotowanie może z 20 minut z dodatkiem 40 g Lubelskiego - też zlezały. Ponieważ za bardzo wysłodziłem, wyszło może z 26 L brzeczki o 10,5 BLG

Safale - 33 i do dzieła. Pozostałe odnalezione piwo (Scotisch Ale) wylądowąło w garze ze śmiesznym urządzeniem i teraz dojrzewa z czipsami dębowymi

Szybkie zakupy i trzeba będzie dalej warzyć, chmielenia kompotem nie zarzucę, będę jednakowoż chmielił również poprzez dodawanie chmielu do krótkiego (max 20 minut) gotowania)

Comment

• Fredd00
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2009.07
      • 88

"You will never walk alone" (bitter owsiany)

2 kg pilznienieńskiegio
      2,5 kg pale ale
      1 kg platków owsianych
      1 kg płatków jęczmiennych
      0,2 kg Carared
      0,2 kg Caramber
      0,1 kg Karmelowy Ciemny
      0,1 kg Melanoidowy

Zacieranie:
      zasyp surowców niesłodowanych i słodów karmelowych w 40 C- dogrzanie do 70 C, jak przestygło do 65 C, dodanie pilzna i pale ale. 20' w 63, 30 min w 66', 20 min w 69 C

Chmielenie "kompotem" z Marynki 50 g (szyszki), gotowanie ok 20 minut, w połowie gotowanie dodany mech irlandzki - 5 g, w momencie wyłączenia grzania 20 g lubelskiego i pozostawienie całości na 15 minut.

Po odstygnięciu dam drożdze Danstar Windor. Powinno wyjść ok 22-25 l brzeczki

Celuję w 12-14 Blg

Comment

• bielok
        Porucznik Browarny Tester
        • 2007.10
        • 338

Cześć

To jest warka która warzysz czy planujesz uwarzyć?
        Ciekawi mnie jak pójdzie/poszła filtracja.
        anioły śmierdzą potem
        żrą kiełbasę
        mają w dupie żywych

Comment

• Seta
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.10
          • 6964

Fajna nazwa!

Comment

• Fredd00
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2009.07
            • 88

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bielok Wyświetlenie odpowiedzi
            Cześć

To jest warka która warzysz czy planujesz uwarzyć?
            Ciekawi mnie jak pójdzie/poszła filtracja.
            Właśnie wyfiltrowałem warkę, zanim zagotuję i dodam chmiel i mech irlandzki wysłodki dam do zacieru

Filtracja idzie pięknie, jak ostygnie zmierzę Blg piwa, bo zacier ma 20 Blg z 4 kg cukru - dodam wysłodzoną wodę i 2 kg cukru, tak zeby utrzymać zacier powyżej 20 Blg

Rano zmierzę Blg piwa, kolorek po prostu powala, mam nadzieję, że Danstary Windsor dodadzą typowo estrowe posmaki.

Pozdrawiam!

Comment

• Fredd00
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2009.07
              • 88

Danstar Windsor rulezz po prostu

"You will never walk alone" (bitter owsiany) - jeszcze nie próbowałem tak dobrego "zielonego" piwa. Odfermentowało z 13 blg do 3,5 Blg, na razie mocno czuć chmiel, ale jest dosyć słodowo - estrowe. Alkohol gdzies w tle, możnaby zapomnieć, że w ogóle zawiera jakiś I ta owsiana gładkość...

Nie chciałem ryzykować, po zakończeniu burzliwej dałem jeszcze kilka dni na dofermentowanie i rozlew do butelek. Nie dodawałem czegokolwiek, bo jakiś cukier/glukoza plus te 3,5 Blg łatwo mogłyby dać granaty, albo przynajmniej zepsuć efekt przy nalewaniu.

Piwo po cichej było kristall klar, trochę się zburzyło przy rozlewie, ale szybko osiada. Teraz 3 miechy cichej, najpierw w garażu, potem w piwniczce. Jak dojrzeje poproszę kogoś z szaownych Forumowiuczów o ocenę...

Pilnie obserwuję dojrzewający czarny bez, będzie trza coś uważyć w stylu "krzyżackim", a na razie czas chyba na Belgian Strong Golden Ale - mam sporo suchych, co byście radzili dodac?? T-58 plus skórka ze świerzych pomarańczy?

Comment

• Fredd00
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2009.07
                • 88

W Realu zrobili promocję na syropy Herbapolu - 3,39 zł za butelkę 440 ml czy jakoś tak i trzeba było zmienić plany. Taniej co prawda i tak wyjdzie w Makro kupić 5L Herbapolu za 24 zł, ale zużyć takiego Nabuchozora nie sposób, połowa skisieje i z oszczędności nici. Konkludując kupiłem 4 butle Maliny z żurawiną (co istotne słodzone fruktozą - oznaczenie partii B, jak jest A to zwykły cukier buraczany).

Trzeba będzie uważyć "maliniaka", kiedyś zrobiłem "maliniaka", ale po zatarciu na wytrawnie dałem US-05 i syrop, drożdżaki zeżarły wszelką słodzycz i był kwaśny, że aż gębę wykręcał (ale pijalny). Tym razem chcę zacierać 69 C->... i zadać S-33, delikatnie nachmielić kompotem z Marynki i w chwili wyłączenia gotowania Lubelskim. Poprzednie doświadczenie z "maliniakiem" podpowiada mi, że przed zadaniem syropów brzeczka powinna mieć ok 10- 11 Blg, bo inaczej wychodzi strasznie mocne. Warto ją tez przyciemnić jakimś ciemniejszym słodem.

Zapowiadają zmianę pogody, będzie chłodniej to się uważy takie cuś (na 25L brzeczki):
                2 kg Pilznienskiego
                2 kg płatków jęczmiennych
                0,1 kg Carared
                0,2 kg carapils
                0,1 kg Caramunich
                0,2 kg melanoidowy

Syropy dam po przestudzeniu, bo żal Vit C zabijać, nie dośc, że zdrow to i drożdzaki mniej skłonne w jej towarzystwie produkować fuzle.

Comment

Przetwarzanie...
                X