Fredda z piwem potyczki

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Seta
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.10
    • 6964

    #16
    Przetrzyj areometr dokładnie (dokładnie!) wacikiem zwilżonym spirytusem i sru do wiadra (znaczy fermentatora). Menzurki są niemodne...

    Comment

    • Fredd00
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2009.07
      • 88

      #17
      Kolejna mordercza bitwa za mną – wszystko przez brak wężyka z oplotu, następnym razem nie bawię się w jakieś dziurkowane wiadra

      Warka III

      Zasyp:
      5 kg monachijskiego
      0,5 kg karmelowego jasnego Litovel
      0,1 kg barwiący jasny Strzegom

      Zacierałem w lodówce turystycznej więc jedna przerwa – w ok. 63 C przez ok. 70 minut, wysłodziłem tego z 28 L, w temp 70 C ma 5,5 Blg

      Marynka 50 g gotowałem ok. 30 minut

      Zastanawiam się, czy nie mieć na przyszłość w pogotowiu jakiegoś sproszkowanego słodu WESa do podniesienia Bulgotów, gdy znów za mocno wysłodzę (ależ piękna barwa brzeczki leciała – żal było przestać).

      Warka nr II została „maliniakiem” – dwie butelki soku z malin Herbapolu (trzeba patrzeć na oznaczenie partii bo niektóre są z cukrem, inne z glukozą i fruktozą). Martwiłem się, że ciężki syrop zalegnie na dnie, ale maluchy wzięły się do roboty i zasłoniły piwko piękną malinową gęstwą. Nie bulgoce, ale woda jest podniesiona – czy to znaczy, że drugą cichą będę musiał jeszcze zrobić?

      Comment

      • Seta
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.10
        • 6964

        #18
        Piwo nie zawsze "bulgoce". Jak była piana to jest dobrze, sprawdzaj balingomierzem...

        Comment

        • Fredd00
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2009.07
          • 88

          #19
          Niedziela z piwkiem....

          I. Rozlałem do butelek pierwszą warkę - ta z "konserwy", w smaku ok tylko bardzo goryczkowa (IPA Coopersa) i w ogóle nie czuć słodowatości, jest wręcz lekko nawet kwaśna - w tle, po chwili od wypicia (zastanawiam się, czy to nie jakieś zakażenie , czy po prostu konserwa odfermentowała do ostatniego grama cukru). Blg w okolicach 1

          II. "Maliniak" spisany na straty okazuje się całkiem dobry - nie mierzyłem blg, bo najpierw fermentacja burzliwa na słodzie, potem "pół-burzliwa" na Herbapolu, teraz cicha - nie wiem jakbym to wszystko miał policzyć. Wyszedł STRONG jak diabli. Chyba drożdzaki US poradziły sobie ze stężeniem alc - czuć alkohol, ale przyjemnie w tle.

          III. ALT - odfermetował tak bardzo, że nie czuć karmelowego słodu, jest przyjemny w smaku, lecz mało goryczkowy, alkohol niewyczuwalny - Blg ok 3 (z 11,5)

          Dwa fermentatory na cichej, dwa wolne, czas na pszenicę i klasyka na pilsnieńskim, niech skończą się te upały, bo 20 C w najzimniejszym pomieszczeniu mam, "cicha" u rodziców w piwnicy w 17 C
          Last edited by Fredd00; 2009-08-16, 19:27.

          Comment

          • Fredd00
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2009.07
            • 88

            #20
            kolejna warka...

            2 kg monachijskiego
            1 kg pilznieńskiego
            3 kg pszenicznego jasnego
            0,5 kg karmelowego

            10 g szyszek marynki i 50 g Lubelskiego w granulacie - od poczatku gotowane

            zacieranie w lodówce turystycznej 75 minut w temp. 64 - 60 C - wysłodzone do ok 25 - 27 L brzeczki - 11,5 - 12 Blg - drożdze WB-06 za chwilkę zadam

            Comment

            • Fredd00
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2009.07
              • 88

              #21
              1 kg pilsnieńskiego
              5 kg pale ale
              500 g cukru trzcinowego
              Marynka 90 g

              zacieranie 90 minut w temp 65 - 60 C (w lodówce turystycznej)

              drożdze US -05

              Wyszło "pod korek", czyli 30 L - zobaczymy... chyba nie wybuchnie

              Z zamówionych 30 kg słodów zostało niewiele, trza znów kuriera pogonić, kolejne pół centnara zamówić...

              Zaczynam osiagać docelową wydajność - ok 1 hektolitr piwa miesięcznie Alt na cichej smakuje prawie jak ten, który u Niemiaszków piłem, za ciemny wyszedł, ale smak jak z Dortmundu....
              Last edited by Fredd00; 2009-08-20, 23:01.

              Comment

              • Fredd00
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2009.07
                • 88

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Fredd00 Wyświetlenie odpowiedzi
                kolejna warka...

                2 kg monachijskiego
                1 kg pilznieńskiego
                3 kg pszenicznego jasnego
                0,5 kg karmelowego

                10 g szyszek marynki i 50 g Lubelskiego w granulacie - od poczatku gotowane

                zacieranie w lodówce turystycznej 75 minut w temp. 64 - 60 C - wysłodzone do ok 25 - 27 L brzeczki - 11,5 - 12 Blg - drożdze WB-06 za chwilkę zadam
                Proszę o poradę - dziś, czyli 8 dnia od zatarcia mierzyłem Blg - Ballingometr po prostu wpadł do kadzi i samą końcówkę było widać - ujemne Blg nie jest raczej możliwe....

                Smak piwa dobry, czuć fajną pszenicę, piwo mocne, jak to młode drożdżami zalatuje. Zleję w czwratek na cichą i zobaczę.

                Comment

                • Seta
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.10
                  • 6964

                  #23
                  Zacierałeś wytrawnie to masz niskie blg. W piwie ujemne się raczej nie zdarza, ale w winie owszem - wpływ mniejszej gęstości alkoholu jak mniemam. Sprawdź w czystej wodzie 20*C czy cukromierz wskazuje Ci 0.

                  Comment

                  • Fredd00
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2009.07
                    • 88

                    #24
                    Jako, że na każde pytanie otrzymuję od kolegów (sorka Marusia - także od koleżanki) odpowiedzi, pozwolę sobie pytać dalej....

                    Bardzo zasmakowały mi ostatnio piwa pszeniczne, tylko zazwyczaj trochę zanadto "wali bananem", z drugiej strony swoje piwa lubię zacierać wytrawnie (taki smak mi odpowiada, ponadto roboty mniej, a alkoholu jakby więcej ) rozważam zakup swoich pierwszych drożdży płynnych - Wyeast 3056 Bavarian Wheat Blend - czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tymi "maluchami", na co zwrócić uwagę??

                    Pozdrawiam!

                    Comment

                    • Seta
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.10
                      • 6964

                      #25
                      Na pierwszy raz doradzam te. Sprawdzone przez setki piwowarów

                      Comment

                      • Twilight_Alehouse
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2004.06
                        • 6310

                        #26
                        Jeśli przeszkadzają Ci nutki bananowe, to zalecam fermentację w dolnym zakresie temperaturowym działania drożdży weizenowych - będziesz miał wtedy więcej goździków niż bananów.
                        Last edited by Twilight_Alehouse; 2009-08-26, 22:31.

                        Comment

                        • Fredd00
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2009.07
                          • 88

                          #27
                          V Warka - czyli Ale w wersji strong właśnie posżło na cichą - odfermentowało praktycznie do zera, te US - O5, to wyjątkowo żarłoczne sukinkoty

                          Mając na uwadze, że po dodaniu cukru trzcinowego Blg początkowe było 15, wyjdzie całkiem mocne. Teraz dla balansu może coś lekkiego - może Kolsch, w planach też Stout.

                          Kurcze, w weekend uważę swoją VI i VII warkę, a nawet kufla własnego piwa jeszcze nie wypiłem Mam nadzieję, że cierpliwość sie opłaci, bo wyniki prób organoleptycznych są zachęcające.

                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Fredd00 Wyświetlenie odpowiedzi
                            rozważam zakup swoich pierwszych drożdży płynnych - Wyeast 3056 Bavarian Wheat Blend - czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tymi "maluchami", na co zwrócić uwagę??

                            Według oceny sensorycznej specjalisty Sensora te drożdże nie dają aromatów klasycznych dla weizena, a bardziej jak dla witbiera.
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • Fredd00
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2009.07
                              • 88

                              #29
                              No to super - porada kolegi, żeby obniżyć temperaturę, to nie będzie banana tylko goździki jest o tyle nieprzydatna, ze ja gożdzików w piwie nie trawię jeszcze bardziej od banana

                              Lubię smak pszenicy w wersji "czystej"

                              Przy okazji... na Allegro pojawił się chmiel Sybilla w fajnej cenie (ok 35 zł za kg) - czy jest to coś jak zmieszana Marynka z Lubelskim?

                              Comment

                              • Marusia
                                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                                🍼🍼
                                • 2001.02
                                • 20221

                                #30
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Fredd00 Wyświetlenie odpowiedzi
                                No to super - porada kolegi, żeby obniżyć temperaturę, to nie będzie banana tylko goździki jest o tyle nieprzydatna, ze ja gożdzików w piwie nie trawię jeszcze bardziej od banana

                                Lubię smak pszenicy w wersji "czystej"
                                Pszenica w wersji czystej to właśnie banany i goździki, może Ty weizenów po prostu nie lubisz

                                To zrób na tych Bavarian, będziesz miał cytrusy zamiast powyższych, chociaż nieco banana może się przyplątać
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

                                www.wrowar.com.pl



                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X