Fredda z piwem potyczki

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Twilight_Alehouse
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.06
    • 6310

No właśnie, aż się zacząłem zastanawiać, po co chcesz robić weizena, skoro i banany i goździki Ci nie odpowiadają...
    Napisz co rozumiesz przez "pszenicę w wersji czystej", bo może ją z czymś mylisz. I może będziemy w stanie wskazać Ci właściwy sposób osiągnięcia tego, co chcesz uwarzyć.

Comment

• Fredd00
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2009.07
      • 88

Lubię mętne piwo z tym charakterystycznym posmakiem pszenicy, ale gdzieś w tle, dobrze nachmielone - trochę banana i gożdzików może być, ale, żeby nie dominowały

Comment

• Twilight_Alehouse
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2004.06
        • 6310

No to przecież nie będzie piwo aromatyzowane bananowo-goździkowe, tylko z dyskretnymi nutami b-g. Jeśli smakują Ci pszeniczne piwa przemysłowe (Paulaner, Franziskaner, Erdinger, Schofferhoffer et consortes), to domowy Weizen też Ci powinien pasować.

Comment

• Seta
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.10
          • 6964

Fredd chce po prostu piwo o smaku pszenicy zrobić, a nie jakieś bananowe wynalazki...

Comment

• Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Fredd00 Wyświetlenie odpowiedzi
            Lubię mętne piwo z tym charakterystycznym posmakiem pszenicy, ale gdzieś w tle, dobrze nachmielone - trochę banana i gożdzików może być, ale, żeby nie dominowały
            Klasyczny weizen nie jest mocno chmielony, tylko ledwo-ledwo. Napisz faktycznie, piwo podobne do CZEGO chcesz zrobić, bo z Twoich wypowiedzi wynika, że nie weizena.
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10769

Marusia dzisiaj jakaś czepialska
              Mniej książków więcej piwa

Comment

• Fredd00
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2009.07
                • 88

Dobra dzięki za uwagi - poeksperymentuję i zobaczymy, miałem nadzieję na wieczór przy zacieraniu, a tu zamówienie ze środy z Homebrewing nie dotarło, z czwartku z Centrum Piwowarstwa tyż nie

Pieprzone DPD - mogę sobie sprawdzić w necie, gdzie moje słody są..., ale dla mnie istotniejsze jest to gdzie ich nie ma

Dwa puste fermentory jak dwa wielkie wyrzuty sumienia, w tygodniu praca, ciężko będzie, ale jeden zaleję napewno, drugi pewnie będzie musiał do przyszłego piątku wytrzymać pusty.

No nic, ból ukoję "Noteckim" NP - pozdrawiam!

Comment

• Marusia
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Fredd00 Wyświetlenie odpowiedzi
                  miałem nadzieję na wieczór przy zacieraniu, a tu zamówienie ze środy z Homebrewing nie dotarło, z czwartku z Centrum Piwowarstwa tyż nie

Fredd, sklepy mają określony czas realizacji zamówienia, niestety to nie jest tak, że system sam pakuje paczki zaraz po zamówieniu Co do zamówienia w CP to nie wymagaj cudów od poczty, skoro zamówiłeś w czwartek i wyszło w piątek, to siłą rzeczy w piątek nie mogło do Ciebie dojść

Co do Homebrewing, to mają taki punkt w regulaminie:
                  "Realizacja zamówienia rozpoczyna się:
                  1. w kolejny dzień roboczy następujący bezpośrednio po dniu, w którym zamówienie wpłynęło do sklepu – dla zamówień z płatnością „za pobraniem”,
                  2. po zaksięgowaniu wpłaty na koncie firmy HB Tomasz Wójcik. - dla zamówień z płatnością w formie przelewu bankowego."
                  co wg mnie nie jest jednoznaczne z wysyłką, choć może się mylę - nie kupowałam tam, to nie wiem, jak w praktyce to działa.

www.wrowar.com.pl

Comment

• Fredd00
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2009.07
                    • 88

Spoko - pretensji nie mam, ale zamawiałem w czwartek rano, nadali wieczorem, więc wina leży po stronie DPD. Żal tylko weekendu jak mam czas to nie mam słodów, a jak będą słody to z czasem będzie kiepskawo.

Pozdrawiam!

Comment

• Marusia
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

A jak listonosz? Przyniósł Ci dziś kopertę od CP? Bo jakoś cały czas nie wierzę w sobotnią pocztę

www.wrowar.com.pl

Comment

• froniu
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2009.05
                        • 16

Chyba chodzi o kopertę do mnie Przyszła dziś paczka wysłana wczoraj,niestety nie od CP a od konkurencji.Tak czy inaczej z tą samą zawartością.Pozdrawiam

Comment

• Marusia
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika froniu Wyświetlenie odpowiedzi
                          Chyba chodzi o kopertę do mnie Przyszła dziś paczka wysłana wczoraj,niestety nie od CP a od konkurencji.Tak czy inaczej z tą samą zawartością.Pozdrawiam
                          O popatrz, a byłam pewna, że to Fredd No nic, nasza pewnie przyjdzie w poniedziałek, będzie na zapas. A to mnie zaskoczyłeś z tym listonoszem - od urodzenia mi się nie zdarzyło, żeby do mnie wpadł w sobotę, a mieszkałam przecie we Wrocku, a nie na wsi, tak jak teraz

No dobra, ale zaśmiecam Freddowi temat, od tej pory tylko na temat

www.wrowar.com.pl

Comment

• Fredd00
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2009.07
                            • 88

Wykorzystując, że zapowiadają kilka chłodniejszych dni i w garażu mam ok 17 C...

VI warka Koelsch

3,2 kg pilznieńskiego
                            0,8 kg pszenicznego

30 g Lubelskiego

zacieranie:
                            63 C - 20 min
                            68 C - 10 min
                            72 C - 30 min

Chmieliłem "po swojemu" to jest wygotowałem chmiel w wodzie do wysładzania - a brzeczkę tylko zagotowałem. Jakoś nie widzę uzasadnienia dla gotowania brzeczki przez godzinę, czy półtorej, skoro większośc bakterii ginie w 80 C, a te, które nie giną w 80 C zazwyczaj giną dopiero w 120 C - więc brzeczka nie stanie się bardziej sterylna niż po pasteryzacji, nawet po całym dniu gotowania.

Wyszło ok 22 L - 8,5 BLG w temperaturze 70C - powinno dać 11 Blg w 20 C. Drożdże Safbrew S-33

Comment

• Maidenowiec
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2004.07
                              • 2287

Gotowanie brzeczki, w dodatku gotowanie brzeczki z chmielem, ma bardzo wiele uzasadnień. Sterylizacja jest tylko jednym z wielu i to raczej daleko w kolejce powodów. No, ale jak tam sobie chcesz.
                              Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

Thou shallt not spilleth thy beer!

Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

Comment

• Seta
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2002.10
                                • 6964

Zgadzam się. I nie będziesz miał aromatu chmielowego.

Comment

Przetwarzanie...
                                X