Fredda z piwem potyczki

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3489

    #76
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Fredd00 Wyświetlenie odpowiedzi
    "Pateryzacja" znaczy kociołek na maxa i idę zająć się czymś innym - "kompot goryczkowy" wlewam na poczatku opisanego wczesniej działania. Także "Marynka" miała czas uwolnić Alfa - kwasy, 60 minut gotowania się, 60 minut z Sybillą pasteryzacji
    Ta pasteryzacja to całości czy po odfiltrowaniu?
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • Fredd00
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2009.07
      • 88

      #77
      Dobra, przyjmijmy, że podgrzanie brzeczki do temperatury "prawie wrzenia" to jest to o czym piszę

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #78
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Fredd00 Wyświetlenie odpowiedzi
        To nie jest przepis, tylko skład surowców, do których dołączana jest instrukcja warzenia, w której napisane jest, że chmiel trzeba wrzucić na początku gotowania.

        A w ogóle jak czytam, to mi włos na głowie dęba staje, Fredd, koniecznie muszę takiego piwa spróbować, bo metody mocno kontrowersyjne masz
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • Fredd00
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2009.07
          • 88

          #79
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
          A w ogóle jak czytam, to mi włos na głowie dęba staje, Fredd, koniecznie muszę takiego piwa spróbować, bo metody mocno kontrowersyjne masz
          Możesz na to liczyć

          Comment

          • Fredd00
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2009.07
            • 88

            #80
            Po przerwie spowodowanej remontem wracam do warzenia - może tym razem nieco bardziej ortodoksyjnego

            Przymierzam się do Imperial Smoked Porter na płynnych Scotisch ale

            Zasyp będzie mniej wiecej taki:

            5 kg pale ale
            1,5 kg wędzonego
            1,5 kg monachijskiego
            jakieś 0,5 kg czekoladowego i 0,2 barwiącego

            zacieranie pewnie ok 90 minut w 69->66 C, gotowanie z 60 minut

            chmielenie:30 g Sybilli na początek i 30 g Lubelskiego na ostatnie 10 min gotowania

            Tak wygląda plan bitwy, za wszelkie uwagi z góry dziękuję

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              #81
              Ja nie byłam zadowolona z dodatku słodu wędzonego do mojego imperial stouta, ale to kwestia indywidualnych preferencji. Reszta brzmi wystarczająco smoliście
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • Fredd00
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2009.07
                • 88

                #82
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                Ja nie byłam zadowolona z dodatku słodu wędzonego do mojego imperial stouta, ale to kwestia indywidualnych preferencji. Reszta brzmi wystarczająco smoliście

                Dzięki - apropos chyba to u Was zamówiłem 20 kg ześrutowanego Pilsna - zostaw klawiaturę i łap za śrutownik, bo było, że do 10 dni będę czekał

                Poważnie zaś pisząc, to na forach anglojęzycznych czytałem, że w Szkocji mieli słodu po dziurki w nosie i kombinowali z nim na wiele sposobów, ale z chmielem było krucho więc właśnie poprzez wędzenie nadawali piwu specyficzny smak, plus dłuuuugie leżakowanie.

                PS. podobno jak piwo było kiepskie to je destylowali na single malt i nic się nie marnowało

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #83
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Fredd00 Wyświetlenie odpowiedzi
                  Dzięki - apropos chyba to u Was zamówiłem 20 kg ześrutowanego Pilsna - zostaw klawiaturę i łap za śrutownik, bo było, że do 10 dni będę czekał
                  Wiesz, nie o to chodzi, że my 10 dni śrutujemy, tylko akurat zamówiłeś słód, na który czekamy Ale spoko - w przyszłym tygodniu go dostaniesz.

                  A co do chmielu, nie chmieliłabym dla aromatu tego imperiala, tylko dla goryczki jedynie. Bogactwo aromatów słodowych jak dla mnie przez aromat chmilowy zostaje nieco zakłócony. Oczywiście - moja subiektywna opinia znowu
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • Fredd00
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2009.07
                    • 88

                    #84
                    Więc tak - nastraszyłaś mnie z tym wędzonym - dam 1 kg, a za to 2 kg monachijskiego

                    Co do chmielu to w takim razie od początku 50 g Sybilli i szlus - spoko, na zamówienie poczekam, aż zima odpuści, bo jeszcze przedwczoraj mogłem zapuścić dolniaka w garażu (stąd zamówienie), a dziś to temperatura spadła poniżej 5 C

                    Comment

                    • Fredd00
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2009.07
                      • 88

                      #85
                      Marusia nastraszyła mnie apropos wędzonego, a wyszło tak...miał być porter, a wyszła wariacja na temat Highland

                      Jak wsypałem wędzony to urzekł mnie zapach tej wędzonki, postanowiłem nie robić portera, które jak koty w nocy wszystkie są czarne i pozostawić kolor smażonego bekonu

                      Zasyp:
                      5 kg Pale Ale
                      1 kg płatków jęczmiennych
                      1 kg wędzonego
                      0,15 kg Carared
                      0,15 kg Caraamber
                      0,05 kg palonego jęczmienia
                      0,7 kg cukru białego

                      Zacieranie 69 -> 64 przez 90 min

                      Chmiel - 50 g Lubelskiego, najpierw gotowany w kompocie przez ok 20 minut, potem dodany do brzeczki i z 30 minut się pogotował.

                      Wyszło c.a 25-26 L czegoś ekstremalnie słodkiego - jak ostygnie zbadam ilość Blg i zadam płynnymi Scottish Ale, Niech Moc będzie z tym piwkiem
                      Last edited by Fredd00; 2009-10-17, 22:37.

                      Comment

                      • Fredd00
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2009.07
                        • 88

                        #86
                        Wyszło "tylko" 15 Blg, ale pachnie pięknie - teraz dopiero będzie hard-core eksperymentatorski, gęstwę Szkotów wykorzystam do:
                        - Cydru
                        - Kwasu chlebowego

                        Plan na cydr jest taki:
                        - 8 kg kwaśnych jabłek (Renet)
                        - 5 L soku z Lidla - Dizzy
                        - 5 kg cukru
                        Chciałbym uzyskać coś ok 16 Blg o objętości 25 L - zaleznie od wskazań Blg, albo rozwodnię, albo zmienię proporcje (dosłodzę)

                        Plan na kwas chlebowy dla tych co rano naprawdę cierpią....:
                        Suchy chleb razowy 3 kg (mam u siebie w sklepie taki klasyk, bez konserwantów)
                        Suchy chleb żytni 1 kg
                        Cukier 2kg
                        Rodzynki 30 dag
                        Tu celuję w 20 L 5-7 Blg, kwas powinien mieć ok 2% alkoholu i leczyć jak Kaszpirowski

                        Gęstwa w kratę rośnie, zobaczymy jak sobie poradzą z folklorem etnicznym rodem z Normandii i Siczy Zaporoskiej
                        Last edited by Fredd00; 2009-10-19, 23:48.

                        Comment

                        • Fredd00
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2009.07
                          • 88

                          #87
                          Nie uwzględniłem gestości soku jabłkowego, do tego dałem za dużo cukru i zamiast cydru wyszło wino o gęstości początkowej 22 Blg - zdaje się, że jeden fermentator na miesiąc jest wyłączony

                          Z kwasem poczekam na wynik eksperymentu kolegi bnp...

                          na 5 l

                          0,5 kg chleba razowego żytniego
                          100g słodu pilźnieńskiego
                          10 g lubelskiego
                          us-05

                          chlebek pokrojony, zrumieniony w piekarniku, gotowany w 6 l wody 30min.
                          ostudzenie do 64 °C dodanie słodu 15 min, 72 °C 30 min. Filtracja, chmielenie.


                          Przepis mi się podoba, ale poczekam jak wyjdzie. Jakbym się nie bał filtracji dałbym trochę mąki zytniej, no i z pewnoscią z 200 g cukru. Na razie przy butelkowaniu Stouta wpadłem w taki zachwyt nad smakiem piwa, że rano baaardzo żałowałem, że wcześniej jednak tego kwasu nie wyprodukowałem. Bitterek też wyszedł całkiem zacny, tylko musi dojrzeć.

                          Czas chyba na jakiegoś dolniaka wreszcie, a także pociągnę eksperymenty...piwo jabłkowe - jakby dodać do brzeczki z 2-3 litry soku z Lidla?? Plus jakby zrobic porterka to z resztek możnaby jakiś podrasowany podpiwek zrobić, dodając kawy zbożowej "Anatol"

                          Takie myśli nieuczesane krążą mi po łepetynie. Jestem też zachwycony drożdzami Scottish Ale - biorą się do roboty szybko i bez zbędnych ceregieli, tylko potrzebują sporo miejsca w fermentarorze i max 18 C, inaczej szaleją i wyłażą na zewnątrz przez rurkę fermentacyjną. Zabaczymy jak im pójdzie z 22 Blg wina jabłkowego.

                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            #88
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Fredd00 Wyświetlenie odpowiedzi
                            Jestem też zachwycony drożdzami Scottish Ale - biorą się do roboty szybko i bez zbędnych ceregieli, tylko potrzebują sporo miejsca w fermentarorze i max 18 C, inaczej szaleją i wyłażą na zewnątrz przez rurkę fermentacyjną. Zabaczymy jak im pójdzie z 22 Blg wina jabłkowego.
                            Taaaa... wczoraj wyjęłam gęstwę otrzymaną od Arta i Maggyka z lodówki, wylałam piwo znad drożdży, odstawiłam na chwilę na stół, ledwie się odwróciłam, a tam już piana Musiałam szybko do lodówy je na powrót wtłoczyć
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • Fredd00
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2009.07
                              • 88

                              #89
                              Miałem dzis chwilkę to uważyłem dwie warki

                              10
                              5 kg monachijski
                              1 kg płatki jęczmienne z Reala
                              0,7 cukru

                              zacieranie na lenia 68 ->62 , chmielenie kompotem z 50 g Sibilli, drożdże Scottish Ale

                              11. "szarlotka"
                              3 kg pilznieński
                              2 kg płatki jęczmienne z Reala
                              0,5 kg cukru
                              4 L soku jabłkowego z Lidla

                              zacieranie na lenia 68 ->62 , chmielenie kompotem z 30 g Lubelskiego, drożdże Scottish Ale

                              Do tego rozlałem piwo, na którym postawiłem krzyżyk i postało sobie w kącie garażu (pszeniczniak z karmelowymi słodami) - okazał się całkiem fajny w smaku, czuć zdecydowaną goryczkę, więc obawy co do chmielenia "kompotem" były nieuzasadnione. Podobnie, wbrew szerzącej się na piwnych forach urban legend niewielki dodatek (10 - 15 %) cukru buraczanego NIE daje żadnych bimbrowych posmaków, ani zapachów - przeciwnie fajnie eksponuje smaki słodowe. Oczywiście staram się fermentować poniżej 20C

                              Comment

                              • kolomar
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2005.12
                                • 175

                                #90
                                Co do podsumowania pszeniczniaka, które zamieściłeś na końcu, to nasuwaja mi się 3 rzeczy:

                                1. "w smaku, czuć zdecydowaną goryczkę, więc obawy co do chmielenia "kompotem" były nieuzasadnione" - akurat pszenica takiej zdecydowanej goryczki nie wymaga (jeśli chodzi o styl)

                                2. "Podobnie, wbrew szerzącej się na piwnych forach urban legend niewielki dodatek (10 - 15 %) cukru buraczanego NIE daje żadnych bimbrowych posmaków, ani zapachów"- tu raczej bym się wstrzymał z wygłaszanie takich deklaracji. Może po prostu Ty ich nie wyczuwasz, ale jakbyś zrobił dwie identyczne warki, różniące się tylko dodatkiem lub brakiem cukru, to mógłbyś się zdziwić. Żebyśmy się zrozumieli. 10 czy 15% cukru DRASTYCZNIE jakości piwa nie pogorszy (oczywiście w ogóle nie piszę tu o stylach, gdzie z założenia jest dopuszczony dodatek cukru w celu wyeksponowania wytrawności...

                                3. "Oczywiście staram się fermentować poniżej 20C"- co w przypadku pszeniczniaków taką oczywistością nie jest

                                Pozdrawiam.
                                Last edited by kolomar; 2009-10-31, 10:21.
                                Warzenie piwa

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X