Jak czas leżakowania piwa wpływa na jego smak?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jarekvip
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.03
    • 20

    #1

    Jak czas leżakowania piwa wpływa na jego smak?

    Właśnie uwarzyłem swoją pierwszą warkę i minął dopiero tydzień od zabutelkowania. Uwarzyłem Pale Ale i dzisiaj z ciekawości otworzyłem jedną malutką buteleczkę...w smaku nawet ok ale bardzo czuć to drożdżami. Po jakim czasie ten posmak i zapach znika? Może warto było zrobić fermentację cichą? Wiem ze się pospieszyłem z tą degustacją ale to tez jakieś doświadczenie
    beer beer beer
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #2
    Poczekaj miesiąc Ale i tak wiem, z własnego doświadczenia, że co parę dni będziesz sprawdzał, czy już dobre
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • mark33
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.04
      • 3283

      #3
      Schowaj butelkę lub klika na 3-4 miesiące (najlepiej w chłodne miejsce) będziesz potem żałował ze resztę wypiłeś wcześniej. Są oczywiście wyjątki od tej reguły ; piwa pszeniczne warto wypić wcześniej ( od 1-2 tygodni od butelkowania do około 2-3 miesięcy pod koniec traci się aromat bananów i piwo robi się "zwykłe" )

      Comment

      • jarekvip
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2009.03
        • 20

        #4
        Chyba tak zrobię, wrzucę kilka butelek do piwniczki a tak w ogóle to w moim przypadku fermentacja burzliwa skończyła się po 4 dniach....(w temperaturze 20 stopni) albo przynajmniej mi wydaje się ze się skończyła bo piana opadła a zmierzone BLG wyniosło około 2. Może drożdże miały ochotę jeszcze popracować i dlatego teraz się zemszczą i będą mi psuć smak piwa
        beer beer beer

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #5
          Po tygodniu chciałbyś nie czuć drożdży? Panie, takie cuda to tylko... w sklepie
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • Qruq
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2008.10
            • 138

            #6
            Jako piwowar z półrocznym stażem potwierdzam, że warto czekać. Zostały mi 2 butelki stouta z pierwszej warki (z gotowca) i bardzo żałuję że tylko 2. Teraz cała produkcja idzie "pod klucz" oprócz kilku egzemplarzy "testowych" otwieranych stopniowo i przez co najmniej 3 miesiące nie ma zmiłuj... Za to potem.... ambrozja!
            Pijme pivo dokud žijem, po smrti se nenapijem!

            бухло победит зло!

            Comment

            • jacer
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2006.03
              • 9875

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jarekvip
              Może drożdże miały ochotę jeszcze popracować i dlatego teraz się zemszczą i będą mi psuć smak piwa


              Jest całkiem odwrotnie.
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

              (1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
              No Hops, no Glory :)

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • bartek90
                Jaka temperatura refermentacji i leżakowania COOPERS STOUT?
                bartek90
                Cześć wszystkim,
                jest to mój pierwszy post na forum, ale to nie oznacza, że nie szukałem odpowiedzi, w sumie to nie jestem pewien
                Zaraz skończy mi się fermentacja burzliwa Stouta z puszki, no i teraz trochę się pogubiłem przez to, że nie mam oryginalnej ulotki....
                2020-05-14, 12:41
              • pietrus96
                Osad w butelkach
                pietrus96
                Cześć,
                dawno nie warzyłem jednak planuję coś upichcić. Powoli się przygotowując znowu wróciłem do tematu który mnie nurtuje od dłuższego czasu. Mianowicie czystość butelek do których rozlewane jest piwo. Mianowicie chyba jak każdy piwowar korzystam powtórnie z butelek z piw które...
                2024-01-13, 20:24
              • darekd
                Piwoteka, Hrabina Kosel
                darekd
                Koźlak dubeltowy w Polsce znany jako Doppelbock

                Ekstrakt 20%
                Alk. 8,5

                Najpierw trend był taki, że portery poniżej 20% ekstr. to prawie obciach, teraz z robi się podobnie.
                Nie wiem czemu, bo to piwo ma być jednak pijalne, a ten ekstrakt wpływa na cenę...
                2023-01-21, 00:51
              • heckler
                Czechy, Sosnová, Sosnová 66, Pivovar 66
                heckler
                Mała mieścina Sosnová liczy niespełna 700 mieszkańców i graniczy z bardziej rozpoznawalnym, większym miastem Česká Lípa.

                To właśnie tu dwóch przyjaciół Milan Zelenka, oraz Michal Charvát postanowili otworzyć własny browar, a na jego siedzibę wybrali stary, od jakiegoś...
                2025-01-17, 10:05
              • darekd
                ? [Gryfus], Portowiec
                darekd
                Porter Bałtycki,
                21% ekstr.
                7,7% alk.

                Aromat - suszone śliwki, karmel, potem pumpernikiel, trochę nut palonych
                Piana - wysoka, zwarta, beżowa, trwała, długi drobny kożuszek z wyraźniejszą koronką
                Barwa - właściwie czarna, pod światło bardzo ciemny rubin...
                2025-01-10, 02:40
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...