Pierwsza warka

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • genjuro
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2009.07
    • 70

    #31
    No to chyba wykażę się lenistwem

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #32
      Spoko, akurat w tym zakresie można poleniuchować Nie doradzam jednak lenistwa przy dezynfekcji fermentora, bo to się może odbić... kwasem
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • genjuro
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2009.07
        • 70

        #33
        Generalnie mam bzika na punkcie dezynfekcji. Najpierw naczytałem się o tych wszystkich kwasach i tak jakoś strach nadal pozostaje.

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #34
          Kurde, po co ja z Tobą dzisiaj akurat o tej temperaturze wysładzania rozmawiałam

          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • genjuro
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2009.07
            • 70

            #35
            Oj.
            Czuję się winny

            Comment

            • genjuro
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2009.07
              • 70

              #36
              Warka no 4
              IPA
              • Słód monachijski 2,3 kg
              • Słód pilzneński 2 kg
              • Słód karmelowy jasny 0,3 kg
              • Chmiel Marynka, granulat, 45 g (60')
              • Chmiel Lubelski, granulat, 45 g (10')
              • Mech Irlandzki 5 g (15')
              • Drożdże: Safale US 05


              Zacieranie:
              • 15 L 20*C Start
              • 120' 68-62 *C
              • 15' - 78*C


              Wysładzanie: kilkakrotnie po 3L

              Tym razem starałem się utrzymać wysoką temperaturę wody do wysładzania.
              Po pewnym czasie gar postawiłem na gazie i wysladzałem do mniejszych garnków.
              Zapatrzyłem się trochę na kolor wysłodzonej brzeczki i wyszło mi ponad 27L.

              Pobrałem próbkę schłodziłem ją do 35*C (do tej temperatury gestościomierz ma podane poprawki) i wyszło około 1.042 SG(uwzględniając poprawkę).

              Ponieważ chciałem jednak trochę mocniejszego piwa dodałem około 4 łyżek miodu. Tak na oko było to między 0.2-0.5kg. Wklepanie składu do QBrew wskazuje, że było to 0.5kg.

              Po wystudzeniu (4h) w wannie wskazanie wyniosło 1.046 SG. Czyli jednak mocniejszego piwa nie uzyskam, za to będzie go odrobinę więcej.

              Pocieszające jest, że nie było tragedii z wysładzaniem tak jak poprzednio.

              Porównanie wyliczeń z QBrew i otrzymanych rezultatów nastraja optymistycznie na przyszłość

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #37
                Biorąc pod uwagę, że zasyp opiewał na 20 litrów, to trudno się dziwić końcowemu wskazaniu ballingometra Będziesz miał Pale Ale bez India - też bardzo dobre. Ciekawe, czy jakieś akcenty miodowe się zachowają
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • Seta
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.10
                  • 6964

                  #38
                  4 łyżki to 0,5 kg miodu?? Chciałbym zobaczyć twoje talerze!

                  Comment

                  • genjuro
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2009.07
                    • 70

                    #39
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                    4 łyżki to 0,5 kg miodu?? Chciałbym zobaczyć twoje talerze!
                    No miód był mocno zcukrzony. Więc jedna łyżka była naprawdę duża Jeśli 4 wybrałem połowę litrowego słoika

                    Comment

                    • genjuro
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2009.07
                      • 70

                      #40
                      Po 8 dniach warkna no 4 przelana na cichą.
                      Odfermentowało do 1.006 SG.
                      Zapach: zdecydowanie dominują nuty miodowe i owocowe.
                      Smak: Na początku miód, następnie atakuje wyraźna goryczka pozostawiając taką pustkę po środku.

                      Zobaczymy czy później smak się zrównoważy.

                      Comment

                      • genjuro
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2009.07
                        • 70

                        #41
                        Warka no 4.
                        Stała niemal 3 tygodnie na cichej zabrakło czasu by się nią zająć.
                        Już dawno w butelkach siedzi. Jednym mankamentem jest małe nagazowanie. Smak i zapach miodowo chmielowy

                        Comment

                        • genjuro
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2009.07
                          • 70

                          #42
                          Warka no 5 Przeprowadzkowe
                          Irish Red Ale
                          * Słód pilzneński 1,8 kg
                          * Słód monachijski 2,25kg
                          * Słód karmelowy jasny 0,15 kg
                          * Słód karmelowy ciemny 0,10 kg
                          * Słód barwiący 0,05 kg
                          * Chmiel Marynka, granulat, 20 g
                          * Chmiel Lubelski, granulat, 20 g

                          Zacieranie:

                          * 13 L 20*C Start
                          * 120' 68-65 *C
                          * 10' - 78*C


                          Ostatnio brakowało czasu. Miało z tego powstać dobre świąteczne piwo z przyprawami ale jak widać nie wyszło Po przeprowadzi w końcu nadażyła się okazja na warzenie.
                          Chyba byłem w gorączce po tej przeprowadzce i kilka wpadek zaliczyłem.

                          Utrzymanie temperatury bez problemów Plusem nowa kuchenka o lepszej mocy palnika
                          Błąd popełniony na etapie warzenia to brak próby jodowej Zapomniałem.
                          No i jestem pewien, że było krócej niż 10' w 78* po kilku minutach poszło do filtracji.

                          Filtracja trwałą 2h i poszła całkiem gładko. Wyszło około 25 L brzeczki.
                          Po 12 litrze gar poszedł na palnik i dalsza filtracja szła do mniejszego naczynia. To naprawdę skraca czas całego warzenia.

                          Finalnie proces trwał trochę ponad 5h. Nareszcie

                          Gar po chmieleniu poszedł na balkon (pierwsze przymrozki).

                          Rano do fermentatora, pomiar wykazał 1.047 SG czyli niemal zakładane 12* Blg
                          Last edited by genjuro; 2009-11-01, 09:45.

                          Comment

                          • wogosz
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.12
                            • 1007

                            #43
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Genjuro
                            Pobrałem próbkę schłodziłem ją do 35*C (do tej temperatury gestościomierz ma podane poprawki) i wyszło około 1.042 SG(uwzględniając poprawkę).

                            Ponieważ chciałem jednak trochę mocniejszego piwa dodałem około 4 łyżek miodu. Tak na oko było to między 0.2-0.5kg. Wklepanie składu do QBrew wskazuje, że było to 0.5kg.
                            Miałeś sporo szczęścia. Miód dodaje się podczas gotowania brzeczki, aby uległ dezynfekcji. Miód jest produktem naturalnym bardzo mocno obciążonym mikrobiologicznie. W stanie naturalnym nie psuje się z dwóch powodów:
                            - wysokiego stężenia cukru,
                            - substancji bakteriostatycznych dodawanych do miodu przez pszczoły.
                            Po dodaniu do brzeczki jedno i drugie ulega takiemu rozcieńczeniu, że blokowane dotąd bakterie mogą działać nieskrępowanie.
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Genjuro
                            No i jestem pewien, że było krócej niż 10' w 78* po kilku minutach poszło do filtracji
                            Nie bardzo rozumiem do czego ma służyć przerwa w 78 st.? Cukrowanie najlepiej zachodzi w temp. 72 st. (optimum działania alfa-amylazy). Temp. 78 st. to temperatura filtracji i wysładzania - to kompromis między lepkością brzeczki, a granicą inaktywacji alfa-amylazy (80 st.), aby wyługowana podczas wysładzana skrobia mogła jeszcze ulec rozkładowi.

                            Comment

                            • genjuro
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2009.07
                              • 70

                              #44
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedzi
                              Miałeś sporo szczęścia. Miód dodaje się podczas gotowania brzeczki, aby uległ dezynfekcji.
                              Może z opisu nie wynikało ale gęstość mierzyłem na koniec filtracji tak więc wszystko się gotwało trochę.

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedzi
                              Nie bardzo rozumiem do czego ma służyć przerwa w 78 st.? Cukrowanie najlepiej zachodzi w temp. 72 st. (optimum działania alfa-amylazy). Temp. 78 st. to temperatura filtracji i wysładzania - to kompromis między lepkością brzeczki, a granicą inaktywacji alfa-amylazy (80 st.), aby wyługowana podczas wysładzana skrobia mogła jeszcze ulec rozkładowi.
                              No tutaj muszę się przyznać ślepo postępuję według przykazań i nie zastanawiałem się nad sensem, z pewnością Twój wpis skłonie mnie do przemyśleń. Dzięki.

                              Comment

                              • Seta
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2002.10
                                • 6964

                                #45
                                Przerwa w 78* służy ułożeniu się złoża filtracyjnego. Ma to sens jeśli używa się "zepsutego wiadra" z BA, przy "sracz-wężykach" nie jest konieczne...

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X