Pierwsza warka

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Wujcio_Shaggy
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.01
    • 4628

    #16
    Wody za dużo - na tę ilość słodu wystarczyłoby 10-12 l (2,5-3 x) do zacierania i 12-10 do wysładzania, tak aby otrzymać ze 22 litry brzeczki przedniej (10% odparuje podczas gotowania).

    Po ostudzeniu brzeczkę trzeba albo odstawić na ok. godzinę, żeby osad opadł i zlać ją znad osadu - albo przefiltrować, np. przez tetrową pieluchę. Niestety, po granulacie zostaje trochę "śmieci", mogących wnieść niepożądane smakowo elementy (garbnikowe).
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

    Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

    @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

    Comment

    • genjuro
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2009.07
      • 70

      #17
      A jeśli chodzi o filtracje i wysładzanie.
      Kierujesz się końcową pojemnością nastawu?? Czy o filtrat do 2 Blg mniej niż cel??

      Comment

      • Seta
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.10
        • 6964

        #18
        o 2l mniej, a nie 2blg.
        Podczas chmielenia brzeczka wrze przez 60-90min. Ok 10% jej wyparuje (z czego większość wyparowanego to woda, więc balling pójdzie ok 10% do góry).

        A tak poza tym: za krótko wysładzałeś (dlatego mała wydajność), największy błąd to zostawienie chmielu, a podczas przerwy zostawiasz gar najlepiej zasłonięty pokrywką (nie mieszasz).
        Last edited by Seta; 2009-08-10, 12:44.

        Comment

        • Qbric
          Porucznik Browarny Tester
          • 2001.04
          • 427

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika genjuro Wyświetlenie odpowiedzi
          Kolejna wątpliwość to chmiel w granulkach. Wrzuciłem je wprost do gara a po ostudzeniu całość przelałem do fermentatora.
          Powinienem to przefiltrować?? Jakoś??
          Lepiej do fermentora przelewać brzeczke nachmieloną a nie z chmielem. Gdy zostawisz chmiel zazwyczaj efekt finalny jest taki, że wykeca mordę W tym przypadku w sumie nie było go wiele więc zobaczymy... Przy pierwszych warkach wkładałem granulat w podwójny woreczek muślinowy ale nie byłem zadowolony z wydajności chmielenia. Wczoraj włożyłem granulat w pojedyńczy woreczek i efekt tego taki, że chmiel "wylazł" mi z woreczka. Tak źle i tak nie dobrze. Podczas przelewania do fermentora przelałem to przez gęste sito z gazą co elegancko zatrzymało chmiel na sitku. W każdym bądź razie od następnej warki przechodzę na szyszki. Mniej zachodu a i ładniej to wygląda niż ta zielona breja.... Pozdrawiam i gratuluję
          Grill bez piwa NIE! - Piwo bez grilla TAK!

          Comment

          • genjuro
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2009.07
            • 70

            #20
            No to będzie pszeniczne cholernie chmielone

            Comment

            • genjuro
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2009.07
              • 70

              #21
              W warce no 2 czyli pszenicznej. Brak posmaków bananowo - goździkowych. Zamiast tego pachnie ananasem Generlanie fermantacja prowadzona było w wysokiej temperaturze około 25*C.

              Comment

              • genjuro
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2009.07
                • 70

                #22
                Warka no 3
                Stout owsiany 15/16.08.2009.
                Skład:
                • Słód pilzneński 2 kg
                • Słód monachijski 0,7 kg
                • Słód karmelowy ciemny 0,3 kg
                • Słód barwiący 0,2 kg
                • Jęczmień palony 0,3 kg
                • Płatki owsiane „Górskie” 0,8 kg
                • Chmiel Marynka, granulat, 40 g
                • Drożdże: Safale S-04


                Zacieranie:
                • Start 12l - 35*C Płatki i słody bez karmelowego , barwiącego i jęczemienia.
                • 65*C - 45'
                • 72*C - 40' (próba jodowa) Dodanie reszty
                • 78*C - 15' - 20'


                Filtrowanie prawdziwa udręka.
                W trakcie słód zbił się niczym beton.Zdecydowanie za szybko chciałem to zrobić.
                Czasami leciała naprawdę gęsta brzeczka.
                Przy każdym dolaniu wody ponownie układanie złoża.
                Całość zajęła około 2,5h :/

                Chmielenie 60 minut.
                Okazało się jednak, że na pojedyńczym palniku można bez problemów zagotować całą brzeczkę. Wystarczyło odpowiednio garnek ustawić

                Finalnie 21l 1.040 SG(~10Blg).
                Czyli odrobinę za mało docelowo miało być 1.048 SG.

                Fermentacja
                1 tydzien burzliwej w temp około 25*C.

                Po tygodniu: 1.010 SG (~2Blg)
                Zapach: Wypisz wymaluj porter z Żywca.
                Smak: Zdcydowanie dominuje goryczka z palonego jęczmienia.

                Przelane na cichą docelowo planuje 1 tydzień.(Czy to nie za krótko??)

                Comment

                • fidoangel
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛
                  • 2005.07
                  • 3489

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika genjuro Wyświetlenie odpowiedzi
                  Przelane na cichą docelowo planuje 1 tydzień.(Czy to nie za krótko??)
                  "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                  Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                  Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                  Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                  Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    #24
                    Zastanawiają mnie Twoje problemy z wydajnością i z filtrowaniem. Napisz, jaki masz filtrator? Czy brałeś w CP słody ześrutowane, czy sam śrutowałeś? Niestety po nicku nie kojarzę nazwiska i nie mogę sprawdzić
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • genjuro
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2009.07
                      • 70

                      #25
                      @fidoangel
                      Dziękuję
                      @Marusia
                      Filtrator z oplotu. Słody zmielone. A towary na Sępolnie odbierałem:d
                      Ja nadal uważam, że problemem u mnie jest filtracja, a konkretnie za mała temperatura wody do wysładzania. Tak sobie doszedłem analizując co robiłem i jak robiłem
                      No i jeszcze woda jest do poprawienia. Do tej pory leciała przegotowana kranówa. Następną warkę zrobię na jakiejś mineralce.

                      Postaram się to poprawić przy kolejnej warce.

                      A Stout już w butelkach.

                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika genjuro Wyświetlenie odpowiedzi
                        A towary na Sępolnie odbierałem:d
                        A, to już wiem
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika genjuro Wyświetlenie odpowiedzi
                        Ja nadal uważam, że problemem u mnie jest filtracja, a konkretnie za mała temperatura wody do wysładzania. Tak sobie doszedłem analizując co robiłem i jak robiłem
                        No i jeszcze woda jest do poprawienia. Do tej pory leciała przegotowana kranówa.
                        Temperatura wysładzania jest bardzo istotna, jak była poniżej 72 stopni to faktycznie, stąd mógł powstać problem.

                        Jeśli chodzi o kranówę, to na wrocławskiej da się zrobić wszystko, oprócz piwa pszenicznego, zatem śmiało możesz jej używać. Nie ma sensu jej najpierw gotować - wszak potem gotujesz brzeczkę z chmielem
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • genjuro
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2009.07
                          • 70

                          #27
                          A co z chlorem?? Coś mi świta, że nie szczególnie wpływa na ekstrakcje ze słodów.
                          Hmm to tłumaczy dlaczego pszeniak pachnie ananasem

                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            #28
                            Ale co z chlorem? Nie nadążam
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • Seta
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.10
                              • 6964

                              #29
                              Chlor ulatnia się podczas chmielenia. Z drugiej strony jego obecność podczas zacierania może mieć minimalny wpływ na jakość piwa. Ja czasami gotuję wodę dzień wcześniej - w sumie dużo to nie kosztuje...

                              Comment

                              • Marusia
                                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                                🍼🍼
                                • 2001.02
                                • 20221

                                #30
                                A, o TEN chlor chodzi - myślałam, że o środki dezynfekcyjne
                                Kiedyś gotowałam wodę, potem przestałam, różnicy w ekstraktywności nie zauważyłam
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

                                www.wrowar.com.pl



                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X