Browar Zamość :)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Seta
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.10
    • 6964

    #16
    Co to jest cukier browarniczy?
    Zostaw, już po ptakach. Będziesz miał lekkie piwo po prostu.
    Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

    Comment

    • iKrzysiek
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2009.07
      • 75

      #17
      Sorki cukier nie browarniczy tylko piwowarski. Taki ze sklepu internetowego za 15 zł za kilogram. Może nie będzie tak najgorzej bo ten brewkit był ciemnym mocnym piwem. Ale dobra reasumując. Lepiej wlać mniej wody niż zalecają w brewkitach. Jak mniej to ile mniej?

      Comment

      • Seta
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2002.10
        • 6964

        #18
        BrewKit może i był ciemnym piwem, ale na pewno nie mocnym. Żeby zrobić mocne musiałbyś użyć dwie takie puszki albo 60% wody...
        Ten Twój cukier to TO czy TO?
        Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

        Comment

        • iKrzysiek
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2009.07
          • 75

          #19
          Mój cukier to dokładnie to: http://piwowar.com.pl/sklep/index.ph...roducts_id=237
          Z mojego bardzo krótkiego doświadczenie tych co opisują brewkity nazwałbym oszustami. Według nich to tylko 23 litry wody plus cukier kryształ, a to oszuści!!!

          Comment

          • Seta
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2002.10
            • 6964

            #20
            No nie do końca. Generalnie z gotowcem jest jak np z kawą rozpuszczalną. Jeśli chcesz zrobić ze słoiczka 100 filiżanek jak informuje producent, to zrobisz, ale straszną lurę. Jak lubisz mocną kawę, to musisz sypnąć więcej, albo wlać mniej wody. Zapomnij wtedy o "recepturze" producenta.
            A ten "cukier piwowarski" to OK. Bimbrem jednak nie powinno walić...
            Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

            Comment

            • iKrzysiek
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2009.07
              • 75

              #21
              Z tą pierwszą warką jest ja z seksem. Nie zawsze od razu jesteś mistrzem świata. Mam nadzieję, że da się to wypić, a kolejna będzie już lepsza. A jeszcze jedno. Woda. Lepiej kupić lepszą w 5 litrowych bańkach, czy gotować kranówę?

              Comment

              • Seta
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2002.10
                • 6964

                #22
                1. No cóż trudno się nie zgodzić (KLIK).
                2. Stanowczo taniej wychodzi kranówkę, a nie widać różnicy. Z hipermarketową możesz eksperymentować przy pszenicy.

                AD2 Chociaż dobrze mieć tą w baniakach jak robisz gotowce - można rozcieńczać zimną i krócej się chłodzi.

                EDIT - Weź w końcu uzupełnij swój profil (ten facecik na górze menu).
                Last edited by Seta; 2009-08-10, 14:20.
                Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                Comment

                • iKrzysiek
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2009.07
                  • 75

                  #23
                  Widzę, że moje problemy są jeszcze w miarę bezstresowe
                  Mam jeszcze jedno pytanko. Czy jak piwo już się wyfermentuje i trzeba je będzie porozlewać w butelki to tę drugą porcję cukru można dolać do "kadzi fermentacyjnej" i wymieszać z całością, żeby nie bawić się z rozsypującym cukrem po butelkach. W całym zestawie dostałem dwie kadzie. Jedną z kranikiem, a drugą bez. Teraz ważę bez kranika. I tak sobie sprytnie pomyślałem, że przeleję do tej z kranikiem, dodam odpowiednią ilość cukru, wymieszam i rozleję do butelek. Czy dobrze kombinuję?

                  Comment

                  • Seta
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2002.10
                    • 6964

                    #24
                    Cukier musisz zagotować (ewentualnie zalać wrzątkiem), rozpuścić, ostudzić do ok 30st i wlać do pustego fermentatora. Dopiero potem wlewasz piwo. w ten sposób roztwór dobrze się wymiesza.
                    Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                    Comment

                    • iKrzysiek
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2009.07
                      • 75

                      #25
                      No i stało się Drożdże żyją. Bulgoce aż miło posłuchać.

                      Comment

                      • macas
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2008.02
                        • 680

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                        Cukier musisz zagotować (ewentualnie zalać wrzątkiem), rozpuścić, ostudzić do ok 30st i wlać do pustego fermentatora. Dopiero potem wlewasz piwo. w ten sposób roztwór dobrze się wymiesza.
                        Ja tam nie studzę, wlewam gorący, odkazi dno fermentora
                        Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
                        Beniamin Franklin

                        Comment

                        • Seta
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2002.10
                          • 6964

                          #27
                          Zależy ile wychodzi tego wrzątku, bo wlewając do niego piwo możesz wytłuc część drożdżaków, a tego nie chcemy! Czyba, że studisz w fermentatorze, przed wlaniem piwa.
                          Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                          Comment

                          • iKrzysiek
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2009.07
                            • 75

                            #28
                            Ostatnio dowiedziałem się, że cukier który dodajemy przed butelkowaniem nie musi być z górnej półki, wystarczy zwykły buraczany i nie ma on już wpływu na smak piwa. Jakie są wasze opinie na ten temat jako bardziej doświadczonych piwowarów.

                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              #29
                              Moja opinia jest taka, że różna jest przysłowiowa zawartość cukru w cukrze i trudniej obliczyć ile dodać, żeby nie przegazować. Jak się dorobiłam kilku warek granatów to wróciłam do glukozy - jest bardziej przewidywalna.

                              Jeśli chodzi o smak - jest ok, ale ze względu na powyższe u mnie dyskwalifikacja
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • iKrzysiek
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2009.07
                                • 75

                                #30
                                Dzięki Marusia za opinię. Jednym słowem przecz z cukrem w cukrze

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X