Mam jeszcze jedno pytanie. Dostałem cały zestaw do warzenia piwa z Browmatora (Pale Ale) i tam w buteleczkach jest chmiel granulowany. Kupiłem siateczki muślinowe do chmielu. Czy darować je sobie w procesie chmielenia czy sitko takie kupione w sklepie - oczka niecały milimetr kwadratowy zbierze mi wystarczająco chmiel czy lepiej granulat zanurzyć w siatkach muślinowych?
Browar Zamość :)
Collapse
X
-
Mam jeszcze jedno pytanie. Dostałem cały zestaw do warzenia piwa z Browmatora (Pale Ale) i tam w buteleczkach jest chmiel granulowany. Kupiłem siateczki muślinowe do chmielu. Czy darować je sobie w procesie chmielenia czy sitko takie kupione w sklepie - oczka niecały milimetr kwadratowy zbierze mi wystarczająco chmiel czy lepiej granulat zanurzyć w siatkach muślinowych?Comment
-
Mimo wszystko skoro kupiłem siateczki na chmiel to je wykorzystałem. Ale i tak przepuściły. Całość przepuściłem przez drobne sitko które sporo wyłapało. Dzisiaj rano jak brzeczka złapała właściwą temperaturę ( prawie właściwą bo powinno być 18-20 stopni, a mam 22 stopnie - jednak nie mam gdzie bardziej schłodzić i będzie tak już musiało być ) wsypałem drożdże. Zobaczymy kiedy ruszą. Bardzo optymistycznie wyszła mi próba blg. Z zakładanych 12 wyszło prawie 13 więc chyba pierwsza warka z procesem zacierania Pale Ale udała się. Teraz tylko czekać, czekać i czekaćComment
-
Czy coś jest nie tak z moją brzeczką, czy może tak ma być. Dzisiaj rano jeszcze unosił się piękny zapach nad fermentującą brzeczką, a wieczorem jakoś tak już nie za bardzo. Mam wrażenie, że całość skwaśniała. A może to normalny zapach po tym jak drożdże się rozkręcą. Wczoraj rano dodałem je do pięknie pachnącej brzeczki, a teraz jakoś tak nie za bardzo pachnie. Wszystko dokładnie wysterylizowałem i do tej pory nie miałem tego problemu. Czy to możliwe, żeby tak szybko całość padła? Proszę pocieszcie mnie, że tak ma być!!!!!Comment
-
Generalnie z daleka niczego nie czuć, ale jak bardzo blisko przyłożyłem nos to jakoś tak kwaśno, albo się mylę i pękamMoże opiszę wszystko co było i będzie łatwiej postawić diagnozę.
To jest moja pierwsza brzeczka metodą zacierania Pale Ale. Zrobiłem ją w niedzielę. Rano w poniedziałek gdy temperatura spadła do 22 stopni dodałem drożdże. Wieczorem była piękna piana - drożdże ruszyły. Dzisiaj rano piana też była obfita, ale już mniejsza. Z początkowego 12.5blg wynik z przed 10 minut pokazywał 5blg. Drożdże jakoś szybko przetrawiły ten cukier (36 godzin), ale to może wynik wyższej temperatury fermentacji. Miało być 18-20, ale nie zbiję tak nisko przy obecnie panującej temperaturze i jest teraz 23. Obecnie prawie w ogóle nie ma piany. Próbowałem w smaku to chyba może być. Sam już nie wiem. Wszystko dokładnie jak zwykle wysterylizowałem. Być może zapach z brewkitów jest trochę inny bo one są pozbawione drobnych szczątków z zacierania i całość na chwilę obecną jest trochę mętna. I co wy na to? Może za szybko panikuję?Comment
-
Panikujesz i dodatkowo przez to zwiększasz możliwość zakażenia, bo grzebiesz w fermentorze za często, a najpewniej co chwilę otwierasz wieko, żeby sprawdzić jeszcze raz czy może Ci się wydawało. Fermentująca brzeczka nie pachnie - przynajmniej moim zdaniem. Przy pierwszych warkach też wydawało mi się, że kwaśnieją, jednak nic takiego nie miało miejsca. Jak pachnie kwas dowiedziałam się przy pierwszym kwasie i zapewniam to jest nie do pomylenia (no chyba, że masz dużą tolerancję na smrodyŻycie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
Piwo domowe -
Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych
Reklama w BROWARZE
PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :DComment
-
Jak to się nie da? Hop aroma tab to tylko erzac.Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.Comment
-
I prawidłowo.
Co do prawidłowego zimnego chmielenia. Powiem, że sam się nad tym zastanawiałem jakiś czas temu. Czy aby nie wypadałoby wcześniej szyszek/granulatu jakoś dodatkowo wyjałowić. Po konsultacji wniosek był taki, że związki chmielu raczej wystarczająco dobrze działają antyseptycznie i można sypać bezpośrednio. Nie użyłbym do tego woreczka muślinowego, ani także nie kruszył przed dodaniem.Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.Comment
-
To temat na większe opracowanie i pewnie za jakiś czas nim się zajmę. Akurat alfakwasy w zimnych roztworach są kompletnie nierozpuszczalne. Natomiast uważam, że w piwach wyspiarskich zimne chmielenie ma jak najbardziej sens.Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.Comment
Related Topics
Collapse
-
Koníček to już mało powiedziane bo wyrosło już z niego spore konisko
. 2.06.2006 roku sládek Mojmír Velký uwarzył swoją pierwszą warkę Ryzáka 11° o objętości 250 l w browarku odległym o 1,5 km od centrum Vojkovic. Tak zaczęła się historia, po pięciu tygodniach piwo można było...
-
Channel: Czechy
-
-
Przez tydzień na kranach w warszawskim Pubie Pinta gościć będą piwa browaru Funky Fluid
-
Channel: Biesiady piwne, koncerty i inne
2025-01-30, 19:23 -
-
Nowość z braniewskiego browaru (kod LG). Przynajmniej nigdy wcześniej tego nigdzie nie widziałem. Brak wątku na tym forum również to potwierdza. Alkohol 6%. Skład: woda, słód jęczmienny, jęczmień browarny, chmiel, ekstrakt chmielu. Opisy w 3 językach, po polsku, angielsku i włosku. Po...
-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment