Browar Zamość :)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • iKrzysiek
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2009.07
    • 75

    #76
    Mam jeszcze jedno pytanie. Dostałem cały zestaw do warzenia piwa z Browmatora (Pale Ale) i tam w buteleczkach jest chmiel granulowany. Kupiłem siateczki muślinowe do chmielu. Czy darować je sobie w procesie chmielenia czy sitko takie kupione w sklepie - oczka niecały milimetr kwadratowy zbierze mi wystarczająco chmiel czy lepiej granulat zanurzyć w siatkach muślinowych?

    Comment

    • toto
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2006.12
      • 949

      #77
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika iKrzysiek Wyświetlenie odpowiedzi
      Mam jeszcze jedno pytanie. Dostałem cały zestaw do warzenia piwa z Browmatora (Pale Ale) i tam w buteleczkach jest chmiel granulowany. Kupiłem siateczki muślinowe do chmielu. Czy darować je sobie w procesie chmielenia czy sitko takie kupione w sklepie - oczka niecały milimetr kwadratowy zbierze mi wystarczająco chmiel czy lepiej granulat zanurzyć w siatkach muślinowych?
      Myślę, że możesz darować sobie siateczki. Po gotowaniu osad zostanie Ci na dole gara, a brzeczkę znad osadu ściągniesz wężykiem do fermentora.

      Comment

      • iKrzysiek
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2009.07
        • 75

        #78
        Mimo wszystko skoro kupiłem siateczki na chmiel to je wykorzystałem. Ale i tak przepuściły. Całość przepuściłem przez drobne sitko które sporo wyłapało. Dzisiaj rano jak brzeczka złapała właściwą temperaturę ( prawie właściwą bo powinno być 18-20 stopni, a mam 22 stopnie - jednak nie mam gdzie bardziej schłodzić i będzie tak już musiało być ) wsypałem drożdże. Zobaczymy kiedy ruszą. Bardzo optymistycznie wyszła mi próba blg. Z zakładanych 12 wyszło prawie 13 więc chyba pierwsza warka z procesem zacierania Pale Ale udała się. Teraz tylko czekać, czekać i czekać

        Comment

        • iKrzysiek
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2009.07
          • 75

          #79
          Czy coś jest nie tak z moją brzeczką, czy może tak ma być. Dzisiaj rano jeszcze unosił się piękny zapach nad fermentującą brzeczką, a wieczorem jakoś tak już nie za bardzo. Mam wrażenie, że całość skwaśniała. A może to normalny zapach po tym jak drożdże się rozkręcą. Wczoraj rano dodałem je do pięknie pachnącej brzeczki, a teraz jakoś tak nie za bardzo pachnie. Wszystko dokładnie wysterylizowałem i do tej pory nie miałem tego problemu. Czy to możliwe, żeby tak szybko całość padła? Proszę pocieszcie mnie, że tak ma być!!!!!

          Comment

          • Seta
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.10
            • 6964

            #80
            fermentujące brzeczka śmierdzi dwutlenkiem węgla - mi się kojarzy ze starą piwnicą. Nie powinno być zapachu kwasu ani apteki.

            Comment

            • iKrzysiek
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2009.07
              • 75

              #81
              Generalnie z daleka niczego nie czuć, ale jak bardzo blisko przyłożyłem nos to jakoś tak kwaśno, albo się mylę i pękam Może opiszę wszystko co było i będzie łatwiej postawić diagnozę.
              To jest moja pierwsza brzeczka metodą zacierania Pale Ale. Zrobiłem ją w niedzielę. Rano w poniedziałek gdy temperatura spadła do 22 stopni dodałem drożdże. Wieczorem była piękna piana - drożdże ruszyły. Dzisiaj rano piana też była obfita, ale już mniejsza. Z początkowego 12.5blg wynik z przed 10 minut pokazywał 5blg. Drożdże jakoś szybko przetrawiły ten cukier (36 godzin), ale to może wynik wyższej temperatury fermentacji. Miało być 18-20, ale nie zbiję tak nisko przy obecnie panującej temperaturze i jest teraz 23. Obecnie prawie w ogóle nie ma piany. Próbowałem w smaku to chyba może być. Sam już nie wiem. Wszystko dokładnie jak zwykle wysterylizowałem. Być może zapach z brewkitów jest trochę inny bo one są pozbawione drobnych szczątków z zacierania i całość na chwilę obecną jest trochę mętna. I co wy na to? Może za szybko panikuję?

              Comment

              • Maggyk
                Szara Adminiscjencja
                🍼
                • 2004.05
                • 5618

                #82
                Panikujesz i dodatkowo przez to zwiększasz możliwość zakażenia, bo grzebiesz w fermentorze za często, a najpewniej co chwilę otwierasz wieko, żeby sprawdzić jeszcze raz czy może Ci się wydawało. Fermentująca brzeczka nie pachnie - przynajmniej moim zdaniem. Przy pierwszych warkach też wydawało mi się, że kwaśnieją, jednak nic takiego nie miało miejsca. Jak pachnie kwas dowiedziałam się przy pierwszym kwasie i zapewniam to jest nie do pomylenia (no chyba, że masz dużą tolerancję na smrody
                Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                Piwo domowe -
                Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

                Reklama w BROWARZE
                PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

                Comment

                • iKrzysiek
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2009.07
                  • 75

                  #83
                  Dzięki, już nic nie sprawdzam i może jakoś zasnę. Jeszcze raz dzięki

                  Comment

                  • iKrzysiek
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2009.07
                    • 75

                    #84
                    Koledzy mam pytanie. Czy do chmielenia na zimno chmiel granulowany po prostu wrzucam do brzeczki, rozkruszam przed wrzuceniem, czy wkładam w muślinowym woreczku?

                    Comment

                    • Seta
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.10
                      • 6964

                      #85
                      Hop aroma tab? Najlepiej chyba zagotować ze 100ml wody (na wszelki wypadek).
                      Zwykłym chmielem to raczej na zimno się nie da; ewentualnie wyekstraktować coś na boku, przefiltrować i dodac do piwa.

                      Comment

                      • Maidenowiec
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2004.07
                        • 2287

                        #86
                        Jak to się nie da? Hop aroma tab to tylko erzac.
                        Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                        Thou shallt not spilleth thy beer!

                        Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                        Comment

                        • iKrzysiek
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2009.07
                          • 75

                          #87
                          Granulat który mam jest w zestawie ze słodami z India Pale Ale Browamatora. To nie są żadne tabletki do pokruszenia.

                          Comment

                          • Maidenowiec
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2004.07
                            • 2287

                            #88
                            I prawidłowo.

                            Co do prawidłowego zimnego chmielenia. Powiem, że sam się nad tym zastanawiałem jakiś czas temu. Czy aby nie wypadałoby wcześniej szyszek/granulatu jakoś dodatkowo wyjałowić. Po konsultacji wniosek był taki, że związki chmielu raczej wystarczająco dobrze działają antyseptycznie i można sypać bezpośrednio. Nie użyłbym do tego woreczka muślinowego, ani także nie kruszył przed dodaniem.
                            Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                            Thou shallt not spilleth thy beer!

                            Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                            Comment

                            • Seta
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.10
                              • 6964

                              #89
                              A tak z ciekawości: co to daje? Goryczkę? W jakim procencie?

                              Comment

                              • Maidenowiec
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2004.07
                                • 2287

                                #90
                                To temat na większe opracowanie i pewnie za jakiś czas nim się zajmę. Akurat alfakwasy w zimnych roztworach są kompletnie nierozpuszczalne. Natomiast uważam, że w piwach wyspiarskich zimne chmielenie ma jak najbardziej sens.
                                Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                                Thou shallt not spilleth thy beer!

                                Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X