Wczoraj mierzyłem i pokazywało mi 2Blg. Dzisiaj rano sporadycznie bulgotało. Jak radzicie czekać konsekwentnie, aż spadnie do 1Blg czy można już rozlewać?
Browar Zamość :)
Collapse
X
-
Naczytałem się, żeby nie przeciągać z fermentacją bo brzeczka może ulec skażeniu. A poza tym strasznie mnie korci, żeby już porozlewać , wczoraj już nawet butelki pomyłem. Ale skoro tak piszesz to pewnie już poczekam. Drożdże dodałem w poniedziałek rano, więc za trzy dni po pracy do dzieła
Comment
-
-
No i stało się Pierwsza warka trafiła do butelek. Teraz muszę poczekać Będzie ciężko, ale jakoś dam radę. Ale co tam. Zalałem kolejną brzeczkę z berwkita i mam w związku z tym pytanie. Na zalecane 23 litry wody nauczony pierwszą warką zrobiłem teraz 21 litrów i nadal nie mogę osiągnąć początkowe 12blg. Czy w związku z tym powinienem wsypać więcej glukozy? Teraz wsypałem 0.5 kg glukozy i 0.5 kg suchego ekstraktu słodowego i wyszło mi 11blg.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika iKrzysiek Wyświetlenie odpowiedziCzy w związku z tym powinienem wsypać więcej glukozy? Teraz wsypałem 0.5 kg glukozy i 0.5 kg suchego ekstraktu słodowego i wyszło mi 11blg.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika iKrzysiek Wyświetlenie odpowiedziNo i stało się Czy w związku z tym powinienem wsypać więcej glukozy? Teraz wsypałem 0.5 kg glukozy i 0.5 kg suchego .
I mając to na uwadze dokładniej poczytać forum."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Nie o to mi chodzi. W poprzedniej warce wystartowałem z 9 blg i zatrzymało się na 1 blg. Daje to raptem nieco ponad 4% alkoholu co dla ciemnego piwa jest trochę za mało. Pytanie mam takie - czy dodanie większaj ilości glukozy celem osiągnięci 12 blg może negatywnie wpłynąć na smak piwa?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika iKrzysiek Wyświetlenie odpowiedziTeraz dodałem suchy ekstrakt i glukozę i wyszło 11blg, a z opisu powinno wyjść 12.
Comment
-
Comment