Browar Zamość :)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Seta
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.10
    • 6964

    #46
    czyli masz ok 11,3 blg + dokładność pomiaru... Dobrze będzie, naprawdę w piwie nie chodzi o to, żeby waliło po głowie...
    Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

    Comment

    • iKrzysiek
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2009.07
      • 75

      #47
      A z innej beczki to przymierzam się do zacierania. Jaki duży garnek tak naprawdę potrzebuję. W browmatorze oferują 29 litrowy za 140 zł. Znowu na allgro można kupić kwasówkę 26l. za 260 zł. i 33l. za 340zł. Co powinienem wybrać. Wolałbym z kwasówki tylko czy 26 litrów wystarczy, czy lepiej wziąć 33?

      Comment

      • Seta
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2002.10
        • 6964

        #48
        Lepiej 33. Czemu upierasz się na kwasówkę? Ja bym kupował ten i forum wesprzesz...
        Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

        Comment

        • iKrzysiek
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2009.07
          • 75

          #49
          Kwasówka jest trwalsza. Emaliowany łatwo można obić i jest wtedy do wyrzucenia. Ale czemu taki duży? Przecież gotowej brzeczki wychodzi zwykle około 20 litrów. Nie wystarczy więc 26?

          Comment

          • kolomar
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2005.12
            • 175

            #50
            Przy chmieleniu odparowywuje miedzy 10 a 20% objętości. Do pełna też nie nalejesz, bo jak się gotuje, to bulgocze Po jakimś czasie możliwe, że zechcesz warzyć warki 23/25 litrowe, bo to tyle samo roboty a flaszek zawsze trochę więcej Co do emalii, mam od ponad 60-ciu warek dwa gary emaliowane 29 i ok. 38l. nic mi nie odpryskuje, wystarczy trochę zadbać. Pozdrawiam.

            PS. Teraz nawet jak robię warki 25l. to gotuje w tym większym garze, gdyż fajnie mi się mieści na dwóch palnikach i szybciej brzeczka dochodzi do wrzenia niż 20l. w tym mniejszym.
            Warzenie piwa

            Comment

            • iKrzysiek
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2009.07
              • 75

              #51
              Dzięki Kolomar za bardzo treściwą odpowiedż.

              Comment

              • iKrzysiek
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2009.07
                • 75

                #52
                Piwko od niedzieli leży w butelkach i kolejne pytanie w związku z tym. Na dnie butelek pojawił się biały osad. Czy może jest to nierozpuszczona do końca glukoza(przyznam, że dosyć dokładnie mieszałem dwa razy), czy może jakiś naturalny osad. Już raz go zruszyłem i myślę, że glukoza powinna się rozpuścić. Dzięki za odpowiedź.

                Comment

                • Seta
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2002.10
                  • 6964

                  #53
                  Miałeś krótką fermentacje burzliwą i pominąłeś cichą. To białe to prawdopodobnie drożdże i co tam jeszcze zmąca piwo w ekstraktach - piwo się klaruje. Jeśli to nie pszeniczne (nie pamiętam czy pisałeś co robisz) to staraj się tego nie przelewać do kufla.
                  Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                  Comment

                  • iKrzysiek
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2009.07
                    • 75

                    #54
                    Nie to nie jest pszeniczne. Dzięki.

                    Comment

                    • iKrzysiek
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2009.07
                      • 75

                      #55
                      I jak to zwykle bywa zielony zasypuje kolejnymi pytaniami. Czy fermentację cichą można przeprowadzić w tym samym pojemniku co burzliwą. Czy trzeba zlać brzeczkę do kolejnego fermentatora usuwając osad z drożdży? Czyli reasumując trzymać całość w fermentatorze po prostu dłużej?

                      Comment

                      • kolomar
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2005.12
                        • 175

                        #56
                        Użyję Twoich słów: trzeba zlać brzeczkę do kolejnego fermentatora usuwając osad z drożdży.
                        Warzenie piwa

                        Comment

                        • iKrzysiek
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2009.07
                          • 75

                          #57
                          Koledzy koleżanki. Chciałbym sam przygotować piwo od początku do samego końca. Pytanie. Czy po fermentacji głównej z procesu zacierania konieczna jest fermentacja cicha czy można od razu piwo porozlewać do butelek? Jak długo trwa fermentacja cicha dla piwa jasnego ok. 12blg?

                          Comment

                          • mark33
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2005.04
                            • 3283

                            #58
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika iKrzysiek Wyświetlenie odpowiedzi
                            Koledzy koleżanki. Chciałbym sam przygotować piwo od początku do samego końca. Pytanie. Czy po fermentacji głównej z procesu zacierania konieczna jest fermentacja cicha czy można od razu piwo porozlewać do butelek? Jak długo trwa fermentacja cicha dla piwa jasnego ok. 12blg?
                            Jeżeli zadajesz takie pytania nie jesteś jeszcze gotów do świadomego zacierania.

                            Żeby nie było, fermentacja cicha przy zacieraniu jest mocno wskazana ze względu na dużo większą zawartość drobnych resztek (mąki, chmielin) po zacieraniu. Bez cichej można się spodziewać 0,5 cm osadu na dnie butelki.

                            Comment

                            • iKrzysiek
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2009.07
                              • 75

                              #59
                              Trudno byś świadomym czegoś o czym tylko się czyta, a nie robiło się tego ani razu. Myślę, że dobrze, że pytam bo po co uczyć się na swoich błędach, lepiej korzystać z błędów bądź doświadczenia innych. Ale potrzebuję jeszcze jednej podpowiedzi. Popełniłem dwie i pół warki w swoim życiu. Pół bo trzecia fermentuje. W dwóch pierwszych po zabutelkowaniu pojawił się na dnie butelek osad. Myślę, a nawet wiem już, że to drożdże. Za pierwszym razem być może z powodu braku doświadczenia pod koniec zlewania brzeczki z fermentatora trochę wzburzyłem drożdże. drugim razem już nie, a mimo to pojawił się osad w butelce. Nie jest to za bardzo problematyczne bo piwo można przelać do kufla bo raczej z butelki pić się nie da bez rozbełtania drożdży. Piwo robiłem z brewkitów. Fermentacja burzliwa przebiegła do końca i trwała siedem dni.Co zrobiłem źle? A może to normalne chociaż wątpię.

                              Comment

                              • Marusia
                                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                                🍼🍼
                                • 2001.02
                                • 20221

                                #60
                                Oczywiście, że normalne, przecież to piwo niefiltrowane. To, że przy przelewaniu nie widzisz drożdży, to nie oznacza, że ich tam nie ma: unoszą się w piwku i cały czas pracują - stąd masz potem nagazowanie w piwie. A potem idą na zasłużoną emeryturę - na dno butelki.
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

                                www.wrowar.com.pl



                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X