Czyli, że nie ma mowy o piciu piwa domowej roboty z butelki? Szkoda
Browar Zamość :)
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziDlaczego? Od drożdży nie zginiesz...
Pomijając fakt, że to dość barbarzyńska metoda degustacji...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziPomijając fakt, że to dość barbarzyńska metoda degustacji...Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
W myśl przysłowia - kto pyta nie błądzi - mam pytanie. Wczoraj przyszedł mi cały potrzebny zestaw do procesu zacierania. Do tej pory robiłem brzeczkę z brewkitów i na koniec przed fermentacją dosypać trzeba było glukozę lub ekstrakt. Z tego co zrozumiałem w procesie zacierania nie dodajemy przed główną fermentacją cukru, wytwarza się on podczas zacierania. Czy dobrze rozumuję, a może warto jednak dodać?
Comment
-
-
Właśnie w tej chwili zacząłem swój pierwszy proces zacierania. Powiedzcie mi dlaczego od początku przy próbie jodowej nic mi się nie zabarwia? Czy to zabarwianie zaczyna się po jakimś czasie czy musi być od samego początku po zmieszaniu słodu z wodą?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika iKrzysiek Wyświetlenie odpowiedziWłaśnie w tej chwili zacząłem swój pierwszy proces zacierania. Powiedzcie mi dlaczego od początku przy próbie jodowej nic mi się nie zabarwia? Czy to zabarwianie zaczyna się po jakimś czasie czy musi być od samego początku po zmieszaniu słodu z wodą?Ostatnia zmiana dokonana przez toto; 2009-08-30, 14:31.
Comment
-
-
Zacząłem ją robić po około 15 minutach. Czy to możliwe, że po tym czasie skrobia przerobiła się na cukier prosty. Zacier jest już po godzinie i nadal nic się nie zabarwia. Znalazłem żarci dla chomika i po zmiażdżeniu pszenicy zabarwiła się na fioletowo - czyli, że wskaźnik działa bezbłędnie. Dla pewności potrzymam wszystko jeszcze trochę w garnku. A swoją drogą utrzymać 67 stopni przez godzinę to mistrzostwo świata. Zacier ma różną temperaturę w różnych częściach garnka i to nawet dochodzącą do kilku stopni!!! Może to kwestia wprawy, ale pierwsze zacieranie do łatwych nie należało. Wahania temperatury miałem od 65 do 69 stopni. Mam nadzieję, że wyjdzie z tego jakieś piwo
Comment
-
-
Trzeba mieszać i to ostro. Wtedy nie będziesz miał różnic temperatur. Garnek przykryj pokrywką. Próby jodowe można sobie darować.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
60 procent czasu ( nie licząc na pociągnięcia sklepowego pisnera urquella ) poświęciłem na mieszanie )Ale cóż pierwsze koty za płoty. Mam nadzieję, że zacieranie mnie nie znuży i nie wrócę do brewkitów. Idę grzać wodę do kadzi filtracyjnej. Później napiszę jak mi poszło z Pale Ale
Comment
-
-
Nie wrócisz jak spróbujesz zacieranego piwa.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
Comment