Browar Zamość :)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • iKrzysiek
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2009.07
    • 75

    #61
    Czyli, że nie ma mowy o piciu piwa domowej roboty z butelki? Szkoda

    Comment

    • Seta
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.10
      • 6964

      #62
      Dlaczego? Od drożdży nie zginiesz...
      Pomijając fakt, że to dość barbarzyńska metoda degustacji...

      Comment

      • mark33
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.04
        • 3283

        #63
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
        Dlaczego? Od drożdży nie zginiesz...
        Pomijając fakt, że to dość barbarzyńska metoda degustacji...
        Dobrze powiedziane , dodać chciałem przykład piw pszenicznych które wypija się zawsze z całością drożdży.

        Comment

        • jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

          #64
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
          Pomijając fakt, że to dość barbarzyńska metoda degustacji...
          Powiedziałbym nawet, że prostacka.
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          • iKrzysiek
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2009.07
            • 75

            #65
            W myśl przysłowia - kto pyta nie błądzi - mam pytanie. Wczoraj przyszedł mi cały potrzebny zestaw do procesu zacierania. Do tej pory robiłem brzeczkę z brewkitów i na koniec przed fermentacją dosypać trzeba było glukozę lub ekstrakt. Z tego co zrozumiałem w procesie zacierania nie dodajemy przed główną fermentacją cukru, wytwarza się on podczas zacierania. Czy dobrze rozumuję, a może warto jednak dodać?

            Comment

            • Seta
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.10
              • 6964

              #66
              Nic nie dosypujesz - dopiero przy butelkowaniu ok 70g cukru na 10l.

              Comment

              • mariuszz
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2008.05
                • 22

                #67
                No w końcu ktoś z Zamościa
                Może wspólnymi siłami coś zdziałamy?

                Comment

                • iKrzysiek
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2009.07
                  • 75

                  #68
                  Też jesteś z Zamościa? Duże masz doświadczenie?

                  Comment

                  • iKrzysiek
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2009.07
                    • 75

                    #69
                    Właśnie w tej chwili zacząłem swój pierwszy proces zacierania. Powiedzcie mi dlaczego od początku przy próbie jodowej nic mi się nie zabarwia? Czy to zabarwianie zaczyna się po jakimś czasie czy musi być od samego początku po zmieszaniu słodu z wodą?

                    Comment

                    • toto
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2006.12
                      • 949

                      #70
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika iKrzysiek Wyświetlenie odpowiedzi
                      Właśnie w tej chwili zacząłem swój pierwszy proces zacierania. Powiedzcie mi dlaczego od początku przy próbie jodowej nic mi się nie zabarwia? Czy to zabarwianie zaczyna się po jakimś czasie czy musi być od samego początku po zmieszaniu słodu z wodą?
                      Daj szansę wodzie na wypłukanie skrobi ze słodu. Po prostu skrobia jeszcze nie zdążyła się uwolnić. Próbę jodową robi się pod koniec zacierania, a nie przed.
                      Ostatnia zmiana dokonana przez toto; 2009-08-30, 14:31.

                      Comment

                      • iKrzysiek
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2009.07
                        • 75

                        #71
                        Zacząłem ją robić po około 15 minutach. Czy to możliwe, że po tym czasie skrobia przerobiła się na cukier prosty. Zacier jest już po godzinie i nadal nic się nie zabarwia. Znalazłem żarci dla chomika i po zmiażdżeniu pszenicy zabarwiła się na fioletowo - czyli, że wskaźnik działa bezbłędnie. Dla pewności potrzymam wszystko jeszcze trochę w garnku. A swoją drogą utrzymać 67 stopni przez godzinę to mistrzostwo świata. Zacier ma różną temperaturę w różnych częściach garnka i to nawet dochodzącą do kilku stopni!!! Może to kwestia wprawy, ale pierwsze zacieranie do łatwych nie należało. Wahania temperatury miałem od 65 do 69 stopni. Mam nadzieję, że wyjdzie z tego jakieś piwo

                        Comment

                        • jacer
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2006.03
                          • 9875

                          #72
                          Trzeba mieszać i to ostro. Wtedy nie będziesz miał różnic temperatur. Garnek przykryj pokrywką. Próby jodowe można sobie darować.
                          Milicki Browar Rynkowy
                          Grupa STYRIAN

                          (1+sqrt5)/2
                          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                          No Hops, no Glory :)

                          Comment

                          • iKrzysiek
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2009.07
                            • 75

                            #73
                            60 procent czasu ( nie licząc na pociągnięcia sklepowego pisnera urquella ) poświęciłem na mieszanie )Ale cóż pierwsze koty za płoty. Mam nadzieję, że zacieranie mnie nie znuży i nie wrócę do brewkitów. Idę grzać wodę do kadzi filtracyjnej. Później napiszę jak mi poszło z Pale Ale

                            Comment

                            • jacer
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2006.03
                              • 9875

                              #74
                              Nie wrócisz jak spróbujesz zacieranego piwa.
                              Milicki Browar Rynkowy
                              Grupa STYRIAN

                              (1+sqrt5)/2
                              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                              No Hops, no Glory :)

                              Comment

                              • iKrzysiek
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2009.07
                                • 75

                                #75
                                Mam nadzieję. Właśnie podgrzałem zacier do 76 stopni i czeka m 15 minut i filtracja

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X