Browar Zamość :)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • iKrzysiek
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2009.07
    • 75

    Ostatnio w tv widziałem jak ktoś ważył piwo, a chmiel gotował w oddzielnym małym garnku. Tak się zastanawiam czy jakby tak samo zrobić i tylko ekstrakt chmielowy dolać do brzeczki. Na pewno zaoszczędziło by mi to gotowania 20 kilku litrów brzeczki. Po pierwsze kasa bo łatwiej gotować 5, a nie 20 litrów wody no i czas, bo w trakcie filtracji młóta mógłbym gotować chmiel. Czy może ktoś z was już tak robił?

    Comment

    • Seta
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.10
      • 6964

      Odradzam. Gotowanie brzeczki to nie tylko ekstraktacja chmielu. To przede wszystkim dezynfekcja/stabilizacja mikrobiologiczna brzeczki. Do tego wytrącanie osadów itp.

      Comment

      • iKrzysiek
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2009.07
        • 75

        Z wytrącaniem osadów to za bardzo się nie zgodzę. Przed chmieleniem brzeczka jest bardzo klarowna, a po chmieleniu to już raczej "zupa". A co reszty to mam nadzieję, że masz rację.

        Comment

        • iKrzysiek
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2009.07
          • 75

          No i stało się Eksperymentalnie zrobiłem warkę bez chmielenia całej brzeczki. Mówcie i piszcie co chcecie, ale jak na razie wszystko poszło zgodnie z planem. Cała różnica polegała na osobnym gotowaniu chmielu poza brzeczką. Dodałem go w połowie przerwy w 72 stopniach. Potem przefiltrowałem brzeczkę do fermentatora i podgrzałem całość grzałką elektryczną do 96 stopni w celu dezynfekcji. Jak ostygło dodałem drożdży i wszystko pięknie ruszyło. Są tego dwa plusy: oszczędność gazu bo chmielę sam chmiel czyli jakieś dwa lub trzy litry wody, a nie 23 i bardziej klarowna brzeczka, no i czas. Krócej o całe dwie godziny
          Mam wrażenie, że zapach chmielu jest bardziej intensywny bo gotował się bardziej burzliwie niż razem z brzeczką. Przy takim gotowaniu brzeczka musiała by wykipieć.
          Pod koniec tygodnia znowu eksperyment. Spróbuje sklarować przed rozlaniem India Pale Ale zolem krzemiankowym. Ponoć wyśmienicie klaruje.
          Będę informował jak poszła mi ta warka i jaki jest ostateczny rezultat.

          Comment

          • Seta
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.10
            • 6964

            Mów i pisz co chcesz, ale bez gotowania chmielu nie możesz pisać, że "warzyłeś piwo".

            Comment

            • iKrzysiek
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2009.07
              • 75

              Ale ja go gotowałem całą godzinę. Tyle, że osobno. Browary według Twojej teorii też nie warzą piwa? Oni dodają ekstrakt chmielowy. Chyba za opatrznie definiujesz pojęcie "warzenie piwa". Moim skromnym zdaniem młodego browarnika liczy się końcowy efekt. Skoro jest droga na skróty to czemu nie skorzystać.

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika iKrzysiek Wyświetlenie odpowiedzi
                Z wytrącaniem osadów to za bardzo się nie zgodzę. Przed chmieleniem brzeczka jest bardzo klarowna, a po chmieleniu to już raczej "zupa".
                Nie zgadzać to się możesz, ale to są naukowe fakty To, że brzeczka jest po gotowaniu mętna, to właśnie te wytrącone osady, które opadają na dno. Gotując chmiel osobno nie korzystasz ze wszystkich właściwości chmielu, czy się z tym zgadzasz czy nie - to jest fakt, a nie czyjaś opinia
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • iKrzysiek
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2009.07
                  • 75

                  Odsyłam was do strony http://www.wiki.piwo.org/index.php/Chmielenie , gdzie na samym końcu są opisane różne metody chmielenia. Chę jednocześnie poinformować, że mimo iż nie gotuję brzeczki z samym chmielem to podgrzewam ją do 95 stopni, czyli praktycznie gotowanie. I stoi ona tek przez godzinę w plastikowym fermentatorze, który powoli oddaje ciepło. Procesy, które miały zajść to i tak zachodzą. Po godzinie wystawiam pojemnik na balkon do schłodzenia. Jak piwo się nagazuje to dam znać jak smakuje i wtedy, albo uchylę czoła, albo będę krnąbrnym piwowarem.

                  Comment

                  • toto
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2006.12
                    • 949

                    A o DMS słyszał?

                    jest to dział w którym możesz powymieniac się doświadczeniami i pomysłami związanymi z "domowym" warzeniem piwa. Poddziały: Surowce | Sprzęt | Twoje warzenie | Kołyska | Targowisko | Sklep dla Piwowarów

                    Comment

                    • toto
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2006.12
                      • 949

                      I jeszcze to:

                      Comment

                      • mareks
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2002.05
                        • 1939

                        Nie dyskutujcie z piwo.org
                        Tam są "debeściaki".
                        Nie to co tutaj.

                        Comment

                        • iKrzysiek
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2009.07
                          • 75

                          Rozwiń swoją myśl MAREKS bo nie rozumiem. Ja tylko chciałem poeksperymentować. Moim skromnym zdaniem co miało zajść w moim piwie to zaszło. Naczytałem się trochę na necie i powiem - ile ekspertów tyle opinii. Czytałem nawet ekspertyzy browarnicze. Już napisałem jak się nagazuję to napiszę jak smakuje Może mnie to piwo nie zabije W końcu i tak liczy się końcowy efekt.

                          Comment

                          • toto
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2006.12
                            • 949

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika iKrzysiek Wyświetlenie odpowiedzi
                            jak się nagazuję to napiszę
                            Może napisz troszkę później. Nagazowanie się źle wpływa na precyzję myśli..

                            Wyników eksperymentu jestem ciekawy. Bo parę osób już tak robiło i jakoś nie rozpisywali się o efektach. Choć DMS podobno jakaś część populacji nie czuje.
                            Ale "gotujący" w 95 stopniach browar Fortuna ma niekiedy w zapachu DMS ewidentnie.

                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika iKrzysiek Wyświetlenie odpowiedzi
                              Odsyłam was do strony http://www.wiki.piwo.org/index.php/Chmielenie , gdzie na samym końcu są opisane różne metody chmielenia.
                              Chyba nie doczytałeś:

                              "Herbatka chmielowa (hop tea)

                              Gotowanie chmielu w wodzie i dolanie tej wody do brzeczki. Może to być metoda na uratowanie niedostatecznie goryczkowego piwa."


                              To jasno wskazuje, że ta herbatka jest dodatkiem do chmielenia, a nie podstawą. Rób, chłopie, jak chcesz - i tak pomoc odrzucasz, bo wiesz lepiej najwyraźniej
                              Piwo pewnie wyjdzie dobre, na miarę swoich możliwości
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • iKrzysiek
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2009.07
                                • 75

                                A czy tak na prawdę nie o to chodzi

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X