Browar Piotrowy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Wujcio_Shaggy
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.01
    • 4628

    #61
    To porter "wyspiarski", górnej fermentacji, a nie bałtycki. Wszystko pasuje.
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

    Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

    @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

    Comment

    • barsliw
      Porucznik Browarny Tester
      • 2013.08
      • 289

      #62
      Tego nigdzie nie doczytałem.

      Comment

      • anjinsan
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2009.05
        • 63

        #63
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anjinsan
        Z 2010 zostało mi trochę surowców + zestawik Porter (w stylu angielskim).
        a było

        howser dzięki za podpowiedź - tak na oko to właśnie o tyle w smaku mi goryczki brakuje

        aczkolwiek w odróżnieniu od innych ta warka wszystkim bez wyjątku smakuje, czyżby ludziska mieli dość goryczki

        porter w stylu angielskim to zestaw, który ma mieć z założenia 12blg na 20l.
        zresztą a co tam wkleję oryginał recepty:
        Attached Files

        Comment

        • anjinsan
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2009.05
          • 63

          #64
          No to równo miesiąc od zacierania. Wychodzi na to że przetrzymałem na cichej ponad 3 tyg. oj mam nadzieję że to się na mnie nie zemści - a konkretnie na moim dziele

          Końcowy blg 3 - startowało z 13 - jest dobrze.

          Dziś zabutelkowane - właśnie skończyłem, dałem radę przed północą, jutro trzeba dobrze zbunkrować w piwnicy i zapomnieć na kilka miesięcy. . . . . dam radę, dam radę . . . . no dobra dobrze zbunkruję połowę

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10795

            #65
            To nie RIS czy Bałtycki by tyle leżakować.
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • anjinsan
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2009.05
              • 63

              #66
              Wiem, ale jakoś nie mogłem się za to zabrać, zawsze coś pilniejszego wypadło. Następne będę warzył zimą. Łatwo wystudzić - wyczekam na takie pod -20 mrozy i śnieg co najmniej po kolana raz już śniegiem studziłem i było dość szybko. No i drugi plus - zimą wysyłają nas na długie urlopy będzie dużo czasu wolnego. Powoli trzeba zbierać świeże surowce.

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • SielskieWzgorze
                Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                SielskieWzgorze
                Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                ...
                2024-02-19, 09:28
              • kurek93
                Pszenica z błędami.
                kurek93
                Witam.
                Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
                • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
                • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
                • słód Weyermann®
                ...
                2023-01-13, 10:28
              • RomaNzRumunii
                Kolsch temperatura fermentacji
                RomaNzRumunii
                Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
                2023-11-25, 21:07
              • smir
                Oktoberfestbier temperatura fermentacji
                smir
                Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
                ...
                2021-05-24, 21:09
              • bartek90
                Jaka temperatura refermentacji i leżakowania COOPERS STOUT?
                bartek90
                Cześć wszystkim,
                jest to mój pierwszy post na forum, ale to nie oznacza, że nie szukałem odpowiedzi, w sumie to nie jestem pewien
                Zaraz skończy mi się fermentacja burzliwa Stouta z puszki, no i teraz trochę się pogubiłem przez to, że nie mam oryginalnej ulotki....
                2020-05-14, 12:41
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...