To porter "wyspiarski", górnej fermentacji, a nie bałtycki. Wszystko pasuje.
Browar Piotrowy
Collapse
X
-
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)
@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet -
howser dzięki za podpowiedź - tak na oko to właśnie o tyle w smaku mi goryczki brakuje
aczkolwiek w odróżnieniu od innych ta warka wszystkim bez wyjątku smakuje, czyżby ludziska mieli dość goryczki
porter w stylu angielskim to zestaw, który ma mieć z założenia 12blg na 20l.
zresztą a co tam wkleję oryginał recepty:Comment
-
No to równo miesiąc od zacierania. Wychodzi na to że przetrzymałem na cichej ponad 3 tyg. oj mam nadzieję że to się na mnie nie zemści - a konkretnie na moim dziele
Końcowy blg 3 - startowało z 13 - jest dobrze.
Dziś zabutelkowane - właśnie skończyłem, dałem radę przed północą, jutro trzeba dobrze zbunkrować w piwnicy i zapomnieć na kilka miesięcy. . . . . dam radę, dam radę . . . . no dobra dobrze zbunkruję połowęComment
-
Wiem, ale jakoś nie mogłem się za to zabrać, zawsze coś pilniejszego wypadło. Następne będę warzył zimą. Łatwo wystudzić - wyczekam na takie pod -20 mrozy i śnieg co najmniej po kolanaraz już śniegiem studziłem i było dość szybko. No i drugi plus - zimą wysyłają nas na długie urlopy będzie dużo czasu wolnego. Powoli trzeba zbierać świeże surowce.
Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Witam.
Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.- słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
- słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
- słód Weyermann®
-
Channel: Twoje warzenie
-
Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Cześć wszystkim,
jest to mój pierwszy post na forum, ale to nie oznacza, że nie szukałem odpowiedzi, w sumie to nie jestem pewien
Zaraz skończy mi się fermentacja burzliwa Stouta z puszki, no i teraz trochę się pogubiłem przez to, że nie mam oryginalnej ulotki....-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment