Witam po długiej przerwie na forum....
... i od razu przechodzę do rzeczy...
W piątek odwiedził mnie zapocony kurier od BA. Troszkę się umęczył bo przyniósł dwie paczki. Jedną ze sprzętem:
- dwa fermentatory (jeden z kranikiem i rurką, drugi bez) plus dekle
- kapslownica greta i kapsle
- jodowy wskaźnik skrobi
- termometr
- cukromierz
a drugą z surowcami:
- Słód Bohemian Pilsner 3-4 EBC Weyermann (R) - 5 kg
- Słód pale ale 5,5-7,5 EBC Weyermann (R) - 5 kg
- Słód monachijski typ I 12-17 EBC Weyermann (R) - 5 kg
- Słód monachijski typ II 20-25 EBC Weyermann - 5 kg
- Słód pszeniczny ciemny 14-18 EBC Weyermann - 5 kg
- Słód Caraamber (R) 60-80 EBC Weyermann - 1 kg
- Słód karmelowy ciemny Caraaroma (R) 300-400 EBC Weyermann - 5 kg
- Chmiel goryczkowy Marynka szyszka 100 g
- Chmiel aromatyczny Lubelski - szyszka 100 g
- Drożdże Safale US-05 saszetka 11,5 g
jutro robie filtrator z oplotu zgodnie z instrukcją z forum
i spróbuje pożyczyć garnek od sąsiadów. Jak się nie uda to asekuracyjnie pytanko do szczeciniam gdzie można by taki w przyzwoitej cenie 30 litrowy nabyć
.
Przepis na pierwszą warkę jeszcze nie wybrany. Mam nadzieje że z posiadanych surowców uda mi się zrobić coś pijalnego. Wrażeniami z pierwszej próby zacierania zdam w najbliższym czasie. oczywiście czytam sobie relacja kolegów, ale będe wdzięczny za wszystkie pomocne sugestie umieszczone w tym wątku. Linki do przepisów na smaczne piwa fermentujące w tempuraturze 22-24 stopni mile widziane. Do usłyszenia niebawem
... i od razu przechodzę do rzeczy...
W piątek odwiedził mnie zapocony kurier od BA. Troszkę się umęczył bo przyniósł dwie paczki. Jedną ze sprzętem:
- dwa fermentatory (jeden z kranikiem i rurką, drugi bez) plus dekle
- kapslownica greta i kapsle
- jodowy wskaźnik skrobi
- termometr
- cukromierz
a drugą z surowcami:
- Słód Bohemian Pilsner 3-4 EBC Weyermann (R) - 5 kg
- Słód pale ale 5,5-7,5 EBC Weyermann (R) - 5 kg
- Słód monachijski typ I 12-17 EBC Weyermann (R) - 5 kg
- Słód monachijski typ II 20-25 EBC Weyermann - 5 kg
- Słód pszeniczny ciemny 14-18 EBC Weyermann - 5 kg
- Słód Caraamber (R) 60-80 EBC Weyermann - 1 kg
- Słód karmelowy ciemny Caraaroma (R) 300-400 EBC Weyermann - 5 kg
- Chmiel goryczkowy Marynka szyszka 100 g
- Chmiel aromatyczny Lubelski - szyszka 100 g
- Drożdże Safale US-05 saszetka 11,5 g
jutro robie filtrator z oplotu zgodnie z instrukcją z forum



Przepis na pierwszą warkę jeszcze nie wybrany. Mam nadzieje że z posiadanych surowców uda mi się zrobić coś pijalnego. Wrażeniami z pierwszej próby zacierania zdam w najbliższym czasie. oczywiście czytam sobie relacja kolegów, ale będe wdzięczny za wszystkie pomocne sugestie umieszczone w tym wątku. Linki do przepisów na smaczne piwa fermentujące w tempuraturze 22-24 stopni mile widziane. Do usłyszenia niebawem

Comment