Browar Pod Jeżem - pierwsze Wheat

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Von_Igel
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.08
    • 25

    Browar Pod Jeżem - pierwsze Wheat

    Z kronik ucznia ucznia pomocnika browarnika.....
    4.sierpień, kupiłem puchę ekstraktu.. czekam na przesyłkę....
    10/sierpień. Jest paczka....w instrukcji stoi napisane,że pierwsza fermentacja trwa 4 dni. liczę - wychodzi w wekend, wtedy poluję...musze poczekac do czwartku..straszne.
    13 sierpień. czwartek...warzę...(niechlubna historia w innym wątku). Tutaj kolegom daruję. ( http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=84470 )
    14 sierpień. żona budzi mnie w nocy. Wyrzuć to cholerstwo - bulgota tak, ze ściany się trzęsą...
    17 sierpień. niby dzisiaj powinno być po wszystkim a mało rurki nie urwie. butelki czekają w piwnicy...
    18 sierpień. bulgota dalej, ale urządzenie pokazuje 2blg. Czyli to dziś ..)

    c.d.n.
    Darz Bór

    Von Igel
    Last edited by Von_Igel; 2009-08-18, 07:27.
  • Fredd00
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2009.07
    • 88

    #2
    To nie przewidujesz fementacji "cichej"? Ma sporo zalet...

    Moja kobita też się tego bulgotania wystraszyła, że niby rozerwie pojemnik i ściany zachlapie

    Pozdrawiam!

    Comment

    • Seta
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.10
      • 6964

      #3
      Jak bulga to jeszcze dzień poczekaj...

      Comment

      • Von_Igel
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2009.08
        • 25

        #4
        Nie - cichej nie. Nie moge tyle czekać......
        Następne wstawiam jak tylko fermentator się zwolni - czyli w czwartek )
        Co do bulgotania - moja zna to z innych "projektów artystycznych" Kłopot w tym, że wino robi czasem bulp, zacier robi bulp bulp..... a warka robi jak koza na werbel

        Seta - więc czekam - myślisz że blg zejdzie do 0?

        Comment

        • Seta
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.10
          • 6964

          #5
          Do zera nie chodzi o to że jeśli przerwiesz fermentację, a w butelce zejdzie Ci tylko dodatkowe 0,5blg to będziesz miał dwukrotnie przegazowane. Czyli napewno gejzer po otwarciu, a być może rozerwie Ci w rękach butelkę!

          Dlatego bardzo ważne jest, aby nie butelkować jeśli się nie jest pewnym że fermentacja ustała.

          Comment

          • Von_Igel
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2009.08
            • 25

            #6
            Wczoraj wlałem pierwsze 4 małe butelki...nie moge sie doczekać. Oczywiście musiałem już popróbować i...alleluja!!. smakuje jak piwo!!.

            OK - dzis bulgotanie już niewielkie. Aerometr pokazuje mniej niż jeden.
            Więc liczę, że około 17 bedzie po wszystkim.

            Comment

            • Von_Igel
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2009.08
              • 25

              #7
              Wczoraj odbyło sie butelkowanie.
              Jak rany - co za orka!!
              1 - dzieki aDMIn-owi za pomoc na gg. spanikowałem trochę...
              2 - 2 krzynki ,5 + 12x ,33 =>
              3 - dziś około godziny 8.50 odyła sie pierwsza degistacja 4 butelek popełnionych 2 dni temu. Smakuje jak piwo => SUKCES!!!
              4. wg obliczeń powinno mieć około 3,5%. wg smaku i stanu teraz ma chyba więcej. Czy jest jakiś sposób żeby to poieżyc?

              5. W fermentatorze od wczoraj bulga wesoło Stout. Brak ekstraktu uzupełniłem melasa z buraka i trzciny. Wygląda dobrze.

              Darz Bór
              Von Igel

              Comment

              • Fredd00
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2009.07
                • 88

                #8
                A myślałem, że to mi brakuje cierpliwości w tym tempie to kolega niedługo będzie warzył szybciej niż w koncernie

                Comment

                • Von_Igel
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2009.08
                  • 25

                  #9
                  W domu leżą już ingredienty do kolejnej warki - pszeniczniaka....ale najpierw musze zwolnic butelki

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Von_Igel Wyświetlenie odpowiedzi
                    Nzacier robi bulp bulp..... a warka robi jak koza na werbel
                    No to zrezygnuj z rurki fermentacyjnej, nie domykaj tylko pokrywy na amen. Ja dla ochrony przed intruzami (np. muszki) rzucam na to jeszcze poszewkę od poduszki, obwiązuję sznurkiem lub gumką i nic nie bulga, święty spokój
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • jacer
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2006.03
                      • 9875

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Von_Igel Wyświetlenie odpowiedzi
                      Brak ekstraktu uzupełniłem melasa z buraka i trzciny. Wygląda dobrze.


                      Ścigasz się z koncernami?
                      Milicki Browar Rynkowy
                      Grupa STYRIAN

                      (1+sqrt5)/2
                      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                      No Hops, no Glory :)

                      Comment

                      • Von_Igel
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2009.08
                        • 25

                        #12
                        Można tak? Bez rurki? - hm.. żona Cię normalnie wyściska.

                        Z koncernami sie nie ścigam, ale nagle okazało się, że 3/4 moich kolegów z biura częściej zachodzi dowiedzieć sie czy aby nie jest mdłe.
                        Last edited by Von_Igel; 2009-08-21, 07:30. Powód: uzupełnieni

                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Von_Igel Wyświetlenie odpowiedzi
                          Można tak? Bez rurki? - hm.. żona Cię normalnie wyściska.
                          Pewnie, że można A żonie od razu piwo lepiej będzie smakowało
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • Von_Igel
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2009.08
                            • 25

                            #14
                            Pierwsza warka przeszła do historii....
                            nawet butelki już pomyte....
                            Bardzo dziekuję wszystkim za pomoc technologiczną
                            Darz Bór
                            Von Igel

                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              #15
                              E? Przecież butelkowanie było 20 sierpnia, a dziś jest 25, to się nagazować ledwo zdążyło, a dojrzeć nie miało szans.
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X