Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika josefik
Wyświetlenie odpowiedzi
Jožin warzi pod Starą Pipą
Collapse
X
-
A te dwie grzałki w zaciernym - jaka moc?
Jak rozwiązałeś problem przypalania zacieru - sterownik jakoś dobiera moc grzania (częstotliwość impulsów na grzałki) jak w wersji kol. boleckiego?
Rozumiem, że z pompki po wymienniku ciepła brzeczka leci bezpośrednio do fermentatora?
Fajna warzelniaMoje piwo jest bezcenne.
Schizma miodowa.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika admiro Wyświetlenie odpowiedziA te dwie grzałki w zaciernym - jaka moc?
Jak rozwiązałeś problem przypalania zacieru - sterownik jakoś dobiera moc grzania (częstotliwość impulsów na grzałki) jak w wersji kol. boleckiego?
Rozumiem, że z pompki po wymienniku ciepła brzeczka leci bezpośrednio do fermentatora?
Fajna warzelnia
co do przepływu to tak jak mówisz
Comment
-
-
Tutaj się kiedyś reklamował kol. bolecki, gdzieś w opisie było, że sterownik wylicza moc podpiętych grzałek i grzeje impulsowo cały czas ale z różną częstotliwością i nie ma prawa się przypalić.
Sterownik jest zaawansowany ale niestety drogi i zaczynam się powoli zastanawiać na płytką testową z Atmegą i zaprogramowaniem jej (ktoś na forum już chyba miał takie rozwiązanie).Moje piwo jest bezcenne.
Schizma miodowa.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika josefik Wyświetlenie odpowiedziTe?
Andrzej bierz Mariana i przyjeżdżajcie...Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Pszeniczne
warka 76
27.09.2009
SUROWCE
PSZENICZNY 5 kg
PILZNEŃSKI 3 kg
AROMATYCZNY CIEMNY 0,1 kg
DROŻDŻE
WB-06
ZACIERANIE
38c - 10 min
45C – 10 min
55C – 35 min
63C - 30 min
68C - 15 min
Podgrzano do 78
GOTOWANIE
początek gotowania Aromatyczny -zbiór własny 2009 - 50g
Aromatyczny -zbiór własny 2009 - 40g 40 min
Objętość ok. 42l BLG 12 fermentacja burzliwa 17.09.2009
temperatura dodania drożdzy 21C
temp fermentacji 18C
Uwagi
Małe problemy techniczne /brak prądu/ spowodowały że piwo postało dłużej o 20 min na przerwie białkowej.
Po spróbowaniu brzeczki oceniam że w moim tegorocznym aromatycznym lubelskim
więcej alfa kwasów niż normalnie, wyczuwalna goryczka, może po fermentacji trochę osłabnie ale na przyszłość trochę mniejsze dawki.
Comment
-
-
Mi się pszeniczne najszybciej klarują ze wszystkich piw. Przed otwarciem butelki przechylam ją kapslem w dół i jest OK. Widocznie te szczepy jakoś mocno sedymentują w butelkach.
Co do chmielu - poczekaj z miesiąc jeszcze, chmiel zejdzie. Zresztą, ja raz zrobiłam taką przechmieloną pszenicę i szczerze mówiąc to bardziej mi smakowała niż "stylowa"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi. Zresztą, ja raz zrobiłam taką przechmieloną pszenicę i szczerze mówiąc to bardziej mi smakowała niż "stylowa"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika josefik Wyświetlenie odpowiedziMam pierwszy taki przypadek że przy drożdżach WB-06
piwo jest klarowne - taki kristall weizen
czy to normalne ? może to przez zbyt dużą dawke chmielu
Chmiel nie może wpływać na fermentowalność brzeczki.
Comment
-
-
Jakby kto pytał to u josefika w browarze tv dzisiaj można podglądać onlajnSave water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile
Comment
-
-
Jestem onlajn i nie widzę Jakieś namiary?- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Łażą tam i z powrotem, w tej chwili faktycznie ich nie ma, obserwuj i bądź czujny ArturroSave water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedziJestem onlajn i nie widzę Jakieś namiary?
ludziów.
Przemo odkurzyłeś "wątka" moze mnie to zmobilizuje do częstych aktualizacji.
warka 127
Kölsch
słody
pilzneński - 6kg
wiedeński - 3kg
pszeniczny - 0,5kg
Zacieranie
38°C - zasyp
66°C - min.
podgrzanie do 76°C
chmielenie/dodatki
hallertau trad. 50g 60 min.
saaz 20g 15 min.
mech 15g - 15 min.
drożdże
wlp 036Last edited by josefik; 2011-02-06, 19:14.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika josefik Wyświetlenie odpowiedziPrzemo odkurzyłeś "wątka" moze mnie to zmobilizuje do częstych aktualizacji.Save water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile
Comment
-
Comment