Jožin warzi pod Starą Pipą

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • josefik
    Porucznik Browarny Tester
    • 2006.05
    • 386

    Jožin warzi pod Starą Pipą

    witam wszystkich
    sezon czas zacząć


    ALT
    warka 75
    17.09.2009

    SUROWCE
    pilzneński 0,8 kg
    Monachijski 10 kg
    meladyninowy 0,2 kg

    DROŻDŻE
    Safale-05

    ZACIERANIE
    64C – 15 min
    68C – 35 min
    Podgrzano do 78


    GOTOWANIE
    Marynka 30g, – szyszka zbiór własny 2009 , MAGNUM granulat 30g - początek gotowania
    Aromatyczny -zbiór własny 2009 - 30g 50 min.

    Objętość ok. 40l BLG 14 fermentacja burzliwa 17.09.2009
    temperatura fermentacji 20C
    Attached Files
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    O jaka ładna warzelnia
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • josefik
      Porucznik Browarny Tester
      • 2006.05
      • 386

      #3
      i prawie po sąsiedzku

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika josefik Wyświetlenie odpowiedzi
        i prawie po sąsiedzku

        ooo, to sie wproszę kiedyś na warzenie aby zobaczyć jak to działa.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • hasintus
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2006.07
          • 850

          #5
          Fajny kolor tych kafelków
          Pytanie, na pierwszym zdjęciu jeżeli dobrze zrozumiałem spust brzeczki z kadzi zaciernej jest nad kadzią warzelną. Czy nie lepiej żeby brzeczka była podawana od dołu, tak aby jak najmniej się utleniała?

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10769

            #6
            do czego używasz Krzysiek tych garnków na 2 zdjęciu ? Zacieranie ?
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • josefik
              Porucznik Browarny Tester
              • 2006.05
              • 386

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
              do czego używasz Krzysiek tych garnków na 2 zdjęciu ? Zacieranie ?
              Keg to głowna kadź zacierna a ten z "Lidla" służy czasem do dekokcji

              Comment

              • josefik
                Porucznik Browarny Tester
                • 2006.05
                • 386

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus Wyświetlenie odpowiedzi
                Fajny kolor tych kafelków
                Pytanie, na pierwszym zdjęciu jeżeli dobrze zrozumiałem spust brzeczki z kadzi zaciernej jest nad kadzią warzelną. Czy nie lepiej żeby brzeczka była podawana od dołu, tak aby jak najmniej się utleniała?
                Tak to wymyśliłem nie znając zagadnienia, zawsze można poprawić

                więcej zdjęć browarku tutaj http://picasaweb.google.pl/panjozek/...at=directlink#

                Comment

                • Seta
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.10
                  • 6964

                  #9
                  A gdzie stara pipa??
                  Zazdroszczę browaru...

                  Comment

                  • jacer
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2006.03
                    • 9875

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                    A gdzie stara pipa??

                    Na zdjęciach.
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

                    (1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

                    Comment

                    • anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10769

                      #11
                      na pikasie zdjęcie 14 ,taki pospawany keg , do czego służy ?
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • Seta
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.10
                        • 6964

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                        Na zdjęciach.
                        No tak, ale Jozin dał linka w tej samej minucie co moje pytanie...

                        Comment

                        • josefik
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2006.05
                          • 386

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                          na pikasie zdjęcie 14 ,taki pospawany keg , do czego służy ?
                          Te?
                          To fermentatory z wspawanym termometrem.
                          Andrzej bierz Mariana i przyjeżdżajcie...
                          Attached Files

                          Comment

                          • hasintus
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2006.07
                            • 850

                            #14
                            Naszła mnie jeszcze jedna wątpliwość. Ta pompa jeżeli to taka zwykła cyrkulacyjna od instalacji ogrzewania to chyba się nie nadaje. One jakoś tak działają że wirnik jest "smarowany" pompowaną cieczą, istnieje ryzyko zakażenia. Z czego ona jest wykonana? Czym płukać instalację, sama woda nie wystarczy.
                            Last edited by hasintus; 2009-09-18, 21:17.

                            Comment

                            • josefik
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2006.05
                              • 386

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus Wyświetlenie odpowiedzi
                              Naszła mnie jeszcze jedna wątpliwość. Ta pompa jeżeli to taka zwykła cyrkulacyjna od instalacji ogrzewania to chyba się nie nadaje. One jakoś tak działają że wirnik jest "smarowany" pompowaną cieczą, istnieje ryzyko zakażenia. Z czego ona jest wykonana? Czym płukać instalację, sama woda nie wystarczy.
                              pompa jest CO nie mylić z cyrkulacyjną /ta jest za słaba/ sprawdza się od 10 warek, komora jest hermetyczna i nie ma smarowania.
                              zakażenia nie ma po całym procesie, płuczę cały system clo2

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X