Jožin warzi pod Starą Pipą

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • josefik
    Porucznik Browarny Tester
    • 2006.05
    • 386

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika josefik
    Keg to głowna kadź zacierna a ten z "Lidla" służy czasem do dekokcji
    ... i jeszcze wodę gotuję w nim i przelewam do podgrzewania zacieru i wysładzania

    Comment

    • admiro
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2005.05
      • 248

      #17
      A te dwie grzałki w zaciernym - jaka moc?

      Jak rozwiązałeś problem przypalania zacieru - sterownik jakoś dobiera moc grzania (częstotliwość impulsów na grzałki) jak w wersji kol. boleckiego?

      Rozumiem, że z pompki po wymienniku ciepła brzeczka leci bezpośrednio do fermentatora?

      Fajna warzelnia
      Moje piwo jest bezcenne.

      Schizma miodowa.

      Comment

      • josefik
        Porucznik Browarny Tester
        • 2006.05
        • 386

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika admiro
        A te dwie grzałki w zaciernym - jaka moc?

        Jak rozwiązałeś problem przypalania zacieru - sterownik jakoś dobiera moc grzania (częstotliwość impulsów na grzałki) jak w wersji kol. boleckiego?

        Rozumiem, że z pompki po wymienniku ciepła brzeczka leci bezpośrednio do fermentatora?

        Fajna warzelnia
        moc 2x2000, przypaliłem dwie warki ale znalazłem metodę, w początkowym etapie zacierania nie włączam grzałek tylko podgrzewam za pomocą gorącej wody lub dekoktu który przepompowuję z Lidlowego kociołka dopiero kiedy kadź zacierna jest wypełniona, załączam grzałki. sterownik jest prosty bo tani i tani bo prosty /może w przyszłości zmienię jeśli jesteś w temacie i możesz podać mi modele z dobieraniem mocy to z góry thanks/ ES 10 działa na zasadzie włącz-wyłącz przy żądanej temperaturze
        co do przepływu to tak jak mówisz

        Comment

        • admiro
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2005.05
          • 248

          #19


          Tutaj się kiedyś reklamował kol. bolecki, gdzieś w opisie było, że sterownik wylicza moc podpiętych grzałek i grzeje impulsowo cały czas ale z różną częstotliwością i nie ma prawa się przypalić.
          Sterownik jest zaawansowany ale niestety drogi i zaczynam się powoli zastanawiać na płytką testową z Atmegą i zaprogramowaniem jej (ktoś na forum już chyba miał takie rozwiązanie).
          Moje piwo jest bezcenne.

          Schizma miodowa.

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10796

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika josefik
            Te?

            Andrzej bierz Mariana i przyjeżdżajcie...
            trzeba będzie nawiedzić Ostrowski Browar
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • josefik
              Porucznik Browarny Tester
              • 2006.05
              • 386

              #21
              Pszeniczne
              warka 76
              27.09.2009

              SUROWCE
              PSZENICZNY 5 kg
              PILZNEŃSKI 3 kg
              AROMATYCZNY CIEMNY 0,1 kg


              DROŻDŻE
              WB-06

              ZACIERANIE
              38c - 10 min
              45C – 10 min
              55C – 35 min
              63C - 30 min
              68C - 15 min
              Podgrzano do 78


              GOTOWANIE
              początek gotowania Aromatyczny -zbiór własny 2009 - 50g
              Aromatyczny -zbiór własny 2009 - 40g 40 min

              Objętość ok. 42l BLG 12 fermentacja burzliwa 17.09.2009
              temperatura dodania drożdzy 21C
              temp fermentacji 18C

              Uwagi
              Małe problemy techniczne /brak prądu/ spowodowały że piwo postało dłużej o 20 min na przerwie białkowej.
              Po spróbowaniu brzeczki oceniam że w moim tegorocznym aromatycznym lubelskim
              więcej alfa kwasów niż normalnie, wyczuwalna goryczka, może po fermentacji trochę osłabnie ale na przyszłość trochę mniejsze dawki.

              Comment

              • josefik
                Porucznik Browarny Tester
                • 2006.05
                • 386

                #22
                piwo pszeniczne tak jak przypuszczałem przechmielone /wyczuwalna goryczka/
                Mam pierwszy taki przypadek że przy drożdżach WB-06
                piwo jest klarowne - taki kristall weizen
                czy to normalne ? może to przez zbyt dużą dawke chmielu

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #23
                  Mi się pszeniczne najszybciej klarują ze wszystkich piw. Przed otwarciem butelki przechylam ją kapslem w dół i jest OK. Widocznie te szczepy jakoś mocno sedymentują w butelkach.

                  Co do chmielu - poczekaj z miesiąc jeszcze, chmiel zejdzie. Zresztą, ja raz zrobiłam taką przechmieloną pszenicę i szczerze mówiąc to bardziej mi smakowała niż "stylowa"
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • josefik
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2006.05
                    • 386

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                    . Zresztą, ja raz zrobiłam taką przechmieloną pszenicę i szczerze mówiąc to bardziej mi smakowała niż "stylowa"
                    no właśnie moja w miesiąc po zabutelkowaniu ma już 50% /20l/ ubytku

                    Comment

                    • kopyr
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2004.06
                      • 9475

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika josefik
                      Mam pierwszy taki przypadek że przy drożdżach WB-06
                      piwo jest klarowne - taki kristall weizen
                      czy to normalne ? może to przez zbyt dużą dawke chmielu
                      Niestety, ten szczep tak ma. Drugą jego niemiłą cechą jest ekstremalnie głębokie odfermentowanie.

                      Chmiel nie może wpływać na fermentowalność brzeczki.
                      blog.kopyra.com

                      Comment

                      • przemo70
                        † 1970-2019 Piwosz w Raju
                        • 2007.05
                        • 1501

                        #26
                        Jakby kto pytał to u josefika w browarze tv dzisiaj można podglądać onlajn
                        Save water, drink beer ...

                        http://www.parowozy.com.pl/
                        http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                        https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                        Comment

                        • ART
                          mAD'MINd
                          🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2001.02
                          • 24005

                          #27
                          Jestem onlajn i nie widzę Jakieś namiary?
                          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                          Comment

                          • przemo70
                            † 1970-2019 Piwosz w Raju
                            • 2007.05
                            • 1501

                            #28
                            Łażą tam i z powrotem, w tej chwili faktycznie ich nie ma, obserwuj i bądź czujny Arturro
                            Save water, drink beer ...

                            http://www.parowozy.com.pl/
                            http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                            https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                            Comment

                            • josefik
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2006.05
                              • 386

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
                              Jestem onlajn i nie widzę Jakieś namiary?
                              Musisz wykupić premium użytkownika Art wtedy zobaczysz a na razie masz wersję podstawową bez
                              ludziów.
                              Przemo odkurzyłeś "wątka" moze mnie to zmobilizuje do częstych aktualizacji.

                              warka 127
                              Kölsch

                              słody
                              pilzneński - 6kg
                              wiedeński - 3kg
                              pszeniczny - 0,5kg

                              Zacieranie
                              38°C - zasyp
                              66°C - min.
                              podgrzanie do 76°C

                              chmielenie/dodatki

                              hallertau trad. 50g 60 min.
                              saaz 20g 15 min.
                              mech 15g - 15 min.

                              drożdże
                              wlp 036
                              Ostatnia zmiana dokonana przez josefik; 2011-02-06, 19:14.

                              Comment

                              • przemo70
                                † 1970-2019 Piwosz w Raju
                                • 2007.05
                                • 1501

                                #30
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika josefik
                                Przemo odkurzyłeś "wątka" moze mnie to zmobilizuje do częstych aktualizacji.
                                Wisisz piwko a może i ja się zmobilizuję i założę w końcu swój
                                Save water, drink beer ...

                                http://www.parowozy.com.pl/
                                http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                                https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • darkowaw
                                  sprzedam zbiór etykiet polskich
                                  darkowaw
                                  Witam wszystkich pasjonatów piwa i nie tylko
                                  Przymierzam się do sprzedania swojego zbioru etykiet, co oznacza, że mogę go sprzedać, ale nie mam noża na gardle i nie muszę. W skład tego co posiadam wchodzą tak jak mniej więcej na zdjęciach:
                                  - etykiety powklejane w 4 segregatorach
                                  ...
                                  2022-09-25, 16:09
                                • bastion
                                  Estonia. Raasiku, Meierei 3, Raasiku Olltehas.
                                  bastion
                                  Wieś Raasiku niczym nie różni się od innych wsi w Estonii. Idylliczna atmosfera niedzielnego popołudnia, którą używają sobie liczni miłośnicy dwóch kółek, uskuteczniający przejażdżki przy pięknej pogodzie, która nie jest tam taka oczywista o czym przekonałem się osobiście.
                                  ...
                                  2024-02-21, 21:38
                                • dadek
                                  Czechy, Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
                                  dadek
                                  Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
                                  2023-11-17, 00:48
                                • Pendragon
                                  Policzmy wszystkie browary
                                  Pendragon
                                  Od dawna miałem zamiar doliczyć się ostatecznej liczby browarów w Polsce na przestrzeni lat.
                                  Granice wyznaczyłem sobie na lata 1989, 1945 i 1918/1920.
                                  Co do roku 1989 zostało to już omówione w pobocznym temacie.
                                  Tutaj chciałbym się zająć granicą na 1945r. Na II RP jeszcze...
                                  2018-04-23, 16:24
                                • bastion
                                  Ukraina, Dubno, Ul. Stara 2, Edem.
                                  bastion
                                  Dubno jest obowiązkowym punktem do odwiedzenia w tej części Ukrainy. Zamek który jest symbolem miasta, ściąga rzesze turystów zwłaszcza z Polski.. Na jego zwiedzenie nie potrzeba jednak zbyt wiele czasu i zwłaszcza w gorące dni trzeba gdzieś przepłukać gardło. Miejsc gdzie można napić...
                                  2021-09-10, 20:02
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...