Jožin warzi pod Starą Pipą
Collapse
X
-
A te dwie grzałki w zaciernym - jaka moc?
Jak rozwiązałeś problem przypalania zacieru - sterownik jakoś dobiera moc grzania (częstotliwość impulsów na grzałki) jak w wersji kol. boleckiego?
Rozumiem, że z pompki po wymienniku ciepła brzeczka leci bezpośrednio do fermentatora?
Fajna warzelniaMoje piwo jest bezcenne.
Schizma miodowa.Comment
-
A te dwie grzałki w zaciernym - jaka moc?
Jak rozwiązałeś problem przypalania zacieru - sterownik jakoś dobiera moc grzania (częstotliwość impulsów na grzałki) jak w wersji kol. boleckiego?
Rozumiem, że z pompki po wymienniku ciepła brzeczka leci bezpośrednio do fermentatora?
Fajna warzelniaale znalazłem metodę, w początkowym etapie zacierania nie włączam grzałek tylko podgrzewam za pomocą gorącej wody lub dekoktu który przepompowuję z Lidlowego kociołka dopiero kiedy kadź zacierna jest wypełniona, załączam grzałki. sterownik jest prosty bo tani i tani bo prosty /może w przyszłości zmienię jeśli jesteś w temacie i możesz podać mi modele z dobieraniem mocy to z góry thanks/ ES 10 działa na zasadzie włącz-wyłącz przy żądanej temperaturze
co do przepływu to tak jak mówiszComment
-
Tutaj się kiedyś reklamował kol. bolecki, gdzieś w opisie było, że sterownik wylicza moc podpiętych grzałek i grzeje impulsowo cały czas ale z różną częstotliwością i nie ma prawa się przypalić.
Sterownik jest zaawansowany ale niestety drogi i zaczynam się powoli zastanawiać na płytką testową z Atmegą i zaprogramowaniem jej (ktoś na forum już chyba miał takie rozwiązanie).Moje piwo jest bezcenne.
Schizma miodowa.Comment
-
Pszeniczne
warka 76
27.09.2009
SUROWCE
PSZENICZNY 5 kg
PILZNEŃSKI 3 kg
AROMATYCZNY CIEMNY 0,1 kg
DROŻDŻE
WB-06
ZACIERANIE
38c - 10 min
45C – 10 min
55C – 35 min
63C - 30 min
68C - 15 min
Podgrzano do 78
GOTOWANIE
początek gotowania Aromatyczny -zbiór własny 2009 - 50g
Aromatyczny -zbiór własny 2009 - 40g 40 min
Objętość ok. 42l BLG 12 fermentacja burzliwa 17.09.2009
temperatura dodania drożdzy 21C
temp fermentacji 18C
Uwagi
Małe problemy techniczne /brak prądu/ spowodowały że piwo postało dłużej o 20 min na przerwie białkowej.
Po spróbowaniu brzeczki oceniam że w moim tegorocznym aromatycznym lubelskim
więcej alfa kwasów niż normalnie, wyczuwalna goryczka, może po fermentacji trochę osłabnie ale na przyszłość trochę mniejsze dawki.Comment
-
Mi się pszeniczne najszybciej klarują ze wszystkich piw. Przed otwarciem butelki przechylam ją kapslem w dół i jest OK. Widocznie te szczepy jakoś mocno sedymentują w butelkach.
Co do chmielu - poczekaj z miesiąc jeszcze, chmiel zejdzie. Zresztą, ja raz zrobiłam taką przechmieloną pszenicę i szczerze mówiąc to bardziej mi smakowała niż "stylowa"Comment
-
Chmiel nie może wpływać na fermentowalność brzeczki.Comment
-
Jakby kto pytał to u josefika w browarze tv dzisiajmożna podglądać onlajn
Save water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profileComment
-
Jestem onlajn i nie widzęJakieś namiary?
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Łażą tam i z powrotem, w tej chwili faktycznie ich nie ma, obserwuj i bądź czujny ArturroSave water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profileComment
-
Musisz wykupić premium użytkownika Artwtedy zobaczysz a na razie masz wersję podstawową bez
ludziów.
Przemo odkurzyłeś "wątka"moze mnie to zmobilizuje do częstych aktualizacji.
warka 127
Kölsch
słody
pilzneński - 6kg
wiedeński - 3kg
pszeniczny - 0,5kg
Zacieranie
38°C - zasyp
66°C - min.
podgrzanie do 76°C
chmielenie/dodatki
hallertau trad. 50g 60 min.
saaz 20g 15 min.
mech 15g - 15 min.
drożdże
wlp 036Ostatnia zmiana dokonana przez josefik; 2011-02-06, 19:14.Comment
-
Save water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profileComment
Related Topics
Collapse
-
Witam wszystkich pasjonatów piwa i nie tylko
Przymierzam się do sprzedania swojego zbioru etykiet, co oznacza, że mogę go sprzedać, ale nie mam noża na gardle i nie muszę. W skład tego co posiadam wchodzą tak jak mniej więcej na zdjęciach:
- etykiety powklejane w 4 segregatorach
...5 Photos-
Channel: Giełda: kupię - sprzedam - zamienię
2022-09-25, 16:09 -
-
Wieś Raasiku niczym nie różni się od innych wsi w Estonii. Idylliczna atmosfera niedzielnego popołudnia, którą używają sobie liczni miłośnicy dwóch kółek, uskuteczniający przejażdżki przy pięknej pogodzie, która nie jest tam taka oczywista o czym przekonałem się osobiście.
...3 Photos-
Channel: Estonia
-
-
Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
-
Channel: Czechy
-
-
Od dawna miałem zamiar doliczyć się ostatecznej liczby browarów w Polsce na przestrzeni lat.
Granice wyznaczyłem sobie na lata 1989, 1945 i 1918/1920.
Co do roku 1989 zostało to już omówione w pobocznym temacie.
Tutaj chciałbym się zająć granicą na 1945r. Na II RP jeszcze...-
Channel: Historia
-
-
Dubno jest obowiązkowym punktem do odwiedzenia w tej części Ukrainy. Zamek który jest symbolem miasta, ściąga rzesze turystów zwłaszcza z Polski.. Na jego zwiedzenie nie potrzeba jednak zbyt wiele czasu i zwłaszcza w gorące dni trzeba gdzieś przepłukać gardło. Miejsc gdzie można napić...4 Photos
-
Channel: Ukraina
2021-09-10, 20:02 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment