Jožin warzi pod Starą Pipą

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3489

    #31
    Wątki "starych" piwowarów są nudne jak flaki z olejem, jak recepta na jakąś maść .
    Jakbyś miał tak pisać to pewnie nikt by nie czytał i było by Ci smutno. Zastanów się nad tym krokiem poważnie
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • josefik
      Porucznik Browarny Tester
      • 2006.05
      • 386

      #32
      Maggyk kiedyś podsunęła mi pomysł na uatrakcyjnienie
      warzenia online wystarczy tylko zamienić/wstawić literkę i zmienić słowo warzenie na walenie.

      Comment

      • wogosz
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.12
        • 1007

        #33
        warzenia online wystarczy tylko zamienić/wstawić literkę i zmienić słowo warzenie na walenie.
        Cholerka, nie wiem co by było ciekawsze.

        Comment

        • josefik
          Porucznik Browarny Tester
          • 2006.05
          • 386

          #34
          zależy czy oni nas, czy my ich
          Last edited by josefik; 2011-02-07, 11:03.

          Comment

          • josefik
            Porucznik Browarny Tester
            • 2006.05
            • 386

            #35
            warka 129 19.02.2011
            7 zbóż

            skład
            pilzneński - 6kg
            pszeniczny - 0,5kg
            płatki jęczmienne - 0,35kg
            płatki owsiane - 0,4kg
            płatki orkiszowe - 0,6kg
            płatki żytnie - 0,4kg
            płatki ryżowe - 0,4kg
            płatki gryczane -0,6kg
            kaszka kukurydziana 0,4kg


            Zacieranie
            38°C - zasyp
            65°C - 30 min.
            72°C - 30 min
            podgrzanie do 76°C

            chmielenie/dodatki
            citra - 8g 70 min.
            first gold - 20g 70 min.
            columbus 35g 70 min

            drożdże
            wlp 820

            gęstość początkowa 12,5°Blg

            Comment

            • josefik
              Porucznik Browarny Tester
              • 2006.05
              • 386

              #36
              warka 130 z dn 23-02
              żytnie

              skład
              żytni - 2,2 kg
              pilzneński - 5kg
              płatki żytnie - 0,4kg
              płatki ryżowe - 0,25kg
              specjal B - 0,2kg
              carared - 0,2kg
              chocolate 0,1kg
              black 0,1kg

              Zacieranie
              56°C - zasyp
              67°C - 45 min.
              73°C - 15 min
              podgrzanie do 76°C


              chmielenie/dodatki

              hallertau spalt. 25g 40 min.
              lubelski 15g 70 min.

              drożdże
              wlp 036

              Comment

              • josefik
                Porucznik Browarny Tester
                • 2006.05
                • 386

                #37
                warka 131
                lager
                z dn. 26-02

                skład
                pilzneński - 7kg
                monachijski - 1kg
                pszeniczny- 0,5kg
                płatki jęczmienne - 0,4kg
                płatki owsiane - 0,25kg


                Zacieranie

                65°C - 15 min.
                68°C - 45 min.
                73°C - 30 min
                podgrzanie do 76°C


                chmielenie/dodatki
                amarillo - 50g - 90 min.
                galena 25g - 30 min.
                mount hood 30g - 1 min

                drożdże
                wlp 885
                Last edited by josefik; 2011-02-26, 20:08.

                Comment

                Przetwarzanie...
                X