Witam szanownych piwowarów
Wczoraj odebrałem sprzęt wiec zabrałem się dzisiaj za warzenie. Jest to moja pierwsza warka, zdecydowałem się na zestaw Weizenbier / Hefeweizen 12º BLG z centrum piwowarstwa.
* Słód pilzneński 1,9 kg
* Słód pszeniczny 2,1 kg
* Chmiel Lubelski, granulat, 15 g
+
*Safbrew WB - 06
Słody wrzuciłem przy 49*C i starałem się utrzymać 45*C przez 15'
61*C-63*c przez 33' ( trochę się spóźniłem)
71-73*C przez 25'
podgrzałem do 78*C
Małym garnkiem przelałem do filtratora.
Wyszło na 30*C 12 Blg
Na samym początku gotowania wrzuciłem granulat lubelskiego wrzenie 60'
starałem się schłodzić w wannie ale mnie z łazienki wyrzucili wiec przelałem do fermentora i wstawiłem do piwnicy.
Już nie mogłem wytrzymać i zmierzyłem temperaturę i Blg i wyszło 52*C oraz 10,5Blg i czkam aż ostygnie.
Mam tylko obawy czy zbyt nie napowietrzyłem mojego stworu przelewając go fermentatora, czy to ma jakiś wpływ na piwo?
Wczoraj odebrałem sprzęt wiec zabrałem się dzisiaj za warzenie. Jest to moja pierwsza warka, zdecydowałem się na zestaw Weizenbier / Hefeweizen 12º BLG z centrum piwowarstwa.
* Słód pilzneński 1,9 kg
* Słód pszeniczny 2,1 kg
* Chmiel Lubelski, granulat, 15 g
+
*Safbrew WB - 06
Słody wrzuciłem przy 49*C i starałem się utrzymać 45*C przez 15'
61*C-63*c przez 33' ( trochę się spóźniłem)
71-73*C przez 25'
podgrzałem do 78*C
Małym garnkiem przelałem do filtratora.
Wyszło na 30*C 12 Blg
Na samym początku gotowania wrzuciłem granulat lubelskiego wrzenie 60'
starałem się schłodzić w wannie ale mnie z łazienki wyrzucili wiec przelałem do fermentora i wstawiłem do piwnicy.
Już nie mogłem wytrzymać i zmierzyłem temperaturę i Blg i wyszło 52*C oraz 10,5Blg i czkam aż ostygnie.
Mam tylko obawy czy zbyt nie napowietrzyłem mojego stworu przelewając go fermentatora, czy to ma jakiś wpływ na piwo?
Comment