Katowicki Browar Khana
Collapse
X
-
Dzisiaj przelałem warki #26 i #27, po 15 dniach burzliwej fermentacji na cichą. Niestety na cichej warki będą siedzieć ok 3 tygodni bo jadę na urlop i nie dam rady rozlać.
Obie warki odfermetowały do 1blg!!!! jedna z 18blg a druga z 17blg.. Nigdy wcześniej nie miałem takiego odfermentowania. Najprawdopodobniej drożdże Wyeast XL 3789 Trapist Blend są takie żarłoczne.
Szkoda, że tak długo będą na cichej, wolałbym aby już leżakowały w butelkachComment
-
Po 21 dniach cichej, przystepuje do rozlania warki #26 i #27 niestety po otworzeniu fermentorów na powierzchni zauważyłem, że jest cienka warstewka nalotu, warstewka tak jak na długo stojącej herbacie.. w smaku obie warki są OK.. narazie...
Będę rozlewał, ale jakoś tak bez przekonania.. obie warki z 18blg odfermentowały do 0-0,5blg... niesamowite są te drożdże..
butelki się teraz wygrzewają w piekarniku... idę napić się #25 (też klasztorny belg)
Comment
-
Opisz kiedyś jakie wrażenie smakowe po domowym HGB i to piwa wytrawnego na wskroś (1BLG).Comment
-
Witam w piątkową nockę znów u nas "wrzało"Trzecie warzenie na gęstwie z trapistów 3789. W sumie to będzie ok 300 butelek belgów. Całe szczęście, że ostatnie, bo mamy już trochę dość podobnego smaku tych drożdży, czas na jakąś odmianę... już tęsknie za lekką pszeniczką...
Warka #28 Tripel 21blg
Zasyp:
Pilzno - 6500g
Monachijski 15 EBC - 500g
Pszeniczny - 800g
Cukier kandyzowany biały - 500g
Kolendra - 15g
Zacieranie:
62*C - 45"
72*C - 30" próba jodowa
tym razem nie podciągałem do 78*C ( po prostu za dużo się działo -> zapomniałem;p )
filtracja i wysładzanie
Gotowanie i chmielenie - 60"
0" Marynka granulat - 40g
30" Lubelski granulat - 20g
50" cukier biały plus kolendra
Nie miałem kandyzowanego lodowego, więc dałem zwykły biały gdyż nie chciałem zbytnio zabarwiać mojego tripla.
Po gotowaniu filtracja brzeczki na gorąco i chłodzenie do rana na podłodze "warzelni"
po ochłodzeniu się brzeczki, brzeczkę napowietrzyłem i dodałem wody do 21blg i dodałem starter drożdży Wyeast XL 3789 Trapist Blend.
W sumie wyszło 25l - 21BLG.
$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$ $$$$$$$$$$$$$$$$$
Warka #29 Witbier 11blg
Zasyp:
Pilzno - 2000g
Pszeniczny - 500g
płatki pszenne - 2000g
płatki owsiane - 500g
płatki jęczmienne - 400g
kolendra - 15g
skórka z dużej pomarańczy
Zacieranie:
52*C - 15'
62*C - 90"
72*C - 30" próba jodowa
filtracja i wysładzanie
Gotowanie i chmielenie - 60"
0" Marynka granulat - 20g
30" hallertau Hersbrucker granulat - 20g
40" kolendra - 15g
40" - skórka z pomarańczy
Po dość wolnym przefiltrowaniu gorącej brzeczki poszło do chłodzenia i rozcieńczone wodą do 11blg i zadane drożdżami Wyeast XL 3789 Trapist Blend - sezonowe (starter)
Wydajność:
Wyszło 27l brzeczki o gęstości 11blg.
Tym razem warzenie zakończyłem w 11 godzin.. zazwyczaj moje warzenie dwóch warek trwa 8 godzin.. tym razem spalona wiertarka i konieczność dokończenia śrutowania ręcznieplus jednak wolniejsza filtracja sprawiło, że warzenie się zlekka przedłużyło.
Warzenie "wspomagane" było warkami: #24, #25, #21 oraz ponad półtora rocznym pierwszym moim pilznerem #5 - niebo w gębie.. warto warzyć, cudowny smak pomimo przechowywania w temperaturach 15-18*C latem... Był to wspaniały akcent tego warzelnego dniaComment
-
Witam, po 14 dniach burzliwej Warka #28 Tripel 21blg i Warka #29 Witbier 11blg
zostały przelane na cichą. Tripel odfermentował do 1blg!!! a witek do 0,5 blg... Te drożdże są niesamowite, a zrobiłem już na nich 6 warekTen tripelek będzie ładnie rozgrzewał
ile to będzie alkoholu?? -> nawet nie liczę -> dużo
Comment
-
Nastąpiła pierwsza degustacja Warki #26 dubbel i #27 Belgijskie Speciality (przekręcony dubbel) po miesiącu od rozlania... Bałem się, że mogą być zepsute, gdyż przed rozlaniem po cichej był lekki nalot na powierzchni warek w fermentorze, ale całe szczęście żadnych oznak "kwacha".
Smak jak na tak "młode" klasztorniaki - super. O mocy tych warek nie będę się rozpisywał (z 18blg odfermentowały prawie do zera) W odróżnieniu od koncernówek o podobnych mocach nie czuć etanolu.. Alkohol objawia się nie w smaku a w miłym szumie w głowie
Comment
-
Witam, 02.10 czyli w niedzielę rozlałem #28 tripel i #29 Witbier Gęstość w obu fermentorach zeszła do zera blg... dla przypomnienia tripel był 21blg a witek 11blg.. po otworzeniu fermentora z triplem nie dało sie wytrzymać zapachu->> czysty spirytus buchnął spod pokrywy
Rozlaliśmy 44butelki tripla i 54 butelki Witka.
Niestety kolejny mój Tripel i znów wyczuwam lekko kwaskowe nutki zapachowe... w smaku nie jest kwaskowy, aczkolwiek smak zabija mocny aromat kolendry... na razie jestem zawiedziony tym smakiem, ale może podczas leżakowania się smak "wyklaruje" i będzie czuć klasztorniaka a nie piwo kolendrowe. (w procesie warzenia użyłem 15g kolendry i to w całości bez rozdrabniania). Podobny "kolendrowy" problem jest z Witbierem.. i w tym przypadku też użyłem 15g nasion w całości.
Do refermentacji użyłem około 2,5g glukozy na 0,5l brzeczki.
Ta dwie warki są moimi ostatnimi klasztornymi w tym sezonie. Mam dość tych żarłocznych drożdży!!!) Zostawiłem co prawda litrowy słoik gęstwy (po witku), ale nie wiem czy będę tę gęstwę wykorzystywał. Tęskno mi do pszeniczki
Kolejne warki.. to na pewno pszeniczne i coś jasnego lekkiego..
Comment
-
Witam... pierwszy raz w życiu pije Witka.. (warka#29), nie mam porównania z innymi piwami tego gatunku, ale mi baardzo smakuje. Kolejne piwo jakie będę częściej warzył.
W moim witbierze jest chyba troszkę za dużo kolendry. Sadzę, że po czasie smak się zbalansuje i kolendra będzie mniej wyczuwalna, ale i tak mętny witek mnie zachwycił. Aromaty cytrusów, kolendry ... nie ma chyba innego piwa o tak oryginalnym bogatym smaku.. (nie mówię tu o smakach - pełni słodów, gdyż jest to piwo lekkie i rześkie...). Powiem krótko.. piwo to mnie tak zachwyciło, że stwierdziłem, że warto podzielic się swoimi odczuciami i promowac ten gatunek warki..)
Pozdrowienia i życzę miłej piątkowej degustacji swoich i nie tyko swoich warek)
Comment
-
Witam, kolejny wpis .. nie o warzeniu a o kolejnej mojej degustacji...
Degustuje dziś warkę #28 Tripel, rozlane niedawno.. ale osad jakiś taki na dnie..... ->> MUSIAŁEM sprawdzić "czy aby nie kwaskowe". Kwaskowe nie, ale sponiewiera na maxapotwierdzam moc prawie 12% alk.... masakra.. nie wypiłem jeszcze do końca buteleczki a mam szumik.. a smak.. oj jak dotrwa ta warka do lutego
) to będzie smakowało.. ale nie dotrwa.. bo już dziś smakuje
W piątek warzę 2 pszeniczki.. jedną klasyczna, a drugą jakby pomieszanie pszenicznego z witkiem.. będzie się działo)
Comment
Related Topics
Collapse
-
Wreszcie analizy i certyfikaty porobione, można działać z szyszkami 2024
Do naszego magazynu zawitało kilka odmian z naszych polskich upraw:Nie ma tego specjalnie dużo, więc zapraszam póki są
https://www...-
Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
2024-11-27, 16:20 -
-
Kod 'W' - Warka
Zawartość alko 5.6%
Piana - trochę na początku potem nic.
Lacing - nic.
Gaz - średni.
Barwa - jasne złoto.
Aromat - zbożowość.
Smak - słodkawe, zbożowość, lekka goryczka gorzkawa.
Do kotleta...
-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-08-19, 10:29 -
-
Wynalazek, który ostatnio nawet wylądował na stole Kopyra
Alko 4.6% (w składzie kukurydza i jęczmień) i mrożone szyszki chmielu.
Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
Lacing - sporo.
Gaz - średni.
Barwa - jasne złoto.
Aromat...-
Channel: Piwo - konkretnie
2023-03-24, 14:42 -
-
Jako że pomału, lecz nieubłaganie zbliżam się do trzydziestki (oczywiście w kwestii ilości warek
), więc postanowiłem zaprezentować swój skromny, dotychczasowy piwowarski dorobek. Od początku skoczyłem na głęboką wodę i zacząłem zabawę z zacieraniem, czego oczywiście nie żałuję....
-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Kolejny rok z rzędu...
Z racji mnogiej liczby piw w bazie danych i w tym roku czeka nas podsumowanie poprawności listy piw branych pod uwagę m.in. w Plebiscycie na Piwo Roku, komentarze też mi posłużą do uporządkowania spraw w BrowarBizie, zatem liczę na owocną współpracę...-
Channel: Wielkie uaktualnienie 2015
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment