Skąd masz takie informacje? Nawet jeżeli tak jest to temperatury lagerowe są dalece nieoptymalne dla drożdży i dalej idzie fermentacja w temperaturach wyższych niż lagerowe.
Jeszcze jedno: od jakiegoś czasu uznaje, że różnice w metabolizmie rafinozy nie są czynnikiem rozróżniającym drożdże górnej i dolnej fermentacji.
@Khan: Niestety nie mam aktualnie żadnej gęstwy. Dopiero zaczynam sezon. Kup saszetkę albo nawet dwie suchych, uwodnij, uruchom i dodaj do piwa jak Ci napisałem. Na przyszłość do obliczenia ilości potrzebnych drożdży posłuż się tym kalkulatorem>
Jeszcze jedno: od jakiegoś czasu uznaje, że różnice w metabolizmie rafinozy nie są czynnikiem rozróżniającym drożdże górnej i dolnej fermentacji.
@Khan: Niestety nie mam aktualnie żadnej gęstwy. Dopiero zaczynam sezon. Kup saszetkę albo nawet dwie suchych, uwodnij, uruchom i dodaj do piwa jak Ci napisałem. Na przyszłość do obliczenia ilości potrzebnych drożdży posłuż się tym kalkulatorem>
Comment