Witam widzę że nie tylko ja miałem pracowitą nockę 24-25.08.
Ja warzyłem stauta owsianego (moja 1 warka w życiu) i też miałem problem z filtracją, u mnie trwała 5h !!! cała reszta szczęśliwie bez problemów.
Po schłodzeniu i rozcieńczeniu brzeczki do 12 blg wyszło 23l. Fermentacja niesamowicie burzliwa, (21 C) piana podeszła pod sam dekiel dlatego czytając że u ciebie było 26l w wiadrze okazuje się zbyt dużą ilością i na Twoim przykładzie wiem że przy piwach górnej fermentacji nie lać więcej jak te 23l.
PS. Chcę uwarzyć jeszcze jedną warkę i ma to być piwo na zimę i tutaj zastanawiam się czy tripel będzie odpowiedni i jak z trudnością warzenia tego piwa a może Ty masz inne wypróbowane style zimowe?
Pozdrawiam
Ja warzyłem stauta owsianego (moja 1 warka w życiu) i też miałem problem z filtracją, u mnie trwała 5h !!! cała reszta szczęśliwie bez problemów.
Po schłodzeniu i rozcieńczeniu brzeczki do 12 blg wyszło 23l. Fermentacja niesamowicie burzliwa, (21 C) piana podeszła pod sam dekiel dlatego czytając że u ciebie było 26l w wiadrze okazuje się zbyt dużą ilością i na Twoim przykładzie wiem że przy piwach górnej fermentacji nie lać więcej jak te 23l.
PS. Chcę uwarzyć jeszcze jedną warkę i ma to być piwo na zimę i tutaj zastanawiam się czy tripel będzie odpowiedni i jak z trudnością warzenia tego piwa a może Ty masz inne wypróbowane style zimowe?
Pozdrawiam
Comment