Tak, wiem ze 12*C to graniczna temperatura.... szukam zimniejszej piwniczki.
Zdecydowałem sie na zmiane ilości słodów:
Pilzneński 2,9EBC Strzegom - 3000g
Monachijski 10-27EBC Strzegom - 2400g
Caramunisch - 1400g
Carafa II - 400g
Carafa III - 200g
Mam nadzieję, że uda mi się uzyskać 18-20l portera
Jak czekać tyle miesięcy to niech to bedzię "bardziej słuszna" ilość.
Czy w całym okresie leżakowania (portera i innych dolniaków) koniecznie musi być zachowana temperatura max 12*C??
Zdecydowałem sie na zmiane ilości słodów:
Pilzneński 2,9EBC Strzegom - 3000g
Monachijski 10-27EBC Strzegom - 2400g
Caramunisch - 1400g
Carafa II - 400g
Carafa III - 200g
Mam nadzieję, że uda mi się uzyskać 18-20l portera


Czy w całym okresie leżakowania (portera i innych dolniaków) koniecznie musi być zachowana temperatura max 12*C??
Comment