Witam, 2 warki juz za mna warka #1 to warka z puszki Bitter leżakuje w butelkach już 4 tygodnie warka #2 to warka samodzielnie zacierana ze słodów opisywana tu na forum w tym watku: http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=85203 za parę dni będzie butelkowana.
Aktualnie myślę nad nową warką czyli #3 pszeniczna.
Jako że Seta dość często mi doradzał przy w#2 to przeglądnąłem jego warzenie i wybrałem taką recepturę oczywiście lekko ją modyfikując ) :
pszeniczny jasny 2,5kg
pilzneński 0,5kg
monachijski 1,5kg
caramunich 0,1kg
(caramunich/pilzno/monach wybrałem dlatego bo takie mam w swoich skromnych zapasach ;p )
zacieranie:
44stopnie - 10minut
54stopnie- 15 minut
64stopnie - 30minut
73stopnie - 40 minut
60minut 30g lubelski szyszki
20minut 15g lubelski szyszki
5minut 10g lubelski szyszki
wysładzanie i filtracja i drożdże WB-06
Aktualnie myślę nad nową warką czyli #3 pszeniczna.
Jako że Seta dość często mi doradzał przy w#2 to przeglądnąłem jego warzenie i wybrałem taką recepturę oczywiście lekko ją modyfikując ) :
pszeniczny jasny 2,5kg
pilzneński 0,5kg
monachijski 1,5kg
caramunich 0,1kg
(caramunich/pilzno/monach wybrałem dlatego bo takie mam w swoich skromnych zapasach ;p )
zacieranie:
44stopnie - 10minut
54stopnie- 15 minut
64stopnie - 30minut
73stopnie - 40 minut
60minut 30g lubelski szyszki
20minut 15g lubelski szyszki
5minut 10g lubelski szyszki
wysładzanie i filtracja i drożdże WB-06
Comment