Flood: długo jakoś strasznie ci się zeszło - 11 godzin?
11 godzin to fakt trochę długo... trochę przedłużyło sie chłodzenie po gotowaniu ale jakoś tak czas nam szybko mijał przy otwieraniu kolejnych piwek.. i jakoś tak zeszło
Warka #3 pszeniczne - klopot...
Po 7 dniach burzliwej fermentacji na powierzchni jest jeszcze spora piana o grubości 3-6mm. Pokrywa całą powierzchnie. Sprawdziłem cukromierzem i odfermentowało z 13,5blg na 4,5blg....
Co robić: czekać aż piana zejdzie??
Chciałem jutro butelkować. ale byłem pewny, że bedzie bez piany. Ta pianka się utrzymuje (bez zmian) od 3 dni (sprawdzałem w czwartek). Fermentacja w zasadzie ustała, od 3 dni nic nie "pykało" z rurki fermentacyjnej.
Smak brzeczki jest OK - zero kwasów.
Warka #3 pszeniczniak. Rozlane i juz po pierwszej próbie smakowej - piwo pszeniczne po prostu odlot, aż nie mogę sie doczekać kiedy będzie nagazowane. Po prostu pszeniczka się udała
Dodałem około 8-9g glukozy na litr. wyszło mi 38 butelek 0,5l plus wielka dwulitrowa butla.
Pszeniczniaka tego dedykuje mojemu urodzonemu tydzień temu syneczkowi Patrykowi Czyż może być piękniejsze imię dla rozkochanego w piwie tatusia??)
W tym roku już nie mam szans nic nowego uwarzyć, ale od poczatku 2010r -> ruszam
(w oryginalnej recepturze jest dodanie ekstraktu słodowego i cukru!!! Czy koniecznie?? ja nie chce dodawać cukru więc zdecydowałem się na zwiększenie ilości słodów)
Zacieranie: (jak zwykle zacieram w 15l wody źródlanej)
52*C - 20"
62*C - 15"
72*C - 45"
78*C - 5"
Czy przy porterze jest możliwość wykonania próby jonowej???
Chmielenie:
Marynka od początku 60" - 40g szyszki
lubelski od 30" - 40g szyszki
Receptura wskazuje na godzinne gotowanie chmielenie - tylko??
Drożdże S-23 (takie po prostu mam (( )
fermentacja będzie prowadzona w 10-12stopniach
leżakowanie tez w takiej temperaturze.
Proszę o opinie i wskazówki. W przyszłą sobotę startuję
Czy przy porterze jest możliwość wykonania próby jonowej???
Chmielenie:
Marynka od początku 60" - 40g szyszki
lubelski od 30" - 40g szyszki
Receptura wskazuje na godzinne gotowanie chmielenie - tylko??
Drożdże S-23 (takie po prostu mam (( )
fermentacja będzie prowadzona w 10-12stopniach
leżakowanie tez w takiej temperaturze.
Proszę o opinie i wskazówki. W przyszłą sobotę startuję
Próbę jodową można wykonać pod warunkiem, że słody barwiące dodasz juz po właściwym zacieraniu (tak powinno się robić)
Bardzo mocno nachmieliłeś to piwo jak na portera bałtyckiego
Drożdże S-23 są bardzo dobre dla gatunku, pilnuj temperatury fermentacji.
1. "Próbę jodową można wykonać pod warunkiem, że słody barwiące dodasz juz po właściwym zacieraniu (tak powinno się robić)"
- Czyli, w którym momencie zacierania?? przy jakiej temperaturze??? Mógłbyś uściślić?? (no i oczywiście jodowa nie jonowa ) )
2. Chmielu dam mniej.
3. "pilnuj temperatury fermentacji"
- w piwnicy mam raczej stałą temperaturę 12 stopni zimą i 19 latem. tak więc ciężko będzie z pilnowaniem gdyż nie mam wpływu na temperaturę.
Jaka teperatura jest najkorzystniejsza??
W tej recepturze, na której się opierałem jest napisane - cytuję: "Fermentacja burzliwa 12 dni w 8*C, fermentacja cicha 3 tygodnie w 8*C oraz jeden tydzień w 0*C (4 tygodnie cichej???? ). dojrzewanie: tydzień w 15*C, a później 8*C".
Niestety ja mam w piwniczce stałą temperaturę 12 stopni... Nie mam szans uzyskać 8*C. Ze stabilnym "0*C" tez będzie problem...
12*C to graniczna temperatura dla dolniaków, przydałoby się nieco mniej. Można sobie zrobić np. "lodówkę" ze styropianu.
Lagerowanie w 0*C to fajna sprawa, ale większość z nas nie ma warunków...
Jeżeli chcesz zrobić próbę jodową, to zacierasz bez słodów barwiących - dodajesz je przed samą filtracją (po negatywnej próbie).
Czy tak się POWINNO robić, to bym polemizował. Zależy co chce się osiągnąć. Palona goryczka w najlepszym wg mnie rynkowym porterze z Łodzi pochodzi prawdopodobnie ze słodów palonych zacieranych razem z jasnymi.
Jako że pomału, lecz nieubłaganie zbliżam się do trzydziestki (oczywiście w kwestii ilości warek ), więc postanowiłem zaprezentować swój skromny, dotychczasowy piwowarski dorobek. Od początku skoczyłem na głęboką wodę i zacząłem zabawę z zacieraniem, czego oczywiście nie żałuję....
Z racji mnogiej liczby piw w bazie danych i w tym roku czeka nas podsumowanie poprawności listy piw branych pod uwagę m.in. w Plebiscycie na Piwo Roku, komentarze też mi posłużą do uporządkowania spraw w BrowarBizie, zatem liczę na owocną współpracę...
Comment