Katowicki Browar Khana

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Khan
    Porucznik Browarny Tester
    • 2009.09
    • 297

Flood: długo jakoś strasznie ci się zeszło - 11 godzin?

11 godzin to fakt trochę długo... trochę przedłużyło sie chłodzenie po gotowaniu ale jakoś tak czas nam szybko mijał przy otwieraniu kolejnych piwek.. i jakoś tak zeszło

Comment

• Khan
      • 2009.09
      • 297

Warka #3 pszeniczne - klopot...
      Po 7 dniach burzliwej fermentacji na powierzchni jest jeszcze spora piana o grubości 3-6mm. Pokrywa całą powierzchnie. Sprawdziłem cukromierzem i odfermentowało z 13,5blg na 4,5blg....

Co robić: czekać aż piana zejdzie??
      Chciałem jutro butelkować. ale byłem pewny, że bedzie bez piany. Ta pianka się utrzymuje (bez zmian) od 3 dni (sprawdzałem w czwartek). Fermentacja w zasadzie ustała, od 3 dni nic nie "pykało" z rurki fermentacyjnej.
      Smak brzeczki jest OK - zero kwasów.

Comment

• anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10768

nie wiem ja na WB06 ale na 3068 piana utrzymuje się jeszcze po zakończeniu fermentacji
        Mniej książków więcej piwa

Comment

• Seta
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.10
          • 6964

WB są raczej ekspresowe... Jaką temperaturę masz w pomieszczeniu z fermentatorem?
          4,5blg przy tych drożdżach to dużo. Powinno zejść do ~2.
          Last edited by Seta; 2009-11-23, 10:46.

Comment

• Khan
            • 2009.09
            • 297

Fermentator stoi w 19 stopniach (czasem 20 stopni). Dzis zaglądałem i piana bez zmian....

Comment

• Seta
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.10
              • 6964

Rób jak uważasz - ja bym przelał na cichą na tydzień.

Comment

• Khan
                • 2009.09
                • 297

Przelałem na cichą zgodnie z sugestiami. Cicha trwa już 7 dni. Blg spadło do 3. Jutro zamierzam butelkować.

Chyba ze doradzicie spokój i zostawienie jeszcze tydzień na cichej.

Może to i głupie pytanie ale czy na cichej fermentacji pszeniczniak zbytnio się nie wyklaruje??

Comment

• Seta
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.10
                  • 6964

Przy tych drożdżach i tak Ci się wyklaruje. Myślę, że teraz możesz butelkować, tylko nie daj za dużo cukru.

Prawdopodobnie dzięki temu, że posłuchałeś rady nie będziesz miał bomby w piwnicy...

Comment

• Khan
                    • 2009.09
                    • 297

A ile byś dał cukru/glukozy?? 8g/1l?? czy mniej??

Comment

• Seta
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.10
                      • 6964

No 8g to chyba wypadałoby - pszeniczniak ma być mocno gazowany.
                      Ja bym jeszcze ze 2 dni poczekał i jeśli blg się nie ruszy dałbym 9g.

Comment

• Khan
                        • 2009.09
                        • 297

Warka #3 pszeniczniak. Rozlane i juz po pierwszej próbie smakowej - piwo pszeniczne po prostu odlot, aż nie mogę sie doczekać kiedy będzie nagazowane. Po prostu pszeniczka się udała

Dodałem około 8-9g glukozy na litr. wyszło mi 38 butelek 0,5l plus wielka dwulitrowa butla.

Pszeniczniaka tego dedykuje mojemu urodzonemu tydzień temu syneczkowi Patrykowi Czyż może być piękniejsze imię dla rozkochanego w piwie tatusia??)

W tym roku już nie mam szans nic nowego uwarzyć, ale od poczatku 2010r -> ruszam

Comment

• Khan
                          • 2009.09
                          • 297

Witam wszystkiego najlepszego w 2010r

Nowy rok - nowe warki parę dni mi zabrało projektowanie kolejnych warek - efekt zamówienie na 7 warek poszło do "naszego" forumowego sklepu.

Na pierwszy strzał idzie:

warka #4 PORTER BAŁTYCKI 22blg

Po przestudiowaniu wielu receptur wybrałem i z lekka zmodyfikowałem)):

Pilzneński 2,9EBC Strzegom - 2700g
                          Monachijski 10-27EBC Strzegom - 1700g
                          Caramunisch - 1000g
                          Carafa II - 300g
                          Carafa III - 200g

(w oryginalnej recepturze jest dodanie ekstraktu słodowego i cukru!!! Czy koniecznie?? ja nie chce dodawać cukru więc zdecydowałem się na zwiększenie ilości słodów)

Zacieranie: (jak zwykle zacieram w 15l wody źródlanej)
                          52*C - 20"
                          62*C - 15"
                          72*C - 45"
                          78*C - 5"

Czy przy porterze jest możliwość wykonania próby jonowej???

Chmielenie:

Marynka od początku 60" - 40g szyszki
                          lubelski od 30" - 40g szyszki

Receptura wskazuje na godzinne gotowanie chmielenie - tylko??

Drożdże S-23 (takie po prostu mam (( )

fermentacja będzie prowadzona w 10-12stopniach
                          leżakowanie tez w takiej temperaturze.

Proszę o opinie i wskazówki. W przyszłą sobotę startuję

Comment

• jkocurek
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2006.12
                            • 1030

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Khan Wyświetlenie odpowiedzi
                            Czy przy porterze jest możliwość wykonania próby jonowej???

Chmielenie:

Marynka od początku 60" - 40g szyszki
                            lubelski od 30" - 40g szyszki

Receptura wskazuje na godzinne gotowanie chmielenie - tylko??

Drożdże S-23 (takie po prostu mam (( )

fermentacja będzie prowadzona w 10-12stopniach
                            leżakowanie tez w takiej temperaturze.

Proszę o opinie i wskazówki. W przyszłą sobotę startuję
                            Próbę jodową można wykonać pod warunkiem, że słody barwiące dodasz juz po właściwym zacieraniu (tak powinno się robić)
                            Bardzo mocno nachmieliłeś to piwo jak na portera bałtyckiego
                            Drożdże S-23 są bardzo dobre dla gatunku, pilnuj temperatury fermentacji.
                            Pozdrawiam,
                            Jacek
                            Świentechlywiki

Comment

• Khan
                              • 2009.09
                              • 297

1. "Próbę jodową można wykonać pod warunkiem, że słody barwiące dodasz juz po właściwym zacieraniu (tak powinno się robić)"

- Czyli, w którym momencie zacierania?? przy jakiej temperaturze??? Mógłbyś uściślić?? (no i oczywiście jodowa nie jonowa ) )

2. Chmielu dam mniej.

3. "pilnuj temperatury fermentacji"

- w piwnicy mam raczej stałą temperaturę 12 stopni zimą i 19 latem. tak więc ciężko będzie z pilnowaniem gdyż nie mam wpływu na temperaturę.

Jaka teperatura jest najkorzystniejsza??

W tej recepturze, na której się opierałem jest napisane - cytuję: "Fermentacja burzliwa 12 dni w 8*C, fermentacja cicha 3 tygodnie w 8*C oraz jeden tydzień w 0*C (4 tygodnie cichej???? ). dojrzewanie: tydzień w 15*C, a później 8*C".
                              Niestety ja mam w piwniczce stałą temperaturę 12 stopni... Nie mam szans uzyskać 8*C. Ze stabilnym "0*C" tez będzie problem...

Comment

• Seta
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2002.10
                                • 6964

12*C to graniczna temperatura dla dolniaków, przydałoby się nieco mniej. Można sobie zrobić np. "lodówkę" ze styropianu.
                                Lagerowanie w 0*C to fajna sprawa, ale większość z nas nie ma warunków...

Jeżeli chcesz zrobić próbę jodową, to zacierasz bez słodów barwiących - dodajesz je przed samą filtracją (po negatywnej próbie).
                                Czy tak się POWINNO robić, to bym polemizował. Zależy co chce się osiągnąć. Palona goryczka w najlepszym wg mnie rynkowym porterze z Łodzi pochodzi prawdopodobnie ze słodów palonych zacieranych razem z jasnymi.

Comment

Przetwarzanie...
                                X